Пешеходен Шишман

И преди сме обсъждали, че улица "Цар Шишман" може би е най-подходяща за превръщане в пешеходна. Силно натоварена е пешеходно и слабо автомобилно. Намира се в идеалния център, като свързва важни забележителности - площад "Народно Събрание", градинката при храм Свети Седмочисленици и полупешеходния "Граф Игнатиев". В същото време е тясна и уютна улица с хубави сгради и магазини. Така улицата ще стане в пъти по-атрактивна и жива и освен гражданите и самите собственици ще са доволни от това. Вторият проблем, който забелязахме е, че улицата завършва в площада "Народно Събрание", който за съжаление не е площад а е паркинг "Народно Събрание". Ние предлагаме пешеходният Шишман естествено да прерасне в площад. ProvoSofia - Пешеходен Шишман И докато улица Шишман да стане пешеходна е само препоръка за подобряване на града, то положението пред Парламента е смешно и трагично в същото време. ProvoSofia - Пешеходен Шишман изглед на улицата ProvoSofia - Пешеходен Шишман ... ProvoSofia - Пешеходен Шишман Завършекът на улицата в паркинг "Народно Събрание" ProvoSofia - Пешеходен Шишман Ето го и него. ProvoSofia - Пешеходен Шишман Обикновено хората по света пред обществените си сгради разполагат площади с места за сядане и не само пред такива от калибъра на Народно Събрание. Да не говорим, че пространството има идеалната форма (полукръг) за тази цел, плюс стойностния скулптурен ансамбъл. Но не, ние такива неща не пасем! Колата да има къде да си метнем другото да върви по дяволите, има време да живеем хубаво, но сега сме малко заети. ProvoSofia - Пешеходен Шишман Изключително оригинално решение на градската среда! ProvoSofia - Пешеходен Шишман Това е положението...

Коментари

1 | Цветомир Джерманов | 13 May 2010
Първо искам да се извиня, че прочетох само началните коментари, а не всичките, така че може и да повторя някой. Лично според мен, улицата, която е в близост и е на път да стане пешеходна, това е "Графът". Най-малкото е търговска. Свързва "Попа" с "Витошка". Тангира с площад "Славейков. И може би малко ще дотегна с цитирането отново на пример от Париж, където по подобен начин rue "Mazarin" контактува с площада пред "L'Institut" (не е на 100%, но е сходно) и тази улица, не е пешеходна. Не искам да бъда разбиран погрешно, че само критикувам, имайки предвид и предишния ми коментар за "Ал. Невски", просто не смятам, че пешеходните зони или самият трафик(като такъв, в чистата мъ форма "трафик") на коли е проблемът в дадените примери. Иначе браво за инициативата :)
2 | Гуфи | 6 May 2010
И в двете основни контра тези има верни неща, София не е единствения град в стара Европа с тесни, но търговски улици. Оформянето на "Шишман" с една настилка, като се остави само едно автомобилно платно в средата, отделено без бордюри, а само с декоративни колчета би прибавило към всеки един от тротоарите по 1,20 м ширина. Обслужването на магазините може да се поеме с по две паркинг ниши отляво и отдясно между всеки две кръстовища, ограничени за време. Мисля, че едно такова решение би обхванало "златната среда" на проблема. Подобно е е положението и с ул. "Солунска".
3 | морков | 28 Apr 2010
аз имам и други притеснения относно ПЧП, но нека не подменяме темата, ... само да кажа :) че строежа на детски градини няма да трае още дълго с оглед на бъдещия спад на раждаемостта и ниската мобилност на новородените от провинцията :D - тогава паркинги.
4 | Павел | 25 Apr 2010
Здрасти морков, Май си прав за ПЧП. Но ако оставим на СО да строи паркингите, ще са готови за 90-тия ми рожден ден.
5 | морков | 23 Apr 2010
Павел, паркингите са абсолютно необходими, но това с ПЧП малко ме притеснява. Да не взвме да се стигне до "конкуренция" между собственика на паркинга и "паркинги и гаражи", които няма да имат инвестиции за "избиване". Паркингите трябва да са общински и цените в тях да са регулирани и да са по-ниски спрямо тези за синята зона (които много иска да му е удобно да си плаща) кокото за пешеходните улици може и да се помисли в обратен ред - например кои улици да останат за движение на автомобили...и къде по тяхното протежение да се поставяят паркинги така че достатъчно добре да се обслужва района аз съм навит да се предложи временно затваряне на Шишман. така ще е и в тон с правителството - проби и грешки :)
6 | Павел | 23 Apr 2010
Ангел, прав си, че малко емоционално се изказах. Но все пак още в началото споменах, че не се наемам с цялостна оценка на трафика в София и генералните му решения. Разбира се, че трябва да се построят подземни паркинги в центъра. Даже мога да дам няколко примерни места, които са адски подходящи за това. Първо парка пред НДК в който отсъства висока растителност, а именно където са фонтаните. Двора на 127-мо училище, двора на 51-во, на Френската, Немската, Първа Английска, 6-то училище, 133-то също. Площадът под народното събрание не знам дали е удобен, защото там вече минава метро. Под Батемберг обаче спокойно може да се направи паркинг, когато трети метродиаметър мине оттам. При евентуално вдигане на таксите за паркиране в Синя зона докъм 2-3лв на час, т.е. да се изравни със сегашните такси за паркиране в подщемни гаражи, ще се окаже рентабилно да притежаваш подземен гараж. Поради това, че изброените по-горе места са с един собственик - обикновено държавата или общината - инвестицията може да бъде оформена като публично-частно партньорство. При един стриктен контрол на процедурата от страна на СО и гражданските организации (което обикновено е истинския проблем) тези места ще седят разкопани по година и половина-две всяко, но с цената на това да има паркинги в центъра. Пак казвам обаче, че това мнение все пак не е по темата трябва ли Шишман да е пешеходна.
7 | Ангел | 23 Apr 2010
Здравейте. Улица „Цар Шишман“ може би е най-подходяща за превръщане в пешеходна - ДА определено. Mлощада „Народно Събрание“, който за съжаление не е площад а е паркинг „Народно Събрание“ - Да така е и ДА грозно е. Дали гледате обективно на проблема - определено не. Моята дефиниция на мрънкане е: да се оплакваш от нещо без да търсиш решение на проблема. Вместо да кажем "ако в центъра на ключови места се построят големи закрити паркинги тогава може да искаме колите да се махнат от паркинг „Народно Събрание“" Вместо това като малки деца казваме "искаме, искаме, искаме, искаме...". Вие сте точно като шофиорите спряли колите си в центъра... не се интересувате от другите. Моля Ви! Не приемайте думите ми като критика, защото идеятя е много добра. Но само с петиции и изказвания "Толерантност 0.00" добрата идея ще си остане само тук.
8 | Градски | 23 Apr 2010
идеята на Павел за улиците около Шишман е прекрасна, тогава си прдставете площите на малко по-широките места, как ще придобият вид на малки площадчета, примерно широкия третоар на славянска от едната страна, Венелин и пространството пред седмо училище и циалата площ около църквата ще грейне още повече.
9 | Павел | 22 Apr 2010
И още нещо: Може би е време София да се обърне към по модерни урбанистични теории. Shared space (не знам дали е преведено на български, но може би се превежда като 'общо/споделено пространство') е модел на проектиране на улици и площади, в които няма ясно разделение 'тротоар - улица'. Това цели да интегрира двете движения като ги остави да се саморегулират. Тук - http://en.wikipedia.org/wiki/Shared_space и тук http://www.hamilton-baillie.co.uk/_files/_publications/6-1.pdf има повече информация. Опити за проектиране и изпълнение на такива улични пространства вече са направени и е факт, че шофьорите карат бавно, а пешеходците се чувстват по-свободни. Това трябва да бъде придружено с доста строги изисквания за паркиране и движение. Освен това пешеходците трябва да имат самочувствието да отвоюват пространството си и да не позволяват на тези дето са се сраснали с колите си да им го отнемат. Та мисълта ми е, че Шишман може да е изцяло пешеходна, докато улиците около нея по схемата на 'споделеното пространство'. Така трафикът ще бъде човешки и конфликтът ще е смекчен.
10 | Павел | 22 Apr 2010
и, Марти, следващия път снимките на Шишман да са от тротоара. Тогава перспективата е наистина прекрасна. И в наистина ясен летен ден в дъното се вижда Витоша и това прави нещата зашеметяващи. И една снимка от прекрасната връзка на улицата с градинката на СвСедмочисленици и продължението след Графа, за завършек. Самото кръстовища с Графа също е доста приятно място. Още малко урбанистична емоция кой ще добави... Въобще Шишман е ужасно хубава улица!
11 | a | 21 Apr 2010
и въвеждане на такса за влизащите в центъра коли... аз също смятам, че ако се махнат търотаоарите и колите на шишман, ще се появат още повече магазинчета , именно защото ще бъде центтрален търговски обект за турастите-снимки ан парламента, и невски, после да седнем да пием кафе на шишман, така и самите кафенета ще могат да изнесат столчетата си навън , пък и магазините ще завъртят повече пари. другото, което е належащо на улицата, е санирането на сградите и тя може да се превърне в наистина китна столична уличка:)
12 | Мартин Ангелов | 20 Apr 2010
Момчета обсъждаме една тема за възможна позитивна промяна на нашата мила столица и мисля, че всички искаме това, не обсъждаме кой е по-компетентен и кой как се изразява. Дискусията има нужда от всякакви гледни точки стига да са градивни.
13 | Павел | 21 Apr 2010
... сега да кажа като завършил (не без известни трудности) катедрата Урбанизъм ;-) Тук доколкото виждам не се разглеждат глобалните проблеми на трафика в София. Те няма и как да се решат във форум между приятели/колеги. Тук става въпрос има ли нужда от повече пешеходни зони в центъра на София. И то в контекста на това, че най-хубавите площади са превърнати в паркинги и има само две пешеходни улици, по които се пазиш от прелитащи мерцедеси, които се пазят от куки. Мисля, че има нужда от повече пешеходни зони. Генерално имам предвид. Един вид градската управа трябва да покаже, че уважава и подкрепя ходенето пеша и с велосипед в центъра. Съответно да предостави повече свободно публично пространство. И много ясно, че затова няма да изберем широките улици. Ще изберем места с естествена гражданска енергия. Би трябвало местата с такава енергия да са ясни - Графа, Шишман, Ал Невски, Раковска, Солунска, Иван-Асен, Алабин, Екзарх Йосиф, Женския пазар, Пиротска. Скоро като потенциални бяха посочени и коритата на реките - идея прекарана от Торньов в публичното пространство. Всеки, който е прекарал поне 1-2 години в София ги е разбрал. Да се твърди, че Шишман няма такава енергия, извинявай мок, е пълна глупост. Шишман е близо до да не кажа култова улица, в която (мисловно) са се случвали доста малки революции. За много хора (включително за мен) излизането в центъра задължително значи преминаване на Шишман от край до край. Някой горе изброи какво се случва в зоната около Шишман. Но тук вече го удрям не емоция, не на урбанизъм. Но урбанистите трябва да усетят именно тази моя емоция, да се опитат да я разберат. А не да направят това, което са ги учили в УАСГ или който и да е друг университет. А именно да ми гледат града на план и да казват тук и там какво ще стане. И последно - стига сме мислили за хората с колите. Абсолютно грешна практика е градската тъкан да се напасва спрямо колите. Тя и без това достатъчно го прави. Не можем вечно да разширяваме улици и да превръщаме празни пространства в паркинги заради новопоявилите се коли. А новопоявили се коли ще има винаги. Защо ли - не виждам София да намалява - сега е 2 млн, а продължават да се строят квартали, небостъргачи и какво ли не. Скоро ще е 3 млн. и всяко семейство иска да има мин 2 коли. И всички те са в центъра всеки ден. Абсолютен бан за колите в центъра - това е спасението. Толерантност 0.00, повече пешеходни зони, иначе винаги ще е все същия ужас. Просто трябва да се превърне в лукс за всеки, живеещ в центъра да има повече от една кола. При положение, че центъра е толкова компактен и ще има три линии на метрото.
14 | Tosh | 20 Apr 2010
Изразявай се по-добре тогава :P
15 | mok | 20 Apr 2010
А според мен е смешно, че не можеш да разбереш какво казвам
16 | Tosh | 20 Apr 2010
Според мен е смешно, че превръщаш архитектура в някаква точна наука с някакви измислени проучвания.. Урбанистите и "градостроителите" могат да ти предоставят някаква статистика и някакво тяхно решение, което ще е пак повлияно силно от тяхното мнение. Дали тяхното мнение ще е по-правилно от твоето - не е сигурно. А и няма в края как да се реши, кое е било по-правилно.. Факт е според мен, че паяците или закона в България не си вършат работата..
17 | mok | 19 Apr 2010
@Tosh - Нещо си се объркал. Никога не съм казвал "аз като ИСТИНСКИ професионалист", а просто "аз, като професионалист". Една вмъкната дума наистина може да ме направи смешен. Е - добре, че не съм я казал. Ако въпреки това продължава да ти изглежда смешно - нека поясня - казаното означава "аз, със професионалния си поглед върху разглеждания проблем (получен след завършване на специалност 'архитектура')". Но - отклонихме се от темата. Пожелавам успех с начинанието, дано ви обърнат внимание. Макар и да не е подходяща точно Шишман, може някои там горе да се сетят, че принципно има нужда от такова нещо.
18 | Антон | 19 Apr 2010
Това с надигането на платното няма да се получи. Просто никога пешеходците (ако ги има разбира се) няма да пропуснат колите през собственаа им пешеходна улица. В такива случаи се мисли и за алтернативите: 1. спиране на движението на страничните ул. или 2. прокопаване на подлези за колите(може и създаване на подземна автомобилна артерия под пешеходната) 3. подлези за пешеходците 4. надлези за пешеходците при всичките варианти може би освен 2 остава проблема със зареждането на магазините и обслужването на частните имоти.
19 | Ива | 19 Apr 2010
... Понеже сега с всички тези коли, спрели по улицата, живеещите там си паркират безпроблемно... А и голям проблем като не паркираш точно пред входната врата. Като бях в Лондон на гости на приятели за една седмица нито веднъж не паркираха на улицата, на която живееха, просто беше забранено и толкова.
20 | Градски | 19 Apr 2010
Много добра идея. От години с приятели си представяме ул. "Шишман" пешеходна, и досега винаги като съм подхвърлял идеята, винаги хората са реагирали позитивно. Това е една от най-буржоазните зони на града с красиви стари фасади. Улицата представлява особен сънтимент за млади и вече побелели... ах, а спомняте ли си култовата ретро аптека на ъгъла със "Славянска"?!. Да не говорим за "билката", където някой направо там си израснаха. Има достатъчно знакови места в района, и който не ги вижда е сляп или (да ме извините) му липсва градска култура. За не посветените ще изредя тези, за които се сещам (може да ме допълните); А- ул. "Шишман" 1. "Магазин №10" -срещу магазинчето за вестници(култов бутик- не съм сигурен дали още се казва така, преди години се раздели на две) 2. галерия "Теста" 3. новата закусвалня със супите направо изби рибата 4. галерия-магазин "Дар за горене" -ще те разходи из целия ориент 5. бар "билката" 6. бар "клуб 703" 7. знаменитото 7-мо училище 8. градинката и църквата 9. престижни магазини като "Du Pont" и "Gourmet House" 10. магазин "Мухоморка" 11. "board shop" 12. Представителство на ООН в България Б- в района; кафене "Мотто", музикален магазин "Дюкян Меломан", клуб-бар "Blaze", ресторант "Крим", арменски ресторант "Egur Egur", магазин за художествени материали "Слънчогледи", всичкотека "Слънце Луна"-в бившето "Инке-Тинке", бижутерска работилница "Пунто" и мн. др. Една пешеходна улица ще направи прехода между тези емблематични места още по-приятен.
21 | psihi | 19 Apr 2010
Дълга, монотонна улица свързваща ул."Граф Игнатиев" с х-л. "Радисън". Ако стане пешеходна ще прекъсне няколко улици. Каква е гаранцията, че тапите в пресечките няма да се превърнат в паркинги? Вървиш по улицата и ако искаш да отидеш встрани се сблъскваш с коли. И пак се връщаш в действителноста.
22 | Tosh | 19 Apr 2010
Според мен коментарът на Мок е много по-емоционален :) Докато го четох си мислих, че трябва да кажа точно това, което той каза в края.. нека "знанието" преобладава, а не "мнението".. Според мен тази улица не е без потенциал за пешеходна зона, но може би това наистина е просто и моето желание за една нормална пешеходна зона.. Витошка никога не ми е харесвала след като я затвориха.. и тоя трамвай, който върви там е като някоя гилотина, от която всеки се страхува вървейки по средата или пресичайки.. между впрочем като резултат от затварянето на Витошка нищо толкова особено не се случи като "натоварване" според мен.. все същите задръствания са си и ще се увеличават още повече, защото хората трябва да ползват градски транспорт, а не всеки да кара по две коли наведнъж, защото е забравил къде е паркирал първата.. Това за Шишман с оставянето на страничните улици като активни - с коли пресичащи през Шишман - ще е същото като трамвая на Витошка, но за жалост още по-зле, защото трамвая на Витошка можеш да го видиш отдалеч, а колата на Шишман ще удря внезапно :) Ако се прави на пешеходна зона - да се прави както трябва.. Честно да си призная - никога не съм стигал до другия край когато съм вървял от президенството нататък.. винаги съм завивал към Славейков или Попа.. ПС: Подобни изказвания с фрази като "аз като истински професионалист" ми звучат супер смешно.. пък даже ако фамилията ти е Zumthor, Foster, Miers, Van Der Rohe, Wright, Kahn, ..
23 | Мартин Ангелов | 19 Apr 2010
хехе Викторе консултации на маса аз не отказвам, трябва само времето да уточним :) Иначе не си прав Шишман не е случайна улица. Свързва зоната около Парламента в близост до Университета и метрото с оживената Граф Игнатиев. Какво по-хубаво от пешеходна улица завършваща в площад пред важна сграда от едната страна и в пешеходна улица от другата. Освен това има хубави магазини и потенциал сградният фонд да се подобри. Коя е по-подходяща според теб или си твърдо против пешеходни улици в центъра. Какво ще кажеш за Солунска? Второ не можах да разбера - какви ще са катастрофалните последици за движението в София след затварянето. Това че съседните улици ще са една идея по-натоварени не знам дали е аргумент, а и се разбрахме, че високото "кръвно налягане" в центъра се дължи на други здравословни причини, които трябва да се отстраняват паралелно. Разбирам половината център на София да беше пешеходен и това да е някакъв каприз, ок, но да отричаш една такава промяна ми се струва пресилено. Като заявяваш градоустройствени компетенции ще се радвам да отговориш конкретно. И трети въпрос. Ако Шишман остане автомобилна, какво мислиш за площада пред Парламента? Паркинг вариантът радва ли те?
24 | Ива | 19 Apr 2010
Като става дума за тесни търговски улички, се сещам за Несебър. Вярно, съвсем различен от София, но все пак.. Не мисля, че конкретните магазини трябва да бъдат причина за превръщането на една улица в пешеходна, а по-скоро обратното. Аз лично, минавайки през тази улица съм по-вглъбена в това как да се размина с хората и колите, отколкото с разглеждане на витрини, дори ми се е случвало да се връщам няколко метра, за да вляза в някой магазин, защото съм го пропуснала на пръв поглед. В тази връзка, ако се предоставят добри условия - свободно преминаване, нормален визуален контакт с витрини и тн. мисля, че това би се отразило добре и на търговията на това място. А когато има дорби предпоставки, тогава и "по-интересни" магазини биха проявили интерес. Въпреки че не виждам от какво точно се оплаквате, има и много приятни малки магазинчета, разбира се различни от тези по Витошка, но не мисля, че това е лошо - напротив.
25 | Ул. Шишман | Sofiology | 19 Apr 2010
[...] тази група е събрала над 600 члена. После се появи и този материал в един от добрите български блогове за [...]
26 | mok | 19 Apr 2010
@Мартин - да ти отговоря и тук все пак - говориш глобално за проблемите на София и изведнъж влизаш в много конкретни подробности за решаването на даден проблем в точно конкретна зона и то без да разглеждаш проблематиката в цялата й същност. От какво дойде тази идея? Защо точно Шишман? Защо само пешеходна? Как ще се зарежда? Това ли е най-проблемната улица откъм трафик в столицата и ако да - защо? Ако не - защо я гледаме преди другите по-важни? И понеже ме питаш за проучването - работа е на урбанисти и градостроители. Не става дума просто да проверят дали наоколо има някоя и друга по-главна улица, където да се разтовари движението. Доста по-дълъг и сложен процес е - учи се в университет, в катедра Градоустройство му отделихме 2 семестъра. Ако искаш подробна информация - драсни един ред, може да ти дам консултация на маса ;)
27 | mok | 19 Apr 2010
А, забравих - @bfree: Не знам къде ТИ си живял, но предполагам някъде около Шишман, за това ти се струва толкова интересна - защото ти е присърце. Аз, например, съм бил ежедневно и целодневно там около 6-7 години и продължавам да стоя зад думите си. Включително наскоро на няколко пъти минавам от там (и пеша и с кола) - все същата най-обикновена централна улица си е. Нищо повече. Да не говорим, че тръгва от Народното събрание и забива наникъде, за да бъде изцяло пешеходна. Мислете градоустройствено, не емоционално! А всичко, което казвам е просто съвет, пък вие ако щете и подписки събирайте и на митинг излезте - все ми е тая, аз като професионалист никога няма да застана зад такава идея.
28 | Tosh | 19 Apr 2010
Антон е прав за това, че сигурно има по-добри улици от Шишман, които могат да се затворят или по-скоро да се отворят за хората :) Предполагам, че сте избрали тази улица първо, защото се навързва с предишната тема в ПровоСофиа - Александър Невски - и повишава потенциала при подобна интервенция.. Но определено сигурно има по-големи, но и по-важни улици, които могат да се превърнат в пешеходни преди тази.. За мен Шишман е просто прекалено малка улица, за да бъде така пълна с коли.. а и в крайна сметка, толкова ли няма място да се изгради един достъпен платен многоетажен или подземен паркинг на стратегическо място..?
29 | Tosh | 18 Apr 2010
Не знам дали има място или просто са всичките тези коли паркирани там.. Не знам дали би създала много хубави пространства.. но в момента е една от най-ужасните улици за разходка.. има място само по пътя и когато идва кола започваш да търсиш дупка за спасение.. мен само това ме дразни.. Иначе като градоустройство ми е интересно накъде води и къде свършва тази улица, защото началото и от парламента, Александър Невски е много "отпразнувано" като градоустройствена архитектура в този полукръг.
30 | Антон | 18 Apr 2010
Според мен една пешеходна улица трябва да е и търгоска в същото време, но за съжаление ул. Шишман не е това. Кавам го като студент от няколко години в София и идващ от град с прекрасна пешеходна улица (да наистина не винаги е била пешеходна), която обсужва много магазини и заведения. Когато споменах на вуйчо си, който живее в София отдавна, той ми даде идеята, че много подходяща пешеходна зона би бил днешният женски пазар тъй като в миналото той е бил сърцето на търговията, халите са близо, а и има сравнително красива архитектура в района. Какво мислите по този въпрос?
31 | Мартин Ангелов | 18 Apr 2010
Антон защо ул. Шишман да не е търговска? Иначе си прав за района около женски пазар. Това е място със страхотен потенциал. Скоро правихме един проект за там и смятаме градоустройствената част да я включим към ProvoSofia.
32 | Антон | 18 Apr 2010
Да има магазини, но са твърде малки и незабележими. Когато минавам от там не усещам нуждата да се загледам в нещо. Не виждам как това ще се промени ако няма коли паркирани покрай тротоарите. Според мен столицата на България трябва да има доста по-голяма пешеходна зона от колкото е ул. Шишман. Може би това е подходяща уличка за някой регионален град, но не и за София. Просто лично мнение. П.С. Как ще обясните третирането на улицата с другите, които я пресичат - и те ли трябва да се затворят?
33 | Селин | 16 Apr 2010
Мария, адекватни контра доводи бол - мога да добавя на прима виста, че улицата е ужасно тясна - и пътят за колите, и тротоарите, а също и че има две училища на нея. Обикновено шофьорите, които виждам по Шишман, едва излазват от лошо паркирани коли, които допълнително стесняват прохода. А когато повече хора решат да избегнат задръстването, минавайки по Шишман, става още по-забавно. :) Но иди им обясни, че има удобен градски транспорт на близо и - не дай Боже - че пречат на пешеходците. Нали знаеш, ние пешеходците винаги сме виновните и обратното твърдение граничи с безумие...
34 | Милен Мечкуев | 16 Apr 2010
Идеята на поредицата от теми ПровоСофия е да се предизвика отношение за конкретни места в столицата ни, а не да направим проект. Всяка една идея е с позиция за предшестващ конкурс за най-точно решение. @Росен - много точно го каза - начин има! Тук си говорим дали е нужно и целесъобразно. Според нас - е :)
35 | а | 16 Apr 2010
кой ще оформи подписката????
36 | Мартин Ангелов | 17 Apr 2010
Това с подписката е идейно и демократично някак си :)
37 | bfree | 18 Apr 2010
@mok Относно твърдението за Шишман "Тясна е, отстоянието между сградите е малко, няма интересни обекти, само две училища и кафенета пълни с ученици." Пич, не знам къде си жявал или расъл, ама не ти отива... Ако Шишман не е интересна, то коя улица в София е? 301-ва? Айде стига импровизации....
38 | Марин | 15 Apr 2010
@5q: Работя на Витошка и мога да ти кажа, че докато минаваха коли беше направо ужас. Трамваите въобще не можеха да се движат. Виждал съм катастрофи заради глупостите на изнервените шофьори. Според мен сега съседните улици имат същата проходимост като преди Витошка. А трамваите по България и Витошка се движат изключително бързо и са доста комфортни. А магазините не ги мисли. Нали има синя зона, какъв е проблемът на клиентите да си паркират колите (ако много държат на тях за придвижване)? Разбира се, трябва още мерки за да е по-ефективна синята зона. В момента имам чувството, че част от служителите със светлоотразителни жилетки "бичат частно".
39 | Росен | 16 Apr 2010
@ mok http://domz60.files.wordpress.com/2009/05/amsterdam-ped-st.jpg ... ето една ТРАНЗИТНА, ЦЕНТРАЛНА, изключително ТЯСНА, на пръв поглед ОБИКНОВЕНА(на втори - не), с богато обществено обслужване в партерното ниво, амстердамска улица. Изключително пешеходна и чиста (както е и целият център на стария град). Как ли се справят с трафика и зареждането тези холандци.......как ли достигат до домовете си нещастнте хорица, кото живеят на по-горните етажи?.........незная как, но май има начин, това да се случи и тук. Само трябва да спрем да правим това, в което сме най-добри...........няма да довършвам, че ще взема да стана поредния, който се справя чудесно с приказките и най-вече - критиката.......
40 | mok | 15 Apr 2010
П.п.2: Да не ме разбере някой погрешно - под "транзитна" имам предвид, че пешеходците минават транзит до достигане на офисите/жилищата/училищата си. Дори да стане само пешеходна, няма да има достатъчно място да се разгърне пълноценна среда.
41 | Мартин Ангелов | 15 Apr 2010
@mok здравей, радвам се, че споделяш мнението си, дискусията има нужда от подобна критика, но мен лично няма как да ме убедиш в това което казваш. София има сериозни проблеми с трафика и това определено не се дължи на липса на тесни улички в идеалния център! И в този случай трябва да се вземат сериозни мерки, погледни го глобално. Факт е, че София е оставена на самотек и се саморегулира и е ясно, че колкото повече артерии, толкова повече трафик ще поеме. Въпросът е, че това поемане в един момент трябва да се ограничи иначе няма да живеем в град а в нещо друго. Не знам дали ме разбираш, ако София стане 4 милиона и всеки иска да мине през центъра, сигурно ще е възможно, улиците ще са абсолютно запълнени от коли, тротоарите да не говорим и ще се движим с 1 метър на минута, тогава ще е още по-немислимо да се затварят улици, но и няма да имаме градска среда, ми да, за какво ни е? Та затова ти казвам, че е въпрос на добро управление да се налага горна граница. Не случайно хората си делят градовете на зони на достъпност. В един Лондон направо се чудиш къде са изчезнали всички коли, все едно са ги махнали за да снимат филм, само таксита и автобуси. Е да имат метро ок, но не е само това причината. А това, че Шишман е тясна улица мисля, че е само плюс. А как си представяш проучването за което говориш? @5q горките хора живи да ги оплачеш :) Точната причина да процъфтяват моловете, не е липсата на паркинг а състоянието на града. Колкото по-неприятно е вън, толкова по-примамливо и уютно се чувстваме в моловете!
42 | 5q | 15 Apr 2010
Не че е лоша идеята, но я си помислете, то и сега всяко едно затваряне на улица (било малка или по-голяма, дори само и за да я "изкърпят") предизвиква "запушване" някъде другаде в околността заради затворената артерия, а какво остава пък да е за постоянно. Просто София е град, граден в началото на 19 век и нито улиците (като размер,широчина), нито като пространство е бил предвиден за тая лудница сега. София е граден като за 500-600 000 , а сега сме около 2 милиона. И ето, от там идват много от проблемите на градът. Малки жилища (в САЩ апартамент от 100 кв. се води "малък" или за един обитател),малки прилежащи площи около къщите, по 1 гараж най-много там където го има въобще, и съответно тясните ни улици, а пък и тези дето са уж и за разминаване на по 2 коли...ужас. В този и смисъл си мисля, че затварянето на "Шишман" ще е голям проблем за градът като цяло. Така стана и с "Витошка" - затвориха я за коли. И кво ?!? Пострадаха магазините, няма как да се зареждат, богатите клиенти с колите си не идват вече и не влизат в магазините им, а предпочитат по МОЛ-овете да ходят, щото там има и паркинг и никой няма да ги глоби заради неправилно паркиране. Та ...какво се постигна с "Витошка-пешеходна зона" ??? НИЩО, едно голямо нищо. Само умря бизнеса на търговците там и това е.А в същото време се натовариха съседните улици и задръстванията стават все по-жестоки. И ще стават. Пробвайте, нека пробно се затвори и "Шишман" за месец...и си направете сами изводите. Дано само да греша. Иначе живея в квартала (до малките 5-те кьошета) и често се щурам по "Шишман" по принцип. Но аз съм както и пешеходец, така и шофьор и знам за какво иде реч - знам и двете страни на монетата. Мен не ме мислете- имам си гараж. Но знам какво е за другите, които нямат и живеят и те като мен в Центъра.
43 | mok | 15 Apr 2010
Под тази тема - същия коментар като за Ал. Невски. Да не го повтарям целия пак - липсва сериозно проучване за изказване на подобни твърдения. Трафикът в час пик е супер-натоварен по Шишман. Обслужва много голям брой обекти и затварянето му би довело до страхотно натоварване на околните по-главни улици. А освен това не мисля, че Шишман е толкова подходяща за пешеходна. Тясна е, отстоянието между сградите е малко, няма интересни обекти, само две училища и кафенета пълни с ученици. Функцията й (на улицата) е единствено транзитна. Разбира се, минаващите всеки ден по нея биха били щастливи да няма коли, но не е там въпросът. Една пешеходна улица няма просто транзитна функция. П.п.: Нали не се обиждаш от острата критика - отправям я най-добронамерено :)
44 | Марин | 15 Apr 2010
Селин, относно колите на Шишман има следните контра доводи: 1. Сравнително наблизо има 2 спирки на метрото. 2. Наблизо има градски траспорт - трамвай, тролей. 3. По улицата няма гаражи (не се сещам поне) и вътрешни дворове с паркирали вътре коли. 4. Живеещите там със сигурност са се примирили, че не могат да си паркират колите пред къщите. 5. Както се споменава в основното изложение, улицата не е важна транспортна връзка.
45 | Краси | 15 Apr 2010
Почти всеки ден минавам по тази улица и всеки път си мисля - колко би било хубаво улицата да е пешеходна. Напълно подкрепям инициативата. Колкото до "паркинг Народно събрание" смятам, че той е неделима част от останалото пространство около парламента и Ал. Невски (комбинация от кръгово движение и паркинг с църква по средата), което трябва да се третира цялостно, а не на парче. Тук може да се получи обществено мултифункционално пространство/площад, който да е сърцето на София.
46 | TEC | 14 Apr 2010
Подкрепям идеята горещо. Това е най-разумното предложение. Особено напоследък, когато на улицата се появяват и прекрасни заведения. Готова съм да помогна, ако се подеме инициатива.
47 | Marfi | 15 Apr 2010
Имам чувството че нарочно мястото около парламента е толкова враждебно, искат да ни откажат да го припарваме...
48 | Ruslan Trad | 15 Apr 2010
Напълно съм съгласен с предложението. Улицата "Шишман" е идеална за пешеходна. Паркингът пред Народно събрание трябва да бъде махнат, това е смешно -държавна институция от подобен ранг,а пред него паркира всеки...
49 | Никола Овчарски | 15 Apr 2010
Добра идея :)
50 | Селин | 15 Apr 2010
Абе вие луди ли сте, къде ще отидат да се паркират тия коли? КОЛИТЕ са по-важни от ХОРАТА, защото шофьорите са пичове и като им писне да въртят в търсене на свободно паркомясто, ще ви - ни - шитнат един през ченето за хубавите идеи и готово. :Р Сериозно, не мога да разбера този култ към автомобила, който властва у нас. Той, разбира се, е необходимост, особено когато живееш на майната си и градският транспорт пътува със скоростта на костенурка. Но всички тези задръствания стават именно от свръхупотребата на коли дори тогава, когато може да бъде избегната. Марфи, нали знаеш кое е най-голямото мрънкане като правим протести? Че се блокира площада и се образува задръстване....
51 | Марин | 14 Apr 2010
Идеята е много добра! Това е една любима улица за разходки, би станала просто чудесна. Така или иначе собствениците не могат да се доредят да паркират (а и сигурно имат винетки за синя зона), а май не се сещам да има дворчета, ставащи за паркинги.
52 | Hosting | 10 Apr 2017
В мащабния ремонт, започващ от догодина, се включва подмяна на настилките, ново улично осветление и нови пейки в района на площад Александър Невски. Някои от тях ще са на площадите Гарибалди и Славейков, в градинката при църквата Свети Седмочисленици, по улиците Солунска и Шишман.
53 | Петя Цачева | 11 Jul 2011
Да, искам улицата да стане пешеходна!
54 | Александа | 10 Aug 2011
Хора, разберете, че за живущите там това е един малък ужас...Имаме страхотен проблем с паркирането и тук въобще не говоря за паркиране пред дома ти - говоря за паркиране на няколко преки от него. Също така, влезте малко в нашето положение - всяка неделя, когато се провежда София Диша при нас е един малък ад - представете си вие, в деня, в който искате да си почивате, пред прозорците ви да се изсипе един фестивал и да ви думкат цял ден на главата...Не е приятно... И тук въобще не става въпрос за това, че метрото и градският транспорт са близко - защото който има кола, той иска да си я ползва и съгласете се, че транспортът в София не е добър и не обхваща целия ни град. Ежедневно сме подложени на тормоз от заведенията наоколо, защото докато хората се забавляват и си пият, ни се опитваме да спим примерно... Не си мислете, че ние не ходим по заведения или не се разхождаме пеш, но това не е мястото - наистина не е. Още повече Шишман разполага с 2 училища и трафикът, когато хората си взимат децата е направо ужасен, а също така е единствената улица, по която можеш да се качиш на Цариградско шосе, защото никъде няма завой наляво. Не мислете само от гледна точка на това как е по-добре да си карате колелото или да се разхождате - това трябва да бъде дискусия. И моля ви, не ме пращайте да живея другаде, защото тук съм отраснала, мойте родители също, това е моят дом :)
55 | Светла | 10 Aug 2010
Да нямате нещо общо с инициативата "София диша", поради която ще се радваме на пешеходен "Шишман" три недели, или просто заместник-кметът Христо Ангеличин ви е фен? Днес - пешеходен "Шишман", дори и само демонстрационно, утре - колелиния, дори и само демонстрационна. Пожелавам го от сърце - и на вас, и на себе си! Нищо, че не карам колело.
56 | bobcho | 15 Aug 2010
Да, Шишман трябва да е пешеходна, а и улиците около нея трябва да има малко места за паркирате. Не знам защо в България всички тези решения стават толкова трудно, като по света отдавна са ги решили. Паркирането в тази част на София трябва да се ограничи като паркирането се направи много по-скъпо. Много е лесно. Ако искаш да живееш на такова място трябва да плащаш по 200 евро за да имаш кола. Ако не можеш да си го позволиш си продаваш апартамента за 200,000 евро, и отиваш да живееш там където ти е по джоба.
57 | Павел | 9 Jun 2010
@морков Ето статия за паркингите и стопанисването им.
58 | Павел | 22 Jun 2010
Една много добра статия за градската мобилност [Автомобилът не може да диктува градската политика - Арх. Елена Димитрова], базирана на фламандски опит от Антверпен и Гент. Всички защитници на автомобилния транспорт, моля, да обърнат внимание на приоритетния принцип: пешеходно движение, велосипедно движение, публичен транспорт, индивидуален транспорт.
59 | pg | 28 May 2010
"...платно в средата, отделено без бордюри, а само с декоративни колчета..." прощавайте че се намесвам за такава дреболия, но мен колчетата адски ме дразнят. Заради тях всъщност тротоар който трябва да е 2 метра се превръща в метър и половина и ето ти проблем с разминаването на двама души по 1 тротоар. За да ги няма единствено решение е нарушителите (паркиращи или движещи се автомобили - няма значение) да бъдат заснемани от камери и по-късно глобявани (като сегашната система за превишена скорост). Мисля че и без това голяма част от улицата се наблюдава от камери. А преложението по-горе за shared space много ми харесва, но отново при положение че движението се наблюдава с камери и се ограничи скоростта на преминаващите автомобили, за да се ограничи възможността за произшествия.
60 | Градски | 23 Apr 2010
И триъгълника с Хан Крум също.
61 | Мартин Ангелов | 19 Apr 2010
Определено не е избрана заради предложението с Александър Невски. Не мога да се съглася с твърдението, че колкото по-широка е една пешеходна улица, толкова по-качествено е пространството. Дори напротив това е предпоставка за уют. Просто трябва да има разнообразие. Ако искаш широка улица, ето ти Витошка, но върху нея има работа. Идеален пример са тесните пешеходни улици на повечето средиземноморски градове. По-конкретен пример е Via del Condotti в Рим намираща се точно срещу Scala di Spagna. На тази улица са разположени най-бутиковите магазини и дори е по-тясна от Шишман, но има огромен поток от хора, точно по градоустройствени причини. В момента Шишман не е толкова приятна за разходка защото тротоарите са много тесни и не могат двама души да се разминат нормално. Ако цялото пространство стане пешеходно, атмосферата коренно ще се промени, както и постепенно съдържанието на магазините. @Антон ако се прави пешеходна, най-подходящо според мен е новата (качествена!!!) настилка да е непрекъсната на местата където се пресича с другите улици и дори леко завишена за да става ясно на шофьорите, че трябва да спрат и изчакат.