София Диша началото

Днес беше първата от трите поредни недели, в които улица "Шишман" беше предадена изцяло на пешеходците. Инициатината се казва "София Диша" а инициатор е Христо Ангеличин, заместник-кмет в столична община. Мога да кажа само едно голямо браво. Общината ни изненада много приятно, чак не можах да повярвам. Наистина това е глътка свеж въздух и светлинка в тунела. Преди време бяхме писали за това колко е логично улицата да стане пешеходна в поредицата ProvoSofia и ето че нещата почват да се случват: пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша пешеходен шишман provosofia софия диша Видимо беше, че хората се наслаждават на новия вид на улицата и силно се надяваме, това да не трае само три недели!

Коментари

1 | Transformatori, or how to change our city | 19 Sep 2015
[…] Citizents of Sofia probably remember that green space in front of the French Institute when it was still situated on Deacon Ignatius Str. The initiative was called “Park green” and was inspired by Park(ing)day. Since the first event many others took the idea and now I can say that only two days ago there was a new Park(ing)day in Sofia, which had 26 different sites. On Friday, you could spot grass on unusual places, monsters of Sofia bicycling the streets, children playing foosball, passers-by learning the steps of Daychovo horo (a traditional round dance) and in front of an architectural institution – a garden of poppies! I don’t remember ever before teenagers saying that Sofia is cool! Few people even remember how strange it sounded the idea of ​​a pedestrian street (albeit only or a day) in the city centre at the time when Vitosha Boulevard still had a two-way traffic and now the once main traffic artery in the centre is a pedestrian street, and there is this festival called Sofia Breathes that every summer turns the Ivan Shishman street into a pedestrian area for a day. […]
2 | Трансформатори, или как се променя градът | 19 Sep 2015
[…] е яка? А някой помни ли колко странно звучеше идеята за пешеходна улица (макар и за ден) в центъра на София по времето, когато […]
3 | your name | 9 Jul 2011
Най- прекасните дни са няколкодневните празници, когато софиянци си заминават за родните места
4 | Виктория Йорданова | 8 Aug 2011
Аз бях на откриването и да ви кажа съм много очарована.Атмосферата беше страхотна и хората се забавляваха.Нямаше ги онези намръщени физиономии,а усмихнати лица.Някак си се усещаше една енергия,която излачваше самата улица и града.Твърдо съм "ЗА" инициативата и се надявам да продължаваме в същият дух и да развиваме нашият град.Препорачвам ви да се насладите на събитието с пълна сила.
5 | Stefan | 8 Oct 2010
Супер яко ще е да е пешеходна нон-стоп.
6 | didi | 18 Jun 2011
tova sabitie e strahotno ima zabwleniq za wsi4ki wazrasti
7 | Tsar Shishman Street - Sofia breathes | Sofia Spotted by Locals | 27 Jun 2011
[...] the street was closed for cars. During those weekends Sofia citizens and guests were involved in numerous activities - children would create drawings with their hands, youths would try out bicycles, adults would [...]
8 | your name | 9 Jul 2011
Само родените в София и живяли винаги в центъра могат да оценят какво е да има един ден без коли и да се насладят на тази нициатива, без да се оплакват, а на когото не му харесва да си отиде в родната провинция.
9 | your name | 9 Jul 2011
Най- прекасните дни са няколкодневните презници, когато софиянци си заминават за родните места
10 | Archy | 23 Sep 2010
"София дишa", "Големият пикник на София".. а и много други, знайни и незнайни инициативи, под чиято реализация стои едно име-Христо Ангеличин или - заместник-кметът с колелото. Човекът, който успя да събере на едно място различни групи по интереси, да покаже на всички софиянци една различна градска енергия, да събуди заспалия културен живот на столицата, би бил възможно най-подходящият кандидат на автентичната десница за кмет на София. Време е..необременени лица като Христо Ангеличин да бъдат начело на синята идея и възродят дясното управление. София се нуждае от кмет, който има дългосрочна визия, а само за 5 месеца като зам.-кмет, Ангеличин доказа с работата си, че притежава всички необходими качества.
11 | Ivan | 31 Aug 2010
Такъв цирк, дето се разигра на ул.Цар Шишман през поледните 3 недели не зам дали може да си представи нормален софиянец. Това си приличаше на типичен селски събор и може би затова на хората от провинциата им харесва. Да, ама повечето, които живеят на ул.Цар Шишман са си софиянци и такива циркове не им допадат !
12 | Деян | 31 Aug 2010
Слава богу нищо не зависи от мрънкачите, винаги ще мрънка някой.Що не мрънкате след няколко дена на военния парад че ви минават изтребители над главите?
13 | psihi | 1 Sep 2010
Всъщност каква е идеята на целия този цирк? Всеки е заграбил част от улицата за нещо си. И между този хаос се опитват да щъкат хора. Ако целта е да се покаже по иронично-забавен начин какво е положението в столицата, успяли сте. Поздравления!
14 | Деян | 31 Aug 2010
1.Стига бе хора, на мен тоя пост на Славянски ми се стори като няква провокаторска писащина която цели провокация..нищо повече. Лично аз живея на Царевец,и не бях се забавлявал толкова много в София никога,беше страхотно :)) Пък и за шишманци ако нещо им пречи мога да им дам пример с минаващите футболни запалянковци по време на мач по улица Иван Асен, някой от които са пияни и не знаеш дали няма да ядеш и бой като излезеш на вън.Така че съжалявам ма малко музика едва ли пречи на финните ви ушенца :)айде холън...+това музиката е от 16.00 до 22.00 напълно съобразени с кодекса..айде да викаме арменския поп. :))
15 | Валери Гюров | 30 Aug 2010
Успях да присъствам само на последните две недели, но определено мисля, че не беше това начинът да се убедят хората, че "Шишман" трябва да стане пешеходна улица, защото колкото и да бяха интересни събитията сами по себе си, накуп си беше доста панаирно и определено не създаде реална представа за бъдеща пешаходна зона. На хората, които използват думите столичанин, провинциалист, кола, паркиране и данък в едно изречение, май няма как се помогне: ) Надявам се, ако наистина догодина целия август улицата е затворена, да се нормализират нещата и да се усетят преимуществата и. Защото в момента София не диша,а ИЗДИША... Интересно ми е какво ще се случи с Витошка като я отремонтират и остане за постоянно без трамваи.
16 | Цветомир Джерманов | 30 Aug 2010
Предварително се извинявам за тона, който може и да използвам в следващите редове, но вече не се издържа. Дайте да си го кажем честно ... то си стана панаир. Нищо лошо да се събират така хора, 1-2-3 пъти през лятото, ама .. това нямаше нищо общо с "нормална европейска пешеходна улица". Не знам къде сте го видяли това в Европа, ама имам чувството, че малко наизуст си говорите. Никъде не е така всеки ден ... цирк .. 365 дни в годината. Така и не разбрах, кое наложи всичко това да се случи на едно място, нещо свършиха парковете, площадите и граднките в София, че всичко на една уличка да бъде? Хайде и да се разберем за следното ... градът, не е село. В него, колите се движат по улиците, хората - по тротоарите. От къде дойде това неимоверно желание, да има война срещу колите в града? Много станахте псевдо-зелените. И защо децата не могат да играят по дворовете, че трябва да са на улицата ... нещо голяма част се върнахте в години, дето не сте били родени (както и аз). Като ви се играе на улицата ... автобусчето и оп ... на село. И стига, моля ви, сте давали примери с градове, дето са по-малки от Люлин, и такива .. създадени през средновековието, те НЕ вършат работа за град като София. Вместо да дадете добри идеи, как да се доразвие София, Вие .. като развален грамофон ... "колите са зло", "да обявим война на колите" и от тия род .. малко тип Сталин .. "има човек, има проблем. няма човек - няма проблем". А в парковете коли ли има, че не ходите там ? Ще спра до тук, че след като ме нахраните .. да си продължа. П.С. Мисля, че на момчето "градинко" трябва да преусмисли своя коментар и да се извини за уникално неуместното изказване и .. леко да застане с име, а не да се крие с някакво псевдонимче. И не ме разбирайте погрешно ... няма нищо лощо в самите действия, които бяха по Шишман тези 3 недели да се случват. Те сами по себе си бяха интерсни и се събраха доста разнообразни хора, което е идечта на града. Но защо трябваше да е на едно място, вместо да са разпръстнати из целия град и да накара хората да се разхождат, да се разминават и т.н. И какъв бе проблемът, да се случват в различни дни ?
17 | Slavjanska | 30 Aug 2010
Драги Градинарко, за протокола съм родена в София преди 40 години и съм егоист и не искам да ми се пречи на спокойствието - Ти къде живееш??? Да дойда да ти попея - а не, да ти пусна колони с оперна музика, например! Вчера исках да си почивам и пак не можах - да стара съм и изморена и не искам да ми се дънят басовете от 16 ч до 10 ч - Май не разбирате от дума - паркчето е на 1 мин - какъв е проблемът??? Кой е с провинциално мислене -а -родените и живеещи тук или да дойдем и да се наврем в центъра!!! Вчера се водеше разговор, викайки по мобилен под прозорците - Ами дойдохме в центъра - Супер!! А видяхте ли някои от дишаштите прескочиха с колите си - милите!! и ги навряха по Достоевски и Славянска!!! Ето това е! На някои им харесва, на други - не! Приемете го! Ако беше в парка - да не обяснявам кой, нали - дето е под Славянска - нямаше да пречи на никого и аз щях да се кефя, да послушам САМО музиката, която ми харесва и да си се пребера, когато не ми харесва нещо, ама снощи си бях заложник в собствената къща! И аз искам пак да може да се играе на народна топка по улицата и като си почистим в неделя, в понеделник след работа да не изривам купища цигари, бутилки и други пред къщата - както беше преди мнооого години, но сега на това не се обръща внимание , а се правят хепънинги и т.н Стига, че аз и работя, а не седя във форуми - а по официален ред ще искаме да не са повтарят тези дандании!!!!
18 | PaRaBoLiC | 28 Aug 2010
Браво, браво! Идейката е добра. Прилича на уютните западно европейски улички по малките градчета и селца. Дано да пробие и пред муцуната на коня ,че да и се насладим всички. А псувните на шофьорите все ще спрат по някое време!
19 | vig | 26 Aug 2010
Искам моята улица да стане пешеходна! Така, както беше в моето детство. Когато игрите се случваха изцяло на улицата и не под зоркото око на родителите ни! Сега, тротоарите на моята малка квартална уличка са превърнати в паркинг, а по платното не само че не може да се играе, но е опасно и да се ходи. Разбирам хората, които живеят по Шишман. Разбирам и тези, които искат вместо да прекарат почивните си дни в зомбясване в мол-а, да видят една София, поне малко доближаваща се до цивилизования свят. Колко малко хубави неща ни се случват в този град, а?! Това е.
20 | nvm | 25 Aug 2010
Някой мисли ли къде хората, които живеят там могат да паркират след като колите им бъдат „изчистени“? Понеже това е синя зона и за да паркираш там даваш 70лв на година(без гарантирано място) и то за правото да спираш на 1 или 2 улици. Когато улицата ти бъде затворена, защото няма по-подходящи места за подобни мероприятия, ти си длъжен да паркираш другаде и да плащаш за престой или да преместиш колата си извън синята зона, която се разпростира из целия център. Толкова недомислена история сътворена от хора, които далеч не си вършат работата както трябва.
21 | Пешеходният Шишман | трънки и блогинки | 22 Aug 2010
[...] блоговете и отзивите в новините. Хубави снимки има в ProvoCad и Дневник. Научих, че целта е улицата да се направи [...]
22 | Весо | 24 Aug 2010
дам...славянска... за теб има само една страна на монетата - твоята. А градът, и специално улицата на която живееш не е твоя, а тя е и на пристигналия преди две седмици от Полски тръмбеж наемател на гарсониера в Люлин. И колкото по-бързо се научим да поставяме местоимението НИЕ пред себичното АЗ, толкова по-щастливи ще бъдем всички. А ако имаш проблеми със шума и паркирането в градския център (нещо изключително нехарактерно за център на европейски град:)))!!!) - отиди да живееш в Чепинци или Панчарево. А, що се отнася до европейския пример ще кажа само, че братовчед ми, който живее в центъра на Берн, няма правото да си спре собствената кола на улицата пред тях защото МУ Е ЗАБРАНЕНО, понеже там хората са преценили, че улицата не е само на тези които живеят на нея, но и на всички останали жители и гости на града... странно недемократичен пример от най-демократичното съвременно общество, а?
23 | Владо Дохърти | 21 Aug 2010
за това ли беше цялата работа, да изнесат масите и да почнат с комшийска самодейност ... айде нямаше нужда
24 | Мартин Ангелов | 19 Aug 2010
Нищо Тоше следващият път :) И оставете жената на мира, мисля, че се разбрахме, това е частен случай, колкото повече гледни точки толкова по-добре. Струва си наистина да се направи проучване с анкета на жителите и магазинерите в района. Айде хващам планината. Яд ме е, че няма да съм тук тази неделя, но вие отидете, щяло да има плажни истории от сутринта, надуваеми басейни и т.н. Така че зареждайте водните пистолети а Slavjanska да пълни кофите с вода и да отмъщава на минувачите :)))
25 | Rossy | 20 Aug 2010
Защо мислите, че като живеете 10 дена или 10 години в София ставате софиянци?
26 | Tosh | 20 Aug 2010
Улиците на София на кого принадлежат? На хората, които живеят в блоковете и домовете по тези улици, или на всички в града?
27 | K | 21 Aug 2010
bravona pyrvobitnostta v nashiq narod... otnovo se pokazahme na sveta kakvi sme cigani i mizernici... horata im dali pyteka za hodene te panair i sergiq go napravili...
28 | Милен Мечкуев | 19 Aug 2010
@Slavjanska - Мнението ви, макар и доста гневно изказано, знаем че има логика. Ясно е, че не трябва да се пренебрегват обективни фактори като шум, паркоместа, автомобилна достъпност и т.н. И друг път съм казвал, че за да стане една улица пешеходна, първо трябва да се помисли това да не попречи на живеещите и работещите на тази улица. Но това не пречи ул "Шишман" и още много други да станат пешеходни и това да благоприятства микроклимата на живеещите там, включително и на вас. Всичо зависи КАК ще се направи това! Една пешеходна улица може да бъде тиха, уютна, чиста, комуникационно достъпна, с места за паркиране и т.н.....
29 | гражданин на света, не софянец | 19 Aug 2010
@Slavjanska - БАЙЧО?!?!
30 | Tosh | 19 Aug 2010
@Slavjanska "няма демокрация" :D А къде има демокрация изобщо? Съжалявам, че пак не съм по темата. Ето сега ще се вкарам в темата.. Според мен в този проект не ставаше дума за "демокрация".. а по-скоро градоустройство и екология. А там, където започва думата "екология" свършва думата "демокрация" :) Защото екология е задължение и възпитание, не е почивка и кеф. Май пак не бях по темата.
31 | градинко | 18 Aug 2010
Славянска е перфектната илюстрация на провинциалното мислене: "аз , родената и живееща от 40 години тук" - този цитат само е достатъчен да ви стане ясна малката душица, циклила на място цял живот, немръднала от махалата си, уплашена от промените и подтисната от мисълта за огромния свят отвъд двора на кооперацията й. Никой не забелязва такива хора, когато се случи те да живеят в затънтения прованс. Обаче когато се случи да живеят в центъра на най-бързо развиващия се град в страната, са като камъни на пътя. Спъват всички с изискването си мощните социални процеси, които оформят еволюцията на града да се съобразят с личната им нужда нищо покрай тях да не се пипа. Когато други хора сменят държави и континенти в търсене на по-добър живот, селяните от центъра на София не могат и да си представят да дадат под наем селото, в което са отрасли и да се преместят в някое тихо предградие с места за паркиране. Радвам се, Славянска, че са ви издразнили пешеходните прояви. Камъните на пътя пречат и трябва да се ритат встрани.
32 | Assya | 18 Aug 2010
Първо - поздравления!!! Шишман винаги е била една от любимите ми улици, наред с Раковска. За протокола - НЕ съм от София, но живея в нея вече 10-та година. На чувстващите се затворници на решенията на други мога само да кажа - това лято бяхме в Любляна със съпруга ми. Малка столица на малка, бивша соц. държава. Целият център е пешеходен. А артистите, които свирят, пеят, показват какво са сътворили с две ръце и каквото още се сетите щъкат из него необезпокоявани. Дори хората се събират да ги гледат и се надпреварват да уважат таланта им с усмивка и по нещо в шапките ;) Как пък все ние не успяваме да се зарадваме на липсата на автомобили, все ние не можем да изкараме четирибуквията си от колата и да се качим на колело или кънки... Ще ни падне реномето ли, що ли? И пак за протокола - личният ни автомобил стои на платен паркинг. Излиза от там само, когато ще ходим извън града.
33 | Иван Колев | 18 Aug 2010
Идеята винаги ми е допадала, тъй като учих в гимназия на тази улица и лудницата винаги съпътстваше движението ми по нея, но както снимките ясно показват, това може да се превърнв в битпазар, което ще бъде наистина по-лошо за улицата. Само ясни правила и адекватно преструктуриране на самата улица могат да спасят хубавата идея от подобен резултат. Ясно си личи, че "Шишман" в този си вид няма достатъчно въздух, за да бъде пешеходна. Предвид, че наричат "Витошка" пешеходна, то представям си какво ще се случва и на "Шишман" - същата лудница, каквато е и сега. Преди да се дават идеи хубаво трябва да се помисли как всъщност ще работи новото нещо и ще бъде ли по-добро от старото. Иначе нямам против всичките "модерни" дейности, но и Славянска е права да се сърди на необмислените решения.
34 | Мартин Ангелов | 19 Aug 2010
Колев прав си. Трябва да сме наясно, че едно са трите дни фестивал а друго е улицата да получи постоянен статут на пешеходна. В първия случай имаме еуфория, празник и съответно шум предизвикан от контраста и необичайната за София изненада, а във втория случай нещата улягат и остава удоволствието от разходката по една жива улица. Във втория случай мисля, че отпадат притесненията за шума. Също така може да очакваме различни сценарии за пешеходна улица спрямо инфраструктурата и контрола: 1. Без нова инфраструктура - без контрол: Настилките остават същите, изникват сергии за всевъзможни глупости, тарикати паркират където могат. 2. С нова инфраструктура - без контрол: Прави се конкурс за проект на настилка и обзавеждане, изпълнява се, но с времето се разбиват колчетата, паркира се където може, изникват сергии. 3. Без нова инфраструктура - с контрол: Един приемлив вариант в който се знае точно до къде заведенията могат да изнасят маси и какви точно допълнителни дребни търговии ще има, съответно се ограничават и глобяват неправилно паркиралите. 4. С нова инфраструктура - с контрол: Оптимален вариант в който се изпълнява проект с високо качество, настилката на цялата улица се подменя, като се премахват бордюрите и се контролира намесата на хората, които искат да печелят от новото положение. ПП - @Slavjanska. В днешно време който дели хората на кореняци столичани и провинциалисти спокойно може да си подаде оставката. Хубаво е да мислим като общество, улицата пред вас е толкова ваша колкото и моя, толкова и на всички. Въпрос на култура е аз като минавам от там да не крещя и вдигам шум за да не ви преча. А коментарът ви "АУУУУ ние и коли имаме – щото Вие нямате!!!" ме втрещи. До кога колата у нас ще е признак на статус, до кога???
35 | Шлемовеец | 18 Aug 2010
Първо, поздравления на заместник кмета Ангеличин! "Шишман" е една от любимите ми софийски улици. Ако стане пешеходна, значи ще има още едно място, спечелено за хората и за града. Второ, поздравления на Provocad за идеята от тази пролет и за чудесното виждане за освобождаване на пространството под/зад "опашката на коня" от автомобили. Трето, ще успокоя Славянска, че една пешеходна улица "Шишман" ще е по-добра и за жителите на района. Причини: 1) това ще направи въздуха на улицата Ви по-чист; 2) ще гарантира по-висока безопасност за децата Ви, които ще могат спокойно да играят на платното, вместо да се друсат по вътрешните дворове и да кривят гърбовете си пред мониторите; 3) ще увеличи броя на пешеходците и така - на купувачите от магазините и бутиците по улицата (което за много от Вас, като наемодатели, едва ли ще е безразлично); 4) ще Ви дари привилегията да живеете в район с неповторима атмосфера - сцена за изява на креативния дух на хората чрез разнообразни пърформанси, за които много жители на центъра само си мечтаят.
36 | Мартин Ангелов | 18 Aug 2010
Още снимки: Костадин Чернев Дневник Светла Енчева
37 | Slavjanska | 18 Aug 2010
Монетата има 2 страни - разбрахме за възторга, но сега чуйте и живеещите по тези улици. Ние се превръщаме в заложници и роби на СО - плащаме най-високите данъци от години!!!!, но нямаме право на мнение - кой и кога ще вие, пее, шуми под прозорците ни! НЕ ИСКАМ в неделя да се изнасям - аз , родената и живееща от 40 години тук, за да дойдат от другите квартали и да си правят кефа на мой гръб! Защо , бе господа, не си правите дишащите идеи в градината и в парка - защо притеснявате работещите хора, които искат в собствените си домове да отдъхнат?? И ние сме ходили в чужбина , байчо, ама там се съобразяват ПЪРВО с хората, които засяга някое гениално хрумване - не ми се правете на интересни с чужбинските номера! Докато не станем истински хора - да се съобразяваме и с другите страни на монетата - няма демокрация - Над мен и моите съседи осещаме терора!Направете със закон кои улици са пешеходни и престанете да побърквате хората, които се прибират от дълъг път и се оказва, че обикалят 2-3 пъти квартала и не могат да се приберат с колите си -АУУУУ ние и коли имаме - щото Вие нямате!!! Накрая изнервени до безумие се караме с полицията, което ни кара да се чувстваме виновни, защото хората са любезни, а не мога да спипам гения и подкрепящите го за ушите и да ги дръпна - друго не заслужават! Мислете, а не блейте! Славянска
38 | Ива | 17 Aug 2010
Аз живея на Богатица, която е ужасно натоварена. През деня е абсурд да отворя прозорците си, ако искам да правя каквото и да било, включително да гледам телевизия, защтото шумът отвън заглушава всичко. Най-странното е, че дори не преувеличавам. Когато са идвали приятели на гости и са излизали на терасата, винаги се изумяват колко е шумно. Особено в пиков час, когато колите се задръстят и всеки започне да надува клаксони, да псува и да се разправя.. Да не говорим, че дори прането не можеш да си сушиш на терасата, защото се покрива с прах от улицата. В този ред на мисли ми се струва, че и живущите на Шишман имат подобни изживявания всекидневно. А що се отнася до шума от програмите в Неделя, по-горе вече казаха, че това ще се случи само три пъти, а не ежедневно, ако улицата остане пешеходна. Въпреки че аз лично едва ли бих се затворила в апартамента си точно в този момент, а по-скоро бих слязла долу, за да се забавлявам, но да речем, че не всеки има подобна нагласа. Поздравления за инициативата и на вас, защото първо и от вас видях подобно предложение. Успях да отида на мястото само преди обяд, защото пътувах, но дори и преди официалния старт, който ако не се лъжа беше 16ч., се усещаше страхотна атмосфера и имаше доста хора, които си пиеха сутрешното кафе на спокойствие. Имаше и много деца, които страшно много се забавляваха. Въобще Браво!
39 | Оги Ковачев | 16 Aug 2010
Браво! Жалко, че не мога да се насладя, защото уикендите не оставам в София. Силно съм ЗА такива инициативи...
40 | Tosh | 16 Aug 2010
wow България - страна на неограничените възможности.. :D
41 | Марин | 16 Aug 2010
@Боби: Нощем може да минават коли с пропуски да зареждат. В повечето пешеходни центрове в България колите имат право да зареждат в определени часове.
42 | Моята улица « Вила Вилекула | 16 Aug 2010
[...] Jump to Comments Хубавата идея „София диша“ ми напомни за ето този текст, който написах преди [...]
43 | Shishmanec | 16 Aug 2010
Имам един въпрос - а какво да правят живущите на тази улица. Те заложници на града ли са. Имат ли някакви права. Защо 100 и повече години плащат данъци на този град, а нямат възможност на почивка и спокойствие. Да живееш в центъра е наказание за гражданите на стара София и награда за новите "софиянци".
44 | гражданин на света, не софянец | 17 Aug 2010
в много европейски градове има такива улици, хората живеещи на тях обикновенно отдават под наем имотите си, ако не им харесва глъчката. за тях това става един доходен бизнес. на такива места живеят артисти, млади хора и др. и това променя градовете към по-добро. софия е стара, ама колко до е стара (сердика не е софия, пък и вашия род едва ли от тогава е на шишман), всеки град се променя.
45 | Мартин Ангелов | 17 Aug 2010
@Shishmanec винаги съм си мислел, че шумът от коли е далеч по-неприятен от шума на разхождащи се хора. Съвсем честно не мога да разбера за какво наказание говорите. Имайте предвид, че ако улицата стане постоянно пешеходна няма да има всички тези шоу-програми и музика от неделя.
46 | Момчил | 17 Aug 2010
@Мартин, @Shishmanec говори за това, че си беше цял цирк на Шишман и то в неделя, а не обикновен пешеходен ден.
47 | Боби | 16 Aug 2010
Бе не е лошо да стане ясно дали има връзка между двете неща. То убуу за Шишман (макар да не си представям любимата ви/ни Билкова как ша зарежда), ама какво излезе - Марто има вътрешен човек при кметя или кметя чете блога усърдно и не дава credit where it's due? :)
48 | Велина Ташева | 16 Aug 2010
...няма ме месец,ама най радостното е ,че ние ,вечно мърморещите граждани ,сме се включилии и подкрепили инициативата,видимо доволни:)
49 | Стефан Янков | 16 Aug 2010
Няма по-жална гледка от хора, седнали в заведение на някой тесен тротоар, на метър от които минават коли. Не знам дали улиците скоро могат да станат пешеходни, но това трябва да се забрани веднага. Умирам от мъка, когато като шофьор минавам покрай такива места - не понасям онова, което съм принуден да причинявам на хората, седнали да се насладят на аромата на кафето си - въпреки че колата ми със сигурност не може да се нарече нито шумна, нито миризлива.
50 | Павел | 16 Aug 2010
Браво на Ангеличин и на хората, които са се включили!
51 | Марин | 16 Aug 2010
Браво и на първоидейците :) Ще има голямо съпротивление от страна на паркиращите.
52 | Момчил | 16 Aug 2010
Имаше голямо съпротивление на пешеходците срещу воелосипедистите, обаче беше доста приятно изживяване да се разминаваш с хора по Шишман, а не с нервни шофьори и контейнери за боклук да не преливат.