Льо фонтан дьо Витошка

Здравейте приятели, София най-накрая се сдоби с пъп или както някои казват пъпка на София. Новото фонтанче обаче бързо се развали и показа характер, надмина границите си и започна да хвърля извън тясната си кутийка. Признавам си, като минавах от там се посмях от сърце. Тогава се замислих, защо трябва да правим дизайнерски и красиви фонтани, защо не направим най-смешния фонтан на света, водата може да носи толкова радост и настроение. Уви отделът по бездарие се прояви и поправи фонтана. Много се чудех дали има смисъл да пиша за втората порция боза - гавра с Витошка, но се отказах. След кратък размисъл достигнах до следните две опции: Или от общината са тотално изветрели, или умишлено със зъби и нокти поддържат нисък градския стандарт. До тук с анализите. Поздрави за всички оптимисти, най-доброто лечение в такива ситуации е хуморът :)

Коментари

1 | sa_radev | 19 Nov 2013
Наскоро (преди месец), минавайки през София, имах възможността лично да се порадвам на фонтана, и на "новата" Витошка! Като колега-архитект, бих искал да ви предложа една по-различна теория "как, защо, и за какъв ...(попълнете с желаното)" се е случил този фонтан, както и самата Витошка! Тук всеки един елемент е значим, той тежи на мястото си! И това е важно - от плочките, през цръкащото цвъкало, до изпълнението! През последните години и аз, като много от вас, се чудих и ядосвах на приумиците при реконструкциите на такива пространства (говоря главно за Бургас) - как няма конкурси, колко пошли са проектите, колко скапано е изпълнението, кога ще имаме градове с наистина европейски облик и т.н! Но след видяното на Витошка - прозрях! Днес, колеги, България е яхнала вълната на авангарда в архитектурата и градския дизайн! Това, което виждаме, не само в Столицата, но и в цяла България, е толкова...напред, че още няма измислено име на това течение! Толкова е напред, че след време ще сме горди, че сме живяли именно в това време, а японци, гермаци и разни други ще идват тук, за да се обучават! Най-просто мога да определя този нов стил като "био-органичен-хипер-реалистичен-динамичен-пост-деконструктивизъм". Не ме разбрахте, може би? Та, това е динамичен дизайн - той търпи промени при взаимодействието си с околната среда и природата, като постигането на крайната визия е отложено във времето! Материалите са от съществено значение - важно е да са биоразградими, ако не - то при разграждането си да образуват дренажен слой, който в същото време да задържа частици почва и прах, постепенно образувайки нова почвена покривка. В този ред на мисли, съществен елемент от този нов стил, се явява ВОДАТА (в случая - фонтанът)! Тя, именно, "осъществява" този дизайн! Ако фонтанът работеше "правилно", няма как да случи! Идеята е, че нерегулираното изпускане на неопределено количество вода, "съживява" проекта. Малко по малко водата започва да разгражда строителните материали, проправя си път през неравностите и фугите (тук основната роля е на тъй нареченото "некачествено изпълнение"!), носейки частици прах, пясък и клинкер(глина). Постепенно, кашпите около дърветата ще се сринат, образувайки леки, естествено изглеждащи, хълмчета; през разкривените и разширени фуги на настилката, ще поникне нова растителност; след като се задръсти окончателно оттичането на фонтана, той ще се превърне в едно мини подобие на Женевското езеро, пръскащо на пресекулки! Изобщо, една био-натуралистична картинка, която в следващите 3 до 5 години, ще разгърне целия си потенциал! Нещо като High Line в New York, но много по-натурално и екологично! Може би не го разбирате и не го и харесвате?! Нормално е - аз също все още не съм го проумял! Но все пак, този стил е прекалено нов - нека да видим как ще се развие! Поздрави!
2 | martin | 2 Nov 2013
Кой сипа шампоан във фонтана на Виношка, Кой?
3 | R | 20 Sep 2013
Защо така с лошо. Такова чаровно цирейче са направили и така си тичка с нааканите турски плочки. Защо така негативно се изказвате.
4 | Г | 20 Sep 2013
Питър Ди в затвора!!!!
5 | Д | 20 Sep 2013
За подобно нещо един мой роднина имаше мн. добър израз - "полюция". Думата си има съвсем точно и конкретно значение, но той я употребяваше за такива проекти/прояви, свързани с много напън и амбиция и разочароващ резултат. В случая и алюзията с припръскващия фонтан е много подходяща...:)
6 | Иван Фъртунов | 19 Sep 2013
Наистина най-важното е да не се ядосва човек. Лошото е, че нещата се правят без желание. Предполагам всяка намеса в градската среда се случва след успешно преминаване на купчина бумащини и бюрокрация. В тази стъпка, макари грандиозна, няма как да очакваме да е намесена някаква емоция или творчество, а когато нещата опрат до търсенето на творческо и качествено решение то пак определящият фактор до голяма степен остава чиновничеството. Това е в случая, когато игнорираме като фактор корупцията и шуро-баджанащината, но които, най-вероятно, са определящи в повечето случаи. Сигурно един ден и в България ще се наложи провеждането на конкурси за всяка дреблоия и постепенно нещата ще си дойдат по местата, а дотогава ... туй горе.