Спирка Шинков - пребоядисването

"Всеки сополанко може да надраска чисто бяла спирка, бъди мъж надраскай парламента :)" Тази спирка на архитект Шинков е забележителна и вдъхновяваща, но не и вечна. Годинките и пренебрежението я заплашват да е с единия крак в центъра за скрап. Общината ръси не малко пари за безумни конкурси за елементи на градската среда, които най-вероятно няма да видят бял свят. В същото време тези пари могат да се използват за реставрация на подобни шедьоври от миналото или производство на нови по подобие на тази. По идея на нашите приятели Кирил и Грета от Morphocode и с организационната помощ на Трансформатори, преди месец се случи много ведра неделна акция по освежаване на тази спирка. Освен, че се забавлявахме, беше много интересна реакцията на случайните минувачи. Много от тях се включиха в работата, купуваха материали или просто се радваха. Въпреки, че на спирката и се вля малко свежа кръв и визуално грейна (белият цвят е по оригиналния проект), проблем остава състоянието на основата, която е доста корозирала и ще има нужда от още грижи. Нищо не е вечно, но от нас зависи дали ще съхраним генотипа му или ще предпочетем да си отрежем корена. Снимки: Росен Пецев Спирка Шинков Спирка Шинков Спирка Шинков Спирка Шинков Спирка Шинков Спирка Шинков Спирка Шинков Спирка Шинков Спирка Шинков Спирка Шинков Спирка Шинков Спирка Шинков Спирка Шинков Спирка Шинков

Коментари

1 | Tosh | 27 May 2011
Това е гениално - не само като инициатива а и като идея. Дали това не може да послужи като вдъхновение за конкурс организиран от общината..? Да се реновира нещо и това да се документира: Спрямо реновациите, които ще бъдат предприети - да има и парични награди (като минималната например да покрива поне материалите използвани за тази реновация). Знам, че е доста идеалистично.. но просто съм вдъхновен от това видео и ми се иска да има някакви последствия - да не е единствена такава инициатива - всичко да не свършва ето тук. Браво на всички участвали. Аз съм много и положително впечатлен от тази постъпка. Браво! Свалям ви шапка!
2 | ecloga | 27 May 2011
Много добра инициатива, ежедневно минавам покрай спирката и се чудех кой я е пребоядисал, а ми е любима от малък, дизайнерска е, въпреки че не е много функционална по отношение на предназначението. Браво!
3 | METE | 26 Sep 2012
Леле, от дете обожавам тази спирка - ходех в Диана на плуване! Чудех се всеки ден кой се сети да я боядиса!Много ви благодаря, направихте ме щастлива за дълго. Всеки ден минавам от там сколелото или колата.Но вече пак са я "подхванали"....
4 | Л. Стоилова | 29 Dec 2011
Поздравления! при следващата акция извикайте и по-стари помагачи
5 | Simona | 20 Dec 2011
Похвално - поемането на инициатива !! Единстено имам критика, и се надявам тя да бъде приета като констуктивна, към техническото изпълнение: При конструкция от стомана( ако виждам правилно на снимката..с частична корозия) преди да се нанесе грунд-а, ръждата трябва да се премахне от конструкцията. Защо? Накратко: - процесът на короция продължава под слоевете боя и след не много време е видим вече и на повърхността. - от естетическа гледна точка в детаил: не мисле, че "реставрираната" повърхност с явни следи от предишни слоеве боя е правилния избор за finish на тази архитектурна форма и избор на материал. Надявам се да не бъда грешно разбрана : поклон пред активните жители на града ни. Но вие сте и архитекти! Нека обръщаме повече внимание на техническата и естетическа част (в детаил) в работата си с цел траен успех / sustainability / nachhaltigkeit. На това място само споменавам закърпването на улицичните дупки и технически правилното им изпълнение. "драскачи"... I know.. постери... I know.. При следващата "реставрация" може да използвате/използваме(!) лак за регулирана корозия *cortenstahl.
6 | Мария | 12 Jun 2011
Похвално!Но се чудя колко време ще остане незацапана от графити и постери...
7 | Димо | 8 Oct 2011
Faith in humanity... restored!
8 | Теди | 29 May 2011
Еха! А толкова време се чудех на кого му е хрумнала тази чудесна идея! :) Нямате идея колко й се радваме сега с колегите на тази спирка като минаваме с 94 покрай нея. :)