Експериментът

Обожавам експерименти, а експериментът "София Диша" беше чудесен, чак не мога да повярвам, че се случи в нашата столица. Ще се опитам да извадя малко изводи. Шишман избухна! От експеримент за затваряне на улицата за автомобили прерасна в нещо като фестивал. Беше много приятно да се видят толкова усмихнати хора на едно място и толкова живот и позитивна енергия. Имаше 5 пъти повече хора от първата неделя както и много повече изнесени на улицата неща, включително и банални сергийки. Музиката беше в изобилие, все пак денят беше под знака на sofia dance week. В Интернет пък се появиха три вида скептици: 1. Автолюбители, които силно се притесниха за движението в центъра и паркирането. Трудно може някой да ме убеди, че след затварянето на една единствена уличка в центъра ще настъпи катаклизъм. Представете си следната метафорична ситуация - едно единствено заведение иска да забрани пушенето в него. Каква част от населението ще скочи против? Същото е и с Шишман. Представете си друг довод. Шофьорите казват - "улиците са за колите, тротоарите за пешеходци". Ами добре съгласен съм мили мои, но следващият път като паркирате на тротоара се замислете пак. 2. Живущи на улицата, силно обезпокоени от шума. Хора, които споделиха, че са станали заложници на събитието. Абсолютно уважавам нуждата на тези хора точно в неделя да си починат, но ми се струва прекалено пресилено да се оплакват за 3 дена от 365 в годината. Има нещо, за което не всички си дават сметка: СЛУЧВАЩОТО СЕ ПРЕЗ ТЕЗИ 3 НЕДЕЛИ НЯМА ДА Е ТОВА, КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧВА АКО УЛИЦАТА СТАНЕ ПОСТОЯННО ПЕШЕХОДНА. Няма да има постоянна музика (музиката на много от местата беше наистина доста силна), няма да има сцени, няма да има случайни сергии, няма да има такава концентрация на улични изпълнители и естествено няма да има толкова много хора. Няма да се плашите това са си нормални реакции на обществото. Един вид еволюция, която много ме радва, защото наистина показва, че в града има доста живот. 3. Аристократите, които видяха в събитието провинциален характер. Тези изтънчени същества оприличиха събитието на панаир и побързаха да го анатемосат. Да, може да се каже, че беше панаир, но панаир не е нещо което хапе и няма да урони вашия огромен престиж на кореняци софиянци . Не бъдете граждани глътнали бастуна на благоприличието и парализирани от милиони комплекси и задръжки. Аз там не видях индивиди с дебели вратове и ланци, които са свързани с пъпна връв за черния си джип, не видях и кукли барби да показват най-новите си дрешки. Видях само готини хора, които искрено се радваха и това ми стига. Ежедневието ни мачка, но сега отричаме и малката доза спонтанност и цвят в града. Забравили сме да играем и експериментираме, защото е по-лесно да вървим по течението и да играем скучна роля. софия диша - пешеходен шишман софия диша - пешеходен шишман софия диша - пешеходен шишман софия диша - пешеходен шишман софия диша - пешеходен шишман И още снимки от третата неделя на Шишман:

Коментари

1 | Христо Топчиев | 12 Oct 2010
Хубава инициатива, дано се случва по-често и на повече места! Между другото видях в тази и другата тема някои недоволни коментари, касаещи шума, спането, почивката, демокрацията... Предните няколко седмици бяха празнични в Барселона. Тук музиката не спираше в продължение на няколко уикенда. На всеки 300 метра имаше сцени, целият град се превърна в огромна открита дискотека шумяща по над 48 часа на седмица денонощно. Всяка сцена правеше състезание за шоу с фойерверки...в 4 през нощта! Шумът идваше до мен от поне 7 сцени, апартаментът ми беше лудница въпреки дограмата, защото музиката беше ужасно силна и много различна. Нощем не се спеше, защото музиката продължаваше до сутринта и стъклата кънтяха... НО НИКОЙ НЕ УМРЯ ОТ ТОВА! Хората се кефеха и дори някой да е бил недоволен, предполагам е бил заглушен доста доста добре :) Очевидно на никой не му пукаше за няколко недоспали или мрънкащи. Все си мисля, колко хубав град е Барселона и как бих искал нашите градове мааалко да причаха на него. Уви, хората правят града, не сградите. Тук празниците се празнуват, те не се отбелязват с реч на някого и вечният микс "салата+ракия" в къщи пред телевизора...затова в Барселона и по света има обществен живот, а при нас почти го няма. Стоенето в къщи ни прави индивиди а събирането ни прави общество...нека всички се замислят дали имаме достатъчно места в градовете си за спонтанно формиране на общество? Паркът или молът не са местата на които спонтанно може да се случи това...при нас май остава да се случва на притеснително тесните тротоари на градовете ни. И не случайно обществото го няма...
2 | Tosh | 20 Sep 2010
Едно е ясно.. за да почне София да диша - Джерманов трябва да престане да диша :))) Шегувам се - да няма обидени след това :)
3 | Tosh | 20 Sep 2010
Ще бъда по-кратък и от Цветомир Джерманов даже :) Самия факт, че там е имало толкова хора и толкова активност показва, че има нещо.. лично аз не бих могъл да предположа, че ще се съберат толкова хора и всеки би си откъснал едно парче от улицата за себе си и своето занимание.. Много съм учуден. И още по-учуден ще съм, ако някой се събере с Джерманов някъде и обсъди случилото се :D
4 | Мартин Ангелов | 1 Sep 2010
@ich чак пък много яки :) Nikon coolpix L22, от което така и не останах особено доволен
5 | ich | 1 Sep 2010
snimkite sa mnogo iaki! ako ne e taina s kakav aparat i obektiv e snimano?
6 | мич | 1 Sep 2010
софия е уникален град! с малко усилия ще е повече уни, отколкото кален :)
7 | brumbar | 31 Aug 2010
Не е ли готиното именно това, че въпросната улица е задръстена от коли, пешеходци, банери, саксии и кофи за смет, а изведнъж - оппааа - няма нищо, само пешаци? Контраста е готин! Ако Шишман си е непрекъснато пешеходна може би ще се изтърка, няма да е толкова гот...
8 | Мартин Ангелов | 31 Aug 2010
единствената опасност е да се изтърка от ходене :) За да се разбере трябва да се тества, но за по-дълго време и улегнало без щуротии, тогава ще си вадим истински изводи.
9 | brumbar | 31 Aug 2010
нещо ме гложди: Дали ако пешеходната улица мигрира непрекъснато, няма да е по-интересно, вместо да се затвори една определена? Този месец пешеходна е Шишман, следващия - Ангел Кънчев, а зимата ако затворят Цариградско от Алея Яворов до Орлов мост, такава готина пързалка ще стане... само едно временно лифтче й трябва! А?
10 | Мартин Ангелов | 31 Aug 2010
Иха стана интересно :) В никакъв случай не съм адвокат на случилото се през тези три недели, нито смятам, че София има нужда от постоянна шумотевица, въпреки, че беше ценен импулс. В тези безсмислени спорове за това колко е било панаирно и помпозно се губи основната идея на цялото това упражнение, а именно създаването на една малка кротка и тиха пешеходна улица, наситена с живот и атмосфера. Моля ви опитайте се да отделите двете неща, забравете за събитията. Съгласен съм, че не беше точната симулация на пешеходна улица и може би една от неделите трябваше да бъде оставена без никаква подплата от събития. И на мен някои неща не ми харесаха, но не ги отричам, защото социалните проявления са шарени, не могат да се случват в калъп и това е интересното, важно е да им се дава шанс да се проявят за да се рафинират. @Борис Тикварски "Не се отнасяйте грубо с хората, които са против това ваше хрумване, а наистина трябва да се замислите дали това, което предлагате е най-хубавото, което може да се случи на хората" Няма да се плашиш не се отнасяме грубо с никого, уважаваме всяко мнение. Единствено реакцията ми е по-остра заради сблъсъка с постоянния песимизъм, който ме заобикаля, говоря като цяло, нищо повече. "София има изключително много зелени площи(паркове и градинки)в които наистина могат да се провеждат подобни събития при това в непосредствена близост до толкова харесваната от вас улица." ОК събитията могат да се случват навсякъде, но не мога да се съглася, че пешеходното движение в парка и по градски улици е едно и също. Честно не мога да си обясня защо отричате градското разнообразие и една такава минимална намеса в града. "П.П. Поставянето на етикети като „Аристократите“ говорят зле за вас и по-добре ги избягвайте." Ей това благоприличие значи :) Благодаря ти за безценния съвет, но целта на този блог не е да се харесаме на максимален брой читатели, а да изразяваме личната си позиция със или без емоция. @Цветомир Джерманов ".. трябва да му се забрани да говори!" Пич няма как да ти се получи дискусията с такива заявки. Поздрави и не приемайте нещата толкова на сериозно, това са 3 дни все пак
11 | Цветомир Джерманов | 31 Aug 2010
Ще бъда кратък .. на Тош .. трябва да му се забрани да говори! На теб какъв ти е този фетиш за улицата. Ти наистина ли смяташ, че това може да се случи единствено и само на улицата, и то на тази улица ?! Като всички сте толкова спонтанни и естествени, защо нямаше никой в подлеза на университета по същото време, къде свиреха приятни млади хора? Щото го нямаше обявено по новините, нали? Стига сте говорили, че в София няма къде да се забавляваш! Осъзнайте се малко! Аз лично, гледам да презскачам на различни места ... и не е като роня крокодилски сълзи, че съм там .. и да се моля да има свободна улица, да седна на нея. Да си го кажем честно ... случилото се там, беше забавно ( за 3 пъти), но по никакъв начин не показа, че тази улица трябва да е пешеходна! Иначе .. имам предложение, да се съберем някъде и да обсъдим случилото се и какви изводи могат да бъдат направени, туй като тук, нещо не се получава.
12 | Tosh | 31 Aug 2010
Преиграват хората. Но това е свързано с това, че улиците на София са отдавна ничии.. и хората умират да направят някоя улица "своя".
13 | brumbar | 31 Aug 2010
Кацнал бръмбар на трънка и започнал да бръмбка! Вие сте ненормалници всичките! София - цялата пешеходна! Всички коли - вън от каналите! Ако в София има аристократи аз съм камикадзе и ги търся! Предлагам да погалиме всичките с паче перце за да укротим страстите шишманови - и аристокраките, и организаторите от ЕДНО, и минувачите, и жителите, а на колите - паяка ще ги погали! Туй то!
14 | Провинциално за София | полетът на костенурката | 31 Aug 2010
[...] повече картинки [...]
15 | vig | 31 Aug 2010
"Видях само готини хора, които искрено се радваха и това ми стига. Ежедневието ни мачка, но сега отричаме и малката доза спонтанност и цвят в града. Забравили сме да играем и експериментираме, защото е по-лесно да вървим по течението и да играем скучна роля." п.п. А това в последните години се случи още само в Нощта на музеите
16 | Борис Тикварски | 31 Aug 2010
Малко прекалихте този път. Не се отнасяйте грубо с хората, които са против това ваше хрумване, а наистина трябва да се замислите дали това, което предлагате е най-хубавото, което може да се случи на хората(живеещи и временно пребиваващи в София). София има изключително много зелени площи(паркове и градинки)в които наистина могат да се провеждат подобни събития при това в непосредствена близост до толкова харесваната от вас улица. ОК оставете я пешеходна но да е само за заведения, ресторанти и барове това наистина го има на доста места в Европа, но недейте да налагате мнение. Очевидни са симпатиите ви към тази идея, но зачитайте и противното мнение. Страшно е когато нещо се превърне във фиксидея. П.П. Поставянето на етикети като "Аристократите" говорят зле за вас и по-добре ги избягвайте.
17 | Валери | 30 Aug 2010
Съотношението явно е 2/7 готини към стегнати:( Но и аз определено видях много повече усмихнати хора, отколкото където и когато другаде в София! Като се позамисля това си беше нещо уникално за града ни и ще е супер, ако не остане глас в пустиня, защото се видя, че глад за живот има и то какъв!
18 | Провинциално за София « полетът на костенурката | 31 Aug 2010
[...] повече картинки [...]
19 | София диша | .: Sabina's Personal :. | 30 Aug 2010
[...] че Шишман всеки ден ще е такава лудница (съгласна с Мартин Ангелов). Представете, че вместо паркираните коли, по [...]
20 | Софиянец | 30 Aug 2010
Само погледнете изражението на лицата на тези седмина от първата снимка, гледащи двамата, които седят на асфалта... Може би само другата млада двойка приема като нормално естественото държание на седящите, донякъде и дамата в бяло. Питам се, защо сме станали вече толкова "изкуствени" хора, за които и радостта е повод за мръщене, неразбиране и неодобрение?! Или пък аз не умея да разчитам емоциите върху лицата на хората.
21 | Мариана | 3 Sep 2010
Винаги съм си я представяла тази уличка пещеходна и много съжалявам, че не успях нито веднъж да присъствам на опитите.. Явно е било успешно събитие, макар и с кусури. От всичко изчетено ми се струва, че ако тя все пак си стане истинска пешеходна улица и бъде оставена на времето и хората да намерят най-верния й образ - всичко ще си дойде на мястото и много от забележките естествено ще намерят разрешението си..
22 | psihi | 1 Sep 2010
@ich, в EXIF данните има информация за снимките.
23 | Марин | 30 Aug 2010
Супер беше, дано да има още, а най-добре за постоянно :) На мен най-много ми харесаха скачащите с велосипеди надолу по Гурко и оркестърът с тъпаните близо до 7-мо у-ще.