Мартин Ангелов | градски блог

Upgrade ВИАС/УАСГ

От 28.02.2009

Формално не сме студенти вече, но все още ни интересува какво се случва в учебното ни заведение. В Pecha Kucha отбелязахме някои проблеми и затова естествено се появява тема за това, какво трябва да се промени в УАСГ(ВИАС).

Намерението е да направим дискусия в сайта, в която да съберем възможно най-много предложения, след което да ги синтезираме в един документ и да потърсим хора от академичните среди и министерството, които да съдействат за осъществяването им.

Мисля си, че най-важното нещо е студентите да осъзнаят, че системата има нужда от промяна и че те самите трябва да си я поискат. Ако студентите не го поискат никой няма да направи нищо и не забравяйте, че цялото това образование за тях самите.

Ето нашите предложения:

 1. ProvoCAD | 28.02.09 | 1

  1) Отпадат, редуцират се или стават избираеми много от не толкова архитектурните предмети пр. Висша математика.

  2) Инженерните предмети търпят тотална реформа. Първо, правят се съвременни учебници за архитекти с избрано съдържание, което наистина ще е от полза за нас написано по достъпен начин (аз спокойно мога да кажа, че 90% от нещата се “изпаряват” от съзнанието). Примерно в някои западни страни, архитектите отговарят за кофражните чертежи и те ги чертаят, но се акцентира върху тях, а при нас искат за отрицателно време да научим всичко. Ефектът естествено е нулев. И второ поне един от проектите ни се прави съвместно с инженерните специалности, ако не за друго поне за да свикнем да работим заедно.

  3) Курсът по строителни материали е тотално остарял и нещата се преподават чисто информативно на абстрактно ниво. Със същият успех могат да издадат един каталог на видовете материали и да ни го раздадат в началото на годината.

  4) Повече от абсурдна е липсата на ателиета за работа в архитектурен факултет. Колеги, които учат в чужбина споделят, че прекарват по-голямата част от времето си именно в такива ателиета на които е отреден по един дежурен архитект за въпроси, там реално се раждат проектите им и отношенията им с екипа.

  5) Повече часове по моделиране и разнообразяване на съдържанието им, както и повече работилници.

  6) Предмети като енергоефективна архитектура и алтернативни системи за строителство трябва да станат основни в програмата.

  7) Промяна в отношението на преподавателите и механизми за мотивирането им. В четвърти курс в катедра “Обществени сгради” имаме разработка на идеен проект след което по програма следващият семестър трябва да разработим работен проект на същото решение. Какво си мислите, че представлява работният проект – ами представлява едно нищо, т.е. няма такъв проект въпреки, че накрая на семестъра преподавателите си измислят някакви оценки и по документи той фигурира. Затова става въпрос, отношение – отбиване на номера, да влезе следващият…

  ДИПЛОМИРАНЕ:

  8) Да се въведат единни критерии относно обема и съдържанието на дипломните работи, за да бъдат съпоставими и да покажат уменията на студента във всички изучавани елементи – градоустройство, архитектура, конструктивни детайли, интериор и дизайн. Оценяването в този случай би било доста по-обективно. Все пак накрая всички излизаме архитекти!

  9) Проектите да не се разработват с дипломен ръководител, а студентът да има възможност да се консултира с всички преподаватели от всички катедри, когато му е необходимо. По този начин биха отпаднали негативите от тези толкова очевидни междуличностни и междукатедрени конфликти. Нека накрая всеки излезе сам със собствените си знания, умения и разбирания.

  10) На дипломна защита ако кандидат архитекта се изложи със слаб проект да се практикува отлагане на дипломирането му, т.е. следващият семестър пак да прави дипломна работа докато успее, това би се отразило върху качеството на проектите.

 2. Tosh | 28.02.09 | 2

  Аз ще кажа само едно – Хубава тема :D

 3. Didko | 01.03.09 | 3

  Мога ли да добавя и:
  – Всички необходими учебници да се преиздадат, и то от печатница а не ксерокса под стълбите.
  – Във фоаето на достатъчно централно място да се постави огромно табло (6 х 2 метра?) което да следи всички актуални конкурси, избираеми лекции и т.н., а не да разбираш за конкурсите 1 ден преди срока за предаване или 2 дни след срока на записване.
  – Да се промени системата по корекции по определен предмет и разпределянето на лекции и упражнения (в момента около 70% от времето прекарваш в ТЪПО ЧАКАНЕ)
  – Да се сложат бели дъски а не черни с тебешир (има пари, ако няма спрете да крадете и ще има)

 4. Ина Динева | 01.03.09 | 4

  Искам да споделя една добра практика от катедра “История и теория на архитектурата”. В началото на 5-ти курс ни събраха актуалните е-mail-и и през цялото време ни пращаха информация кога са обсъжданията, промени в програмата, интересни лекции, пътувания, … Всички бяхме уведомени навреме и определено си спестихме “тъпото чакане” ;)
  Не виждам нищо сложно в това да се направи една база данни с e-mail-и на всички студенти още от 1-ви курс и после на всеки преподавател да бъде предоставян списък за контакти с всички студенти, на които преподава през текущия семестър. Същото може да се приложи и за преподавателите и така няма да имат шанс да се изпокриват (например фрапиращия случай с Бойко Кадинов, който не се появи нито веднъж на упражнения през целия семестър).

 5. Хайде и аз да добавя нещо, което всеки студент в УАСГ си е мислил:
  “какво правим с атриума?” Това е също нещо, което търпи промяна – вместо просто една дупка, то може да стане творческото място на университета и да събере някои от функциите, за които писахме по-нагоре. По-нататък това може да стане отделна тема, дори и конкурс например

  Още една две идеи за промяна
  – повече проекти по еднофамилни жилищни сгради за всички, не само в катедра жилищни по една много просто причина. 90% от проектите, които архитектите правят са именно такива. Не може за цялото следване да се прави 1 къща :)

  -генерална промяна по отношение на проектите, които се разработват. Не 3-4-5-6 равностойни проекта към различни катедри всеки семестър, а непрекъснати 2-3 седмични проекта тип “клаузура” и по 1 голям проект сериозно разработван всеки семестър

  -последно но най-важно – толериране на екипната работа

 6. Павел Янчев | 01.03.09 | 6

  Благодаря за темата, плюя на перото:

  1. Като начало малко по общо – трябва двустепенно образование по архитектура – бакалавър и магистър. Така тези, които искат да чертаят толкова много, да правят визуализации и не са заинтересувани от ‘голямата архитектура’, напускат след първите 4 години. Все пак има професия Architectural Technician или Architectural Drafter по света и за нея не е необходима магистърска степен.

  2. Приемните изпити – това е тотален ад! Не може три изпита по рисуване и един по математика да ти кажат дали от теб става архитект или не. Особено когато си на 18 и си в доста уязвим психологически момент от живота си. И това, че не можеш да ги вземеш, автоматично прави устрема и самочувствието ти достатъчно минорни. Ако има изпити, трябва да са много по-лесни. А пък преподавателите по време на 4-годишния бакалавърски курс много по-стриктни. Така повече хора ще имат шанса да опитат, а сложността на архитектурното образование (а не на приемните изпити) ще ги убеди, дали стават за това или не.

  3. Както казах и в 2: По-стриктно оценяване и изисквания спрямо присъствието на студентите и преподавателите.

  А по точките на provocad:

  т 2: В университета в Leuven има специалност архитект-инженер. Т.е. след като излезеш магистър можеш да избереш във какъв офис да си намериш работа, коя Камара да избереш, каква правоспособност да придобиеш. Така че може при положение, че покриеш курсовете за инженер паралелно (под формата на свободноизбираеми както си писал в т. 1) да излизаш с подобна диплома. Още не мога да преценя дали това е приложимо в БГ, но е идея.

  т.3: Абсолютно, заедно със сградостроителството са ужасно остарели. Материали се появяват всеки сезон буквално. Курсът трябва да е по флексибилен, за да може да приема новостите с лекота.

  т.4 с 24 часов достъп. Ще могат да се ползват и при пленери.

  т.5 Липсват курсове в самото начало на образованието за обемна и пространствена култура и моделирането и ОАП със сигурност не са достатъчни. Не е редно в пържи курс при проектиране на къща да ми се споменава наредба 5, която до края на следването ми стана наредба 7 и беше различна.

  т.6 Също и реставрация (architectural restoration)! Която да е под формата на магистратура към ‘История и теория’, отворена и за инженери.

  Към didko:

  – не е нужно всички учебници да се препечатват. Много по-добре е ако лекциите са под формата на Powerpoint презентации, ти да получаваш тях копия от тях. А така е по-лесно презентациите да се осъвременяват. Практиката (знам за Франция и Белгия) показва, че нито един студент по архитектура не си е купил учебник от печатница след 12 клас :-). Всичките им учебници са лекциите от презентациите.

  С останалите неща съм съгласен.

 7. Ина Динева | 01.03.09 | 7

  Павел, само едно уточнение :) – реставрацията присъства като доста сериозен лекционен курс, а също и като разработван проект към катедра “История и теория на архитектурата”; осигуряваха ни и консултации с инженери. Смея да твърдя, че там определено имат по-съвременни разбирания за обучение. Е, имат и материална база за целта…
  Не знам дали студентите от инженерните специалности имат подобни дисциплини, но определено са необходими.

 8. R | 02.03.09 | 8

  Добро начинание.
  За ателиетата/точка 4 от списъка в темата/:
  По времето когато аз бях студент имаше три ателиета: на Ст.Попов, на Т.Серафимов и едно студентско ателие на петия етаж където работеха студенти от различни курсове и винаги имаше с кого да се консултираш. И трите ателирта бяха разтурени, защото много явно се виждаше разликата между проектите на хора на които наистина е отделяно внимание и не вървеше обичайното извинение, че несериозните студенти са причината за многото слаби проекти.
  Л.Сиврев имаше идея подобно ателие да има всяка катедра – там да разработват проектите си дипломантите в катедрата,а място в ателието да има и за всеки желаещ през семестъра в който разработва проект към дадената катедра.

  За фоайетата на университета:
  Винаги ми е било много тъжно, че университета ни прилича на “Архитектурен” университет само през седмицата, в която се провежда международното архитектурно трианале. И винаги съм се ядосвал, че толкова малко е нужно за да се вкара този дух във всички общи пространства, но никой няма каквото и да е желание нещо да се случи в тази посока.

  За отварянето на атриума между фоайето и лекционните зали Б228 и Б230:
  Темата е многократно разисквана и разработвана.
  Аз самият като студент съм правил проект за атриумното пространство, беше от кърсовите проекти в първи курс, вторият семестър. От комнтарите тогава разбрах, че покривната плочата на помещенията под атриумното пространство не е смятана да издържи натоварване от масово събиране на хора /по арх.проект не се е предвиждало такова/ и Боян Димитров е отказал атриума пространство да се отвори за достъп.

  @Милен Мечкуев | 01.03.09
  …Не 3-4-5-6 равностойни проекта към различни катедри всеки семестър, а непрекъснати 2-3 седмични проекта тип “клаузура” и по 1 голям проект сериозно разработван всеки семестър…
  Тук позициите ни се припокриват напълно.

  Надявам се начинанието да има ефект и наистина дискусията да продължи във ВИАС.
  Истината е че тази дискусия е водена не веднъж и от преподавателите, от които зависи нещо да се промени, но никога досега мнението на студентите не е вземано в предвид. И както е видно тези които искат да преподават са много по малко от тези които искат просто да съществуват спокойно като преподаватели във ВИАС.

 9. aa | 02.03.09 | 9

  Ох, болна тема сте засегнали, но поне чрез вас нещо се говори, а може и някой нещо да направи.
  Аз бях много щастлива когато успях да вляза в така желаната от мен Архитектурна специалност но от там нататък последва разочарование след разочарование.
  Аз предлагам
  1. Да се направи една добра архитектурна библиотека с актуални книги и прочее (не само списания) и с повече места за работа. По мое време имаше една лелка на втория етаж, която ревниво вардеше старателно събирана през годините колекция от списания. Не мисля, че дори и 10% от студентите могат да си позволят да си купят необходимите книги, а липсата им се чувства едва след като завърши човек.
  2. Изпитите да се направят във форма на тест, а не да се развиват локуми и да се опитваш да наизустяваш планове на стариини сгради, например, и после да ги възпроизвеждаш. Така се пести време, което е така нужно на един студент по архитектура.

  Засега това, + напълно съм съгласна с написаното по-горе от останалите. УАСГ има нужда от complete makeover, ASAP.

 10. Vladi | 02.03.09 | 10

  Здравейте, наистина интересна и важна тема сте започнали, и аз имам мнение по въпроса понеже все още съм студент в арх. факултет и много неща ми се набиват на очи. Първо по точките представени от provocad съм напълно съгласен, като по точка 2 според мен тотална реформа не би била необходима ако се реализира точка 7,която според мен е едно от най-важните неща, но е доста трудно да се каже как може да се промени и то към по добро. Едно от нещата, които ми правят впечатление още, е подбора на предметите в началото на следването(първи и втори курс), според мен някои дисциплини трябва да се преместят малко по напред в следването и да претърпят реформа(като курса по сградостроителство), и наистина в началото на следването да се обръща повече внимание на проекти като тези по ОАП, моделиране Изобразителни средства и други, както споменавате по горе. Много досадни проблеми предизвиква и административната организация в нашия университет говоря за-скорост на работа, връзки м/у отделни канцеларии и факултети, яснота по всякакъв тип въпроси вазникващи всяка година, но стояши без адекватно решение с години. Накрая като цяло искам да обобщя, че според мен чофешкия фактор е в основата на промяната, да се създаде стимул за работа на преподаватели, служители и всичко останали по веригата, но как да се осъществи решение на масово ниво, това е въпроса :).

 11. Didko | 02.03.09 | 11

  Забравих това: БЕЗПЛАТЕН WiFi интернет на територията на целия университет! То май само във ВИАС няма де…

 12. учебниците.
  нови учебници са необходими, несъмнено. нови, актуални, разбираемо написани, с прекрасни илюстрации и качествена подвързия. нови учебници, достътпни за по-голямата част от студентите – или на разумна цена, или да са достъпни в заемната и читалнята на библиотеката.

  програмата.
  в момента тя е, честно казано, безумна. и няма как иначе, една централно изготвена програма просто няма как да бъде удобна за всички – логичното нещо е всеки от нас, студентите, като голям, зрял човек, да определи своята лична заетост. часовете при преподавателите да се провеждат в предварително известено време, а в класа на всеки преподавател да могат да се записват (всички) желаещи. така всеки получава удобна за себе си програма, с която може да съгласува работа, пътувания и всякаква заетост извън университета. така всеки ще може да подбира и

  изборни дисциплини.
  необходими са повече, и то започващи от по-долните курсове. трябва да могат да се изучават (предмети от) няколко специалности едновременно, за да може всеки сам да определи както профила, така и нивото си на подготовка. избираемите предмети могат да се оценяват с кредити (както е по света и, хм, в Софийски), като могат да се достигнат няколко нива – най-долно (задължително) и няколко по-горни. така не всички дипломи ще са равностойни, а ще бъдат еквивалентни на положения за тях труд.

  преподавателите.
  почти винаги както първото ми впечатление от някой предмет, така и подготовката и резултатите ми по него зависят от личността на преподавателя. съгласете се, някои са по-добри от други и то не толкова в преподаването, колкото в мотивирането на студентите си. с въвеждането на изборни дисциплини ще е възможно и избирането на преподавател измежду няколкото, които водят някой курс. възможно е според интереса към курса на даден преподавател да се формира заплатата му. така тези, които са на доизживяване в университета, и чиито занятия никому не помагат, може и да преосмислят метода си на преподаване. впрочем направило ми е впечатление, че най-добри са преподавателите, които не се издържат от тази си дейност, а преподават за удоволствие.

  преподавателите 2.
  четох някъде, че университет (лат) идвало от израза съдружие между преподаващи и учещи. мисля, че обръщението колега означава точно това равенство. уважението, договорките и отстъпките в това съдружие следва да са между две равностойни страни. да, ние, студентите, може все още да не знаем и можем колкото преподавателите си, но сме човешки същества, личности, и времето ни е ценно. корекциите вместо безплодно няколкочасово чакане биха могли да бъдат уговорена среща в удобно за двете страни време.

  ателиетата.
  да. макетно с машини, чертожно – просто здрави чертожни маси, компютърна зала, безплатен wireless.

  публично пространство.
  удобно за работа и почивка, необвързано с консумацията в заведение, поддържано – почиствано и ремонтирано, на закрито – защитено от атмосферните условия. пример – фоайето пред аула максима, когато залата не се използва, партерът при бившия гардероб на залата.

 13. Валери Гюров | 03.03.09 | 13

  това за плочата на атриума не ми се вярва да е истина, тъй като по проект това си е вътреше двор и трябва да се смята пълно натоварване като за обшествена сграда ( в Германия беше 5 килонютона, тук нз колко е ), както и товари от снеговалеж и т.н.
  имаме идея за конкурс по темата, живот и здраве април започваме масирана дейност в тази насока!
  браво за хубавата тема: )

 14. Tosh | 05.03.09 | 14

  Ам.. просто исках да отразя,че в Англия примерно няма учебници.. има списък с книги,които са препоръчителни..

  Гледаш в списъка, отиваш и взимаш книгата от библиотеката. Книгите са най-различни.. от detailed design до разни концептуални или даже разни,в които има само текст.

  Странно е да има учебници по архитектура.. такъв предмет не може да се изучава по учебник. Занаят се води уж. Истината е че човек трябва сам да се интересува от какво ново е излезнало в света на архитектурата.

 15. Атанас Тачев | 05.03.09 | 15

  браво момчета,
  идеята ви е чудесна и съм съгласен с всичко, даже ако се позамисля и идеи мога да жи дам!
  Само едно ще жи кажа, че за страна като България и предвид това което става по света в днешно време и т.н.(аре стига, БУМа свърши и то рязко) на година е редно(според мен) да се дипломират от 6 до 10 архитекта, че да има работа за тях! иначе нали не си правите илюзии, че сме тооолкова добри че нонстоп да изнасяме архитекти я чужбина! така мисля! супер е идеята и напълно я поддържам!!!

 16. Elena Daskalova | 05.03.09 | 16

  Мога да споделя датския опит в сферата на образованието по архитектура-след изкаран 1 сем там по програма Еразъм.Това,което през цялото време ми се въртеше в главата беше:”Господи,някои ме е пренесъл с машина на времето в бъдещето!”…За съжаление на нас в България ще ни трqбват 10-ки години,за да стигнем това ниво на образование. Но се радвам,че началото вече е поставено с темата тук:) Ето някои от нещата, които липсват при нас:

  1) университета е място,където можеш да прекарваш 24 часа от денонощието и има всички материални условия, за да се чувстваш комфортно там..като се почне от WiFi в цялата сграда,достъп с магнитни карти по всяко време в нея, coin-машини за храна и напитки:)), индивидуално работно място за всеки студент в съответните ателиета(доста hi-tech обурудвани)+личен сейф, компютърни зали (значително по-голям брои от тези във ВИАС) за хората без лаптоп,общо пространство (в Дания му казват просто “canteen”),всъшност е един вътре6ен форум за комуникация, почивка, хранене, трансформира се и в аудиториум…това по отношение на материалната база;

  2)създадена е информационна база данни(”fronter”),от която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е част всеки студент..там имаш достъп до програма си, инфо за всички учители и студенти,всички необходими лекционни материали (т.е. ако пропуснеш лекция можеш да я намериш там в дигитален формат, защото така или иначе всички се презентират на мулти-медия, с каквато е обурудвана всяка зала или ателие), там поддържаш връзка с преподавателите си (вклю4ително и в чат формат), обменяш информация и материали с хората от екипа си, намираш всяка промяна в програмата, изпитите или др важна информация… от там можеш да платиш и наема за общежитието си дори:), както и да разбереш за следващия event в програмата на тамошния school-бар:))…и забравих да спомена,че имаш достъп до фронтер-а отвсqкъде(т.е. тои е нещо като и-нет приложение);

  3)и сега по-важната част – процеса на обучение!..казано накратко студентът по архитектура е поставен в условията на реална архитектурна компания..сформират се екипи,но това не става на случаен принцип…първоначално се прави workshop в хижа в планината например, където можеш да се опознаеш с хората…ръководи се от психолог, които след поредица от психо-тестове под формата на игри, ти прави професионален (т.е. архитектурен) психологически профил…и на базата на него се сформират екипи от по 4 души..така се гарантира, че в 1 екип не могат да попаднат хора с еквивалентни наклоности и способности,т.е. ако единият е лидер, другия – creator, а третия е с technical abilities, вероятността да се допълвате в екипната работа е по-голяма:))..след това в процеса на работа създавате нещо като устав на екипа, които всеки подписва и е длъжен да спазва,вклчващ работно време в университета (естествено всички работите целодневно и заедно в ателието), дните за групови срещи всяка седмица, на които се предават текущите задачи и т.н…прави се още в началото уъркинг-лист с всички задачи по проекта и разпределqнето им помежду ви…и между другото ако някои от екипа реши да се цепи, другите имат право да го изритат;)))..в ателието винаги има преподавател,готов да отговаря на въпроси..и дефакто тои е човекът, които чака вас…защото ти основно си зает да работиш с екипа!:)..др важен принцип е,че имаш срок на всяка втора или трета седмица..а не вси4ко на края, както при нас..т.е. работата се разцепва на подзадачи..и е изключително практически насочена..няма теоретични изпити ,за които трqбва да кълвеш дебели учебници!..проекта се разработва като вътре6ен конкурс за екипите в класа..накрая има и награди за първите:))
  …маи прекалих с подробностите;)..но наистина беше страшно интересно и полезно! дано поне нqкакъв малък процент от това да успеем да приложим във ВИАС!

 17. Tosh | 05.03.09 | 17

  “rykovodi se ot psiholog, koito sled poredica ot psiho-testove pod formata na igri, ti pravi profesionalen(t.e. arhitekturen) psihologi4eski profil” :) Sigurna li si,che si bila v universitet po arhitektura :)

  Byzikam se,de. Psihologiq i arhitektura sa dosta navyrzani. Uchitelq mi v momenta e geniy, raboti za Fielden Clegg, ediniq ot partniorite im, i e zavyrshil tri visshi.. po matematika, psihologiq i arhitektura..

 18. R | 06.03.09 | 18

  @Валери Гюров | 03.03.09
  …това за плочата на атриума не ми се вярва да е истина, тъй като по проект това си е вътреше двор …

  Темата тогава разисквахме с проф.арх. Ч.Ангелов, който е един проектант на сградата!
  Иначе дори и да има конструктивен проблем с масовото събиране на хора, той може да се реши с преподпиране с допълнителна конструкция, но това би било много скъпо.
  За мен по скоро трябва да се мисли в посока създаване на пространство за архитектурни инсталации и изграждане на пасарели във въздуха околовръз, окачени към конструкцията на ниското тяло на сградата.

 19. R | 06.03.09 | 19

  Дойде ли време за резюме.
  Видях че сте изтрили първоначалните предложения, но така не се вижда от къде е тръгнала дискусията?!

 20. Калина | 06.03.09 | 20

  Може да е глупаво, но все пак ще го спонена:да се подобри хигиената на тоалетните! Или в канализацията е проблема,знам ли. Рядко ходя в новата сграда, а всеки път като съм там, се задушавам от миризмата! Недопустимо е.
  Темата е много добра, успех!

 21. Николай | 06.03.09 | 21

  Хубава тема,

  ще добавя нещо, което с годините много хора ми споделят като желание – обучението по 3d да става по-рано, не в пети курс, както и да има предмет по Photoshop. Всички го ползват в крайна сметка, особено когато завършите, но много малко.

  Като съвет към всеки, които иска да направи промяна в държавна институция, трябва да стане “от вътре”. Промяната в учебния план ще отнеме поне три години (определяне на нужните нови курсове, намирането на преподаватели и съставянето на учебен план за тях). Промяната на капиталовите средства (лаборатории, сгради, ремонти), особено когато е по-сериозна отнемат доста време, даже при изцяло външно спонсорство може да отнеме година, а ако се очаква държавата да даде пари – 3-5 години. Затова, всяка промяна трябва да бъде предизвикана и водена от студентите, с дългогодишна политика да става това.

 22. Атанас Тачев | 06.03.09 | 22

  “Още една две идеи за промяна
  – повече проекти по еднофамилни жилищни сгради за всички, не само в катедра жилищни по една много просто причина. 90% от проектите, които архитектите правят са именно такива. Не може за цялото следване да се прави 1 къща :)”
  Нищо лично, но от 4 и 1/2 години работя в А3 и от близо 30 задачи които сме изпроектирали и контролирали имам всияко на всичко 1 къща, аре да не са “90%” от задачите!!! не че не е важно да можеш да правиш къщи, но за мен няма “малка” и “голяма” задача и ако можеш да правиш едните можеш и другите!

 23. Евгения Маринчева | 06.03.09 | 23

  Колеги, благодаря на Румяна Маринова, която ми показа тази дискусия. Така като гледам, аз съм доайен сред присъстващите. Завършила съм ПГС през 1985г. Нямам представа днес как точно протича образователния процес в Института. Но зная едно – че навремето смятах в 1 курс с логаритмична линийка много бързо, после се сдобих с CASIO, което можеше да пресмята с градуси, радиани и гради. Сега ползвам компютър и мозъкът ми за някои неща е станал супер мързелив. Но фундаметалните знания са си с мен, дори и да не работя съвсем точно по специалността си.
  Поддържам всички свежи идеи и ви се радвам!

  С уважение към всички вас, и много успехи!

  Евгения Маринчева

 24. Galina Katrandzhieva | 06.03.09 | 24

  Az ste se namesq malko nepodgotvena,zastoto vsi4ko koeto e napisano do momenta e za arhitekturniq fakultet, a moite nabludeniq sa vurhu stroitelniq. Vsichkite vi idei sa mnogo hubavi, no spored men se hvurlqte napravo na dulbokoto, a ima mnogo po drebni nesta za urejdane,koito trqbva da ulesnqt u4enieto na studenta. Naprimer:
  1.Sedmicata za zaverki,koqto vsi4ki mrazim zastoto visish po cql den i neznaesh dali ste minesh na korekcii. Zasto pone v tazi edinstvena sedmica Prepodavatelite ne sa na normalen raboten den ot 8:00 do 17:00-taka vseki ste moje da mine kogato mu e udobno i da si zaveri proektite navreme.
  2.Diplomirane-zasto studenta nosi vina za tova 4e nqkoi prepodavatel ne si e svurshil rabotata i ne e nanesul ocenkite po suotvetnite disciplini?Spored men tezi prepodavateli trqbva da budat ili finansovo globqvani ili da se izmisli nesto,no ne i diplomanta da obikalq i da gi tursi po nqkolko puti i da im se moli da si svurshat rabotata.
  Dano nqkoi da pro4ete tezi komentari i da gi vzeme prisurce,zastoto obrazovanieto v UASG naistina ima nujda ot promqna!!!!!

 25. Христо Трендафилов | 06.03.09 | 25

  Що се казва Upgrade ВИАС, а не Upgrade Архитектура? ВИАС не е само архитектура драги.

 26. Милен Мечкуев | 06.03.09 | 26

  Няма проблем, дори напротив – идеята е много логична. Това е един от сериозните проблеми в УАСГ – разделението. Нека даваме идеи за строителното образование като цяло, защото това е един цял процес, нека не се делим на арх. и инж. :)

 27. Юлия Мумджиева | 06.03.09 | 27

  При всичките ми пристрастия и симпатии към архитектите ще подкрепя колегата по-горе. Предложенията за подобрения в архитектурния факултет са добри, но същото важи и за всички останали факултети. Остарелите учебници, лошата база, липсата на помагала, бекрайното писане/диктуване на лекции, заверките в тесните коридорчета и т.н. са до болка познати на всички студенти в УАСГ. Нещо, което може да допринесе обаче към тази арх. дискусия е мое наблюдение за бъдещите ваши колеги – липсва грамотното познаване на стоманобетона, най-простите неща от практиката, неща, които инженерите учат подробно, но за архитектите е достатъчно да ползват като познания при проектирането. Не искам да разпалвам вечната битка, но това за мен е от значение. Не са нужни “мъчителни” лекции и упражнения, а най-вече подход и желание и от двете страни.

 28. Атанас Тачев | 06.03.09 | 28

  Драги ми Христо Трендафилов,
  Че ВИАС не е само архитектура е ясно,
  но вместо да се ядем на тема “архитекти” vs “инженери” (аре стига, супер глупаво е, откакто работя( към 5,5 години) със всякакви инженери работя и са супер готини хора, това е екипната работа и никой без никого не може в крайна сметка) дайте идеи. Кажете си мнението, нали за това е тази трибуна!!!

 29. Корнелия Бонина | 06.03.09 | 29

  Страхотно е, колко много хора се интересуват от тази тема. И ние в началото се учудвахме, че никой не повдига въпроса при толкова очеизвадни недоизмислици…
  Да, наистина университета не е само по архитектура, но ние, като завършили специалност архитектура можем да потвърдим ЛИПСАТА НА КАКЪВТО И ДА БИЛО ПРОФЕСИОНАЛЕН КОНТАКТ С КОЛЕГИТЕ ОТ ДРУГИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ. Нито веднъж, в цялото ни “образувание” нямахме съвместен проект с колегите от ССС, ВиК, Хидро или Геодезия, Урбанизъм. Това е меко казано абсурдно! То наистина образуванието във УАСГ ( и кой успя да измисли това УАСГ, не мога да го произнеса даже) си е по-скоро самообразование.
  Когато чета всички тези прекрасни идей, ми се иска да можехме поне една да прокараме във Университета. Но това изглежда абсолютно невъзможни….Дано все пак стане!

 30. INA | 06.03.09 | 30

  Edno yvajavashto sebe si ychebno zavedenie ne moze v prodaljenie na godini da niama ystanoveni taxi i yslovia za prehvarliane na stydenti ot edno ychebno zavedenie v drygo, bilo to ot stranata ili ot chyzbina. Vse oshte edinstvenia nachin stydent da bade prexvarlen e da se dari na yniversiteta parichna syma minimum 5 hilidi leva do 25 xilidi leva. Takav transfer fee niama nikade po sveta i nito edno ychebno zavedenie ne bi izleznalo s podpbno predlozenie pred stydnet.
  Da ne govorim za profesorite, chieto mislene i pogled varxy arhitektyrata se konserviralo niakade tam predi desitiletia.
  Spored men glavanata cen na edin yniversitet, koito ima pretenciite da e na svetovno nivo i da vleze realno v klasaciite na dobrite ychilishta po arhitektyra traibva da bade privlichaneto na talantlivi mladezi, kato da gi obrazova v moral, estetkia i da gi vavede v otgovornostite na profesiata. Za sazelenie mottoto na nashia yniversitet e mnogo daleche ot istinata.

 31. Iva | 06.03.09 | 31

  Поздравления за чудесната идея!
  Виждам наистина добри предложения и се надявам студентите да не сме единствените, които ги четем.
  Лично аз най-силно усещам липсата на актуална информация по отношение новостите в строителството, материалите и тн. Вярно е, че всеки архитект и инженер трябва да намира начин да бъде в крак с тях, но едно е да черпим информация от интернет и блогове, а съвсем друго да разговаряме със специалисти. Смятам, че това би било полезно както на нас, така и на преподавателите.
  Що се отнася за атриума, явно не съм достатъчно запозната, но имам спомен, че са ни събирали целия курс там по време на практики..

 32. Здравейте, много се радвам, че споделяте вашите предложения! Относно промените в отделните специалности – споделяйте ги независимо в кой факултет учите или сте учили. Накрая ще категоризираме точките на такива, които се отнасят за цялото учебно заведение, такива които касаят отделните специалности, също така чисто технически (безжичен Интернет, тоалетни…) и такива, които се отнасят за промени в мисленето на ръководството. Идеята е всичко, което пишете да не остава в Интернет по блоговете, а да го систематизираме, да го обсъдим пак и да го представим пред ръководството на Университета или пред МО. Направихме заедно с Павел група във Facebook за да популяризираме начинанието http://www.facebook.com/group.php?gid=54330314441. Също така ни помогнаха за разпространението http://www.facebook.com/group.php?gid=6041880718 . Надяваме се информацията да е достигнала до възможно най-много хора. Продължавайте да давате предложения без да се притеснявате, темата остава отворена…

 33. R | 07.03.09 | 33

  @ Elena Daskalova | 05.03.09
  …индивидуално работно място за всеки студент в съответните ателиета(доста hi-tech обурудвани)+личен сейф…

  В някои арх.училища първият проект е да си създадеш мястото за работа в ателието!

 34. stroitel | 07.03.09 | 34

  Uchastie na vsichki studenti v izbora na dekan po fakulteti.Promqna v nachina na deistvane na administraciqta i nai-veche kancelariite+ vsicko gorespomenato:)

 35. Tosh | 07.03.09 | 35

  “В някои арх.училища първият проект е да си създадеш мястото за работа в ателието!”
  Аз лично не го одобрявам това, защото тогава има разлика в работните условия на всеки студент.

  На всички влезнали трябва да им се предоставят еднакви условия и големина на пространство.. пък тези,които искат да си сътворяват работното място могат да махнат поставените условия и да си направят собствено без да навлизат в чужда територия.. защото от личен опит – няма по-дразнещо нещо от това два студента да се борят за някакво пространство или стол,който може да се върти вместо такъв който е фиксиран..

  Също така като дадеш прекалена свобода на 40,50 архитекта в една голяма или няколко малки стаи и настава пълен хаос..

 36. Иван Фъртунов | 07.03.09 | 36

  Приветствам инициативата на колегите. Огромна част от дадените предложения са изключително ценни, като изключвам това за приемните изпити, които по същество са може би едно от малкото качествени неща във УАСГ. Трябва да има една много яка естетическа тесла още на входа, това е истината. Не е идейно някак си да учиш заедно с някой, който едно кубче не може да нарисува?
  НО по въпроса! Хайде да слезем на земята хора… кое от тези предложения, които давате според вас има шанс НЯКОГА да се случи в тази открай закостеняла система, която представлява раздрънкания ни университет? Само се огледайте – тя държавата се руши и умира вие смятате ли сериозно, че някой от тези хорица дето идват с едни и същи дрехи на всяка корекция и живеят в някакъв собствен, изтъкан от дребни схемици и тарикатлъци свят, ще прояви някаква инициатива и ще почне да побутва нещата към промяна? Аз мисля, че не. В един по-добър свят някой наистина щеше да се вслуша в тези резонни съвети, които всеки от писалите преди мен е дал, ама не и в България. Начинът според мен е друг.
  Нека да порастнем още малко, да натрупаме още малко опит, да попроектираме някоя и друга сграда, да си пораздадем шамари с живота и един ден ако сабя покаже нека се съберат всички тези, които имат желанието и възможностите и да спретнат един хубав университет по архитектура така както си му е реда.
  Простете радикалното ми мислене и ако обиждам някой нека приеме искрените ми извинения, но аз съм на принципа, че когато нещо е засрано до етап, в който трябва да го стържеш с телена четка от гърнето, по добре си вземи ново гърне!

 37. Иване, не можем да оставим всички хубави неща да се случват някъде в бъдещето, трябва от сега да се почне или те няма да дойдат никога. Едно от предложенията само да се случи, пак ще е нещо. Поздрави

 38. Павел Янчев | 07.03.09 | 38

  Всеки университет трябва да има система за управление от вътре – начин да се чуе гласа на студентите и професионалистите, които пряко са свързани с въпросното образование. Строителството е бранш, в който настъпват новости с всеки сезон. УАСГ е учебното заведение, от което излизат най-голям брой професионалисти. Именно с неговата промяна трябва да започне евентуалната реформа на строителното образование, която мисля всички смятаме за остаряла.

  Не знам докъде ще стигне този опит. Но един грамотно написан документ с искания, представен на ректората и деканатите на факултетите, подкрепен от студенти и професионалисти, със сигурност ще значи желание и начало на промяна. Както каза R по-горе опити за дискусия са правени много пъти от преподавателите, но истината е, че трябва студентите трябва да поискат промяната.

 39. quantx | 07.03.09 | 39

  Здравейте. Много харесвам темата и се надявам да успее генерира така необходимата критична маса за да може нещо да започне да се променя. В момента съм докторат към арх. ф-т.
  Нещото което искам да добавя към списъка е липсата на култура на приемственост и на механизми за запазване и предаване на знанието, което се намира и създава в университета. Примерно от 1989 година нито една дисертация защитена в УАСГ не е предадена на библиотеката от съответния докторант. Понеже не е задължително. Същото важи и за много преподаватели, които не, че не притежават съвременни знания, но предпочитат да се “крият” зад 40-50 годишната програма и преподават всяка година едно и също. Според мен не толкова новите учебници, а именно изнамирането на начини за стимулиране и поддържане на потока от знания, както по вертикала, така и по хоризонтала, е най-бързия път към осъвременяване на образованието.

 40. Лилия Ничева | 07.03.09 | 40

  Здравейте колеги!
  Първо и аз да споделя впечатлението, че всички предложения, що се отнася до образователен процес се отнасят само за архитектурата- в това отношение мисля, че пропускът е в това, че сайта е направен (може би) от архитекти, които са пропуснали да популяризират темата сред колегите от другите специалности. Ако ще е ъпгрейд на виас, дайте поне да има теми за всчка специалност- със сигурност и другите ще имат предложения, пък ние да си пишем в секция “АРХ” и да има една обща тема- “административни и инфраструктурни проблеми”

  съгласна съм с почти всички мнения дотук, освен с първото(точка 1), което не мога изобщо да приема- конкретно за математиката, първо, това което се изучава от архитектите е една нищожна и вече редуцирана до минимум прашинка от математиката и ако се смятаме за интелигентни хора по презумпция сме длъжни да можем да я вземем с лекота, второ- необходимостта от познаването на математиката е фундаментална, щото верно че в практиката няма да ти се случи да те бутне шефа и да ти каже, айде сега изчисли ми тоя интеграл и после диференцирай за проверка, но математиката е начин на мислене и без нейната основа, човек просто не може да схване същността на природните закони и най големия ни враг на строителя- гравитацията. Примерно нали…

  Така че нищо не трябва да отпада от първите 1-2 курса. Гласувам с 2 ръце за това.

  100% подкрепям идеите за:
  – по-големи и оборудвани ателиета
  – повече работа в екип, особено с инженерите
  – презентации и ВСИЧКИ материали, които излизат в света, напълно достъпни в библиотеката на университета
  -таблото- може да не е баш изтапанчено отпред, но в канцеларията задължително

  И като стана дума за канцелария в мен започнаха да напират разни идеи:
  1. Преструктуриране на цялата канцеларна дейност.
  Което ще рече информация, информация, информация- едно голямо събиране на всичката информация, засягаща ни и необходима на всеки от нас. Организирането на тази информация и изнасянето на най-важната такава РЕДОВНО на голямото табло от горните мнения. Подмяна на персонала. Оптимизиране на обслужването. С последните две имам предвид, че в момента всичката информация може да се получи само от монополиращата канцеларка, дето ако не е в настроение днес, забрави да разбереш каквото ти трябва. Говоря конкретно за тази в арх канцеларията- може да е много добра в организирането на информацията и съставянето на програмите, но е вечно кисела, недай си боже да ти потрябва нещо, което не е на ръка разстояние, ще те накара да съжаляваш че си пожелал да го разбереш. Затова ако една група хора като нея просто събират и организират, нека друга група от по-енергични такива да общува със студентите.

  2.Тук имам критики конкретно към една дейност на университета по познатият на всички, които не са успели да влязат арх от първия път, член 18. Но понеже е една съвсем отделна тема няма да я пиша сега

  3. Битов проблем- вратичките на тоалетните. Сега, все пак нас-момичетата, как си ни представяте да ходим да къртим бравите на тоалетните… напротив, хващаме ги с два пръста и после се дезинфекцираме с мокри кърпички. Та това именно ме навежда на мисълта, че няма да е толкова неоправдана инвестиция поправянето им. Отделно идвалипсата на вода за сифона и покъртителната гледка която се открива ако дръзнеш да вдигнеш поглед от “клекалото”…

  …to be continued…

 41. Пак повтарям, че темата е отворена за всички специалности и всеки може да споделя мнението си. Предполагам, че не е популяризирана само сред архитекти – групата във фейсбук на студентите от ВИАС наброява 1128 души и съм сигурен, че има много инженери от тях. Ако сте инженер и четете дискусията ще е много полезно ако предложите начини на популяризиране сред ваши колеги. Също така да уточня, че това е първият етап от дискусията, следва да обобщим точките по категории и специалности и да продължим да допълваме. Много полезно би било студентите да разпространяват информацията сред колегите си, може и ние да направим нещо по въпроса.

  Относно канцелариите, това трябва да е първата чисто формална реформа според мен. Живеем в 21-ви век и най-логичното средство за разпространение на информацията е електронната поща, дори и да няма никакви табла във ВИАС, чисто и просто се събира една база данни и толкова. През цялото си следване сигурно съм попълнил над 20 пъти e-mail-а си на различни места и никога не съм получавал никаква информация чрез него. Друга абсурдна формалност е попълването на именници всеки семестър с една и съща информация и не само там, това упражнение съм го правил десетки пъти. А според мен данните на студента се взимат веднъж в началото и той се задължава при промени да актуализира информацията. А актуализирането в най-добрият случай да става в Интернет с име и парола, това ще улесни всички.

 42. Димитър Кокаланов | 08.03.09 | 42

  Фундаментални проблеми засягате, колеги. Въпросът почва с това, може ли да има “архитектурно” образование във България, защото в момента има само “строително”. Аз имам следното предложение – след реформата УАСГ да се преименува в У СГУ-Р (Университет по строителство, геодезия и урбанизъм – реформиран).

 43. Tosh | 09.03.09 | 43

  Според мен трябва да е университет по Архитектура и Инжинерство. Инжинерите да учат повече нещо като строителство,а Архитектура да е свързана пряко с процеса на дизайн, теория на архитектурата и детайл. Горе долу това са нещата,които трябва да знае един архитект (и разбира се “building regulations”.. не знам как се превежда това на български).

  Като голямото внимание да пада върху разработване на идея на проект, интегриране на конструкция, дизайн и природосъобразност, и не на последно място детайл или по-точно реализация на даден проект..
  Според мен това са основите на предмета.

 44. R | 10.03.09 | 44

  неопитен архитект + опитни инженери по специалностите = задоволителен резултат
  опитен архитект + неопитни инженери по специалностите = задоволителен резултат
  неопитен архитект + неопитни инженери по специалностите = disaster
  Незнам доколко идеята за общ проект с колегите студенти от инж. специалности е удачна.

 45. Arseni | 10.03.09 | 45

  Поздравления, ProvoCad относно идеята за такава тема!
  И аз съм съгласен с всичко казано по-горе.
  А сега едно предложение:
  Нека се натрупат още мнения, идеи да се формулира документ, някакъв вид петиция.
  И когато дойде денят за връчването й, да се организира гражданско присъствие пред УАСГ. Така ще се разбере че има хора които искат промянаи те не са само “дигитални” ами реални личности. Ако датата е известна например месец по-рано ще може всеки който иска да си нареди програмата така че да присъсътва.

  (Бях първи курс когато студентите от ателиетата протестираха против затварянето им. Елементарна проява на гражданско обшество, която още помня.)

 46. Павел Янчев | 10.03.09 | 46

  Прав е Арсени, в групата във facebook има към 280 човека. Даже половината от тях ако дойдат на такова събитие, всеки документ, връчен на ръководството на ВИАС, би бил доста по-красноречив :-)

 47. Димитър Кокаланов | 10.03.09 | 47

  Момчета, вместо да поправяте нещо, в което няма вече нищо за поправяне, се образовайте, кой както може, правете идейни конкурси, обикаляйте света и най-вече срещайте се, не си крийте “хляба” и кифлите от колегите, а споделяйте. Забравете какво са ви учили. Един ден ще си направим друг “ВИАС”.

 48. Павел Янчев | 10.03.09 | 48

  Не си прав, Митак! Защото всички излизащи от ВИАС в един момент идват и започват да работят с/за теб. И когато общото ниво е трагично, ти си този, който ще трябва да образова някого тепърва. И да върши работата, която цял университет не си е свършил за 5 години. Тогава, погледнато глобално, хиляди фирми губят пари или защото персоналът им не е добре обучен, или защото те си губят времето да го обучават. Един вид това е проблем, който ако не се реши на ниво университет, се мултиплицира в масово ниско качество на архитектурния и инженерен продукт. Така че има смисъл и ти да напишеш няколко подточки, защото имаш какво да кажеш :-)

 49. L | 10.03.09 | 49

  Да се въведат часове по български и правопис, 3 пъти седмично диктовки и списък с книги за лятната ваканция. Тук всички сте го завършили с висок успех и са ви липсвали.
  Съгласен с Кокалонов – Образовайте се! Образовани, любознателни и дисциплинирани студенти е ключът от палатката. Студентите, а не само преподавателите правят университета.

 50. Милен Мечкуев | 10.03.09 | 50

  Разбира се, че нещата са двустранни, но не може всичко да е самоучение. Просто има професии, където това не е редно. По тази логика, нека и лекарите сами да се учат :))) Образованието при обществено значимите професии трябва да е на високо ниво и точно затова е тази дискусия

 51. Атанас Тачев | 10.03.09 | 51

  нещо към Мечкуев относно последните думи!
  аре да не сме като лекарите, нишо общо нямаме освен ВИЦА!
  Абсолчтно съм съгласен с Митака! Само така Митак (BTW да познаваш Мишо, учеше ПГС(2000та) и май сте учили в едно училище, свири на китара)
  Един студент по архитектура и един архитект не може да очаква да научи всичко в унижюверситета, все едно да се учиш как се живее?!? някой да има учебник “Справчне с Живота”?!?
  Ааа, Павка, бъди спокоен, толкожа малко работа е останала, че ще спре наплива към ВИАС, защото ако сега излизат 150 човека на година скоро ще има работа за 10 от тях, така че хората ще спрат да учат за безработни, ще се редуцира ВИАС и всичко ще си дойде на местата, ние имахме уникалния шанс да хванем бума и поработим активно по това време, ма аре осъзнайте се, никога повече няма да се върне това време!!! мислете какво ще се прави оттук нататък?!?! ОТСЯВАНЕТО ЗАПОЧНА!!!

 52. Irina Borova | 10.03.09 | 52

  Да не се назначават за служители роднини на преподаватели.
  Те стават несменяеми. Вярвате или не, но администрацията и преподавателите в УАСГ са оплетени като свински черва. Голям брой хора заемат длъжности само защото са нечии леля, чичо, братовчед и пр. Такива хора правят всичко възможно нищо да не се променя в системата, защото не се знае дали няма да станат излишни. А на свободния пазар трудно ще си намерят изобщо някаква работа. УАСГ трябва да спре да изпълнява ролята на дом за социално слаби, мързеливци и бездарници.
  Интересно дали законът за конфликт на интереси ще промени нещо.

 53. Милен Мечкуев | 10.03.09 | 53

  Съгласен съм, че “архитектурата” не може да се научи в университет, но нека тези 5 години и половина са пълноценни и полезни, така че колкото е възможно повече неща студентът да може да усвои. Затова се опитваме да даваме идеи кое и как да се подобри, нищо повече. Не намирам нещо конструктивно в написаното от теб, освен въпроса какво следва в строителството “от тук нататък”…може и такава тема да пуснем по-нататък. Сега си говорим – какво да го правим тоз Уасг :)

 54. @ Атанас Тачев, затова продуктът на бума, за който говориш е такъв, защото студентите са се учили директно върху това което са произвеждали в ателиетата, учили са се от “живота”. Така, че най-добре е да говорим какво конкретно би довело до подобряване на нещата, с генерални изводи май няма да стане. Да ръководството може да е екстремно закостеняло, но времето си казва думата, защото тази област е динамична.

  @ Irina Borova мисля, че си права, че малко хора от системата биха желали промяна, защото утрешният ден може да се окаже неясен. Затова студентите трябва да се тези, които да искат нещо ново.

 55. Tosh | 11.03.09 | 55

  “аре да не сме като лекарите, нишо общо нямаме освен ВИЦА!”.. nishto obshto? Az pyk mislq,che ima dosta obshto.. Ot malki gluposti kato – i dvete profesii polzvat skalpel ejednevno ;) do tova,che vsichko v krayna smetka opira do opit i idei.

  “Един студент по архитектура и един архитект не може да очаква да научи всичко в унижюверситета, все едно да се учиш как се живее”. Ima hora,koito izlizat ot VIAS i ne znaqt ne “kak se jivee”,a “kak se disha”..

  “Ааа, Павка, бъди спокоен, толкожа малко работа е останала, че ще спре наплива към ВИАС” – pyrvo, Pavkata sigurno go poznavash ot nqkoy pazar,che si govorite po takyv nachin edin na drug. Vtoro, ako si v arhitektura samo i samo i samo zaradi parite.. to ti si chast ot problema,a ne ot reshenieto. Moje da sym qko idealist,no v kraq na kraishtata s kolichestvoto na parite vlojeni v edin proekt trqbva da raste i kachestvoto,a kachestvoto po edno vreme spira da raste samo v materiali i zapochva da raste v dizayn. Ako ideqta na edin dizayn e dobra i lesna, to i nqma smisyl mnogo pari da se vlagat v neq. V Bulgaria trqbva da se uchi predimno minimalizm v arhitekturnite universiteti.

  “ние имахме уникалния шанс да хванем бума и поработим активно по това време” – zvuchi mi sqkash si hodil da tichash ili da vdigash tejesti kato go kazvash tova, a ne da pravish umstveni deynosti. Moje li da te pitam kato “porabotihte aktivno” kakva sleda e ostanala ot tova? Nay-veroqtno napravihte dizayn na 5,6 blokcheta stil “bunker na Hitler”, koito pri po-golqm napliv na naselenie v Sofia nay-veroqtno shte se butnat sled 15-20 godini?

  “ОТСЯВАНЕТО ЗАПОЧНА!!!” – bez komentar.

 56. Tosh | 11.03.09 | 56

  Бих искал да отбележа, че в един университет целта не е да те научат на абсолютно всичко в този живот. Целта на едно подобно заведение е да те научат как сам да се учиш на абсоютно всичко. А тези,които не могат да се научат как да се учат са такива,които провалят години. За жалост такива в УАСГ много няма доколкото разбирам..

  ПС: ОТСЯВАНЕТО ЗАПОЧНА!!!

 57. Павел Янчев | 11.03.09 | 57

  Tosh, с Наско Тачев бяхме в една група 4 години :-)

 58. Атанас Тачев | 11.03.09 | 58

  Павка, НЯМАМ КОМЕНТАР!
  НЕ СИ СТРУВА УСИЛИЕТО!!!
  МОМЧЕТА,МОЖЕ ДА СТЕ ССИГУРНИ, ЧЕ НЯМА ДА ВИ ЗАНИМАВАМ С ВНИМАНИЕТО СИ ПОВЕЧЕ, УСПЕХ ВИ ЖЕЛАЯ!!!

 59. Ок Наско и това, че не си струва също е позиция при това често срещана. Поздрави!

 60. Калина | 12.03.09 | 60

  Поздравления за сайта и коментарите. Само напред :)

 61. Павел Янчев | 12.03.09 | 61

  Аз ще си позволя да се изкажа по повод спора Наско-Tosh. Според мен инженерното и архитектурно образование ни учат на едно – да седнем пред компютъра и да чертаем стени, колони, плочи и т.н. Дори имах случаи, в които преподавател ми е кавал, че едва ли не от завършилите спец. АРХ само 30-40% ще бъдат ‘истински архитекти’ (разбирай ще чертаят къщи).

  И добрата идея е на доц. Валери Иванов, който в четвърти курс обяснява цял семестър какъв все пак можеш успешно да си ако завършиш АРХ.
  Само че тази добра идея къде беше предишните 3 години?
  Кризата може да отсява, но в крайна сметка кризи се случват навсякъде по света по различно време. И хората когато нямат достатъчно къщи за чертане, трябва да правят нещо друго. И то със сигурност не е по-лошо от това да чертаеш къщи. Архитектите и инженерите могат да са политици, строители, предприемачи, кметове, журналисти, издатели, куратори – а именно хора, от които се изисква едно основно качество. Това да могат да събират огромно количество информация от различни източници и да я прилагат с достатъчна доза загриженост към детайла и малките подробности. И в крайна сметка на база на проектно начало да получат физически или юридически резултат, който да е максимално съобразен с цялото количество събрана информация. Качеството още може да се характеризира със способността да сменяш бързо мащабите, в които работиш – да можеш да гледаш общо цялата картинка и едновременно да се вглеждаш в детайла.

  В момент на криза като сегашната доста архитекти не е изключено да се преквалифицират. Някой може да сменят тотално бранша, други да сменят само ‘бизнес нишата’ или да разширят дейността си с цел да предоставят по-големи услуги.Можем да наречем този процес ‘отсяване’, а може и не толкова драматично: ‘преструктуриране на бранша’.

  И тук по повод коментара на Tosh за парите – никой не е ‘само за парите’. Но не бива да забравяме, че money makes the world go round и никой не работи за без пари. И всичко което се прави като архитектурен продукт е ЗА пари и съобразено със това, че проектантите имат (или нямат) семейства, които да хранят.

  На последното университета не е нужно в образователния си процес да обръща внимание, според мен.

  Но със сигурност трябва да ти разкаже за безборйните много възможности, които ти дава архитектурната или инженерната професия. Да те научи, че ако не чертаеш къщи цял живот можеш също да си пълноценен, ‘инстински’ архитект или инженер. Да те научи, че няма да те ‘отсяват’, ами просто трябва да си донякъде флексибилен, защото икономиката и търсенето определят дали това, което ти проектираш, някой има нужда от него.

 62. Атанас Тачев | 12.03.09 | 62

  Преди всичко искам да се извиня, ако съм обидил или наранил някого, било е неволно!
  ако ми следите репликите аз никога не съм бил против инициативата ви, напротив, приветствам я изцяло!
  ВИАС се нуждае от коренна промяна за да е адекватен към постоянно променящата се ситуация!
  И ако ми позволите бих конентирал репликата на Павел! Наистина е така! 100% поддържам всичко което е написано!
  Не съм очаквал такава негативна реакция и не желая да коментирам. Просто аз така ги усещам нещата, както съм ги написал и вярвам, че е така, защото ако ми позволите участвам в процесите и ги “живея” от 5 години, като проектант, “автор”(както и да ви звучи-ходя на авторски надзор активно от 3 години, инвеститорски контрол и ако ми остане време съм и “артист”, ако ни се случи да ни платят за някой конкурс да участваме(макар че си е умряла работа и конкурсите са винаги на загуба, а както е известно имаш месечни разходи, които никога не намаляват, напротив растат). простете ми че не мога да бъда такъв идеалист като вас, но живота много променя и Да, беше като надпреварване с времето, но аз никога не съм поставял парите на 1во място, ако бях щях ли да ви пиша всичко това или щях да се пека някъде на Бахамите например без да искам и да чуя за архитектура! Всеки има право на мнение си мисля и благодаря, че има къде да се споделят такива неща! явно съм ви излязъл от темата, защото не мога да гледам едностранчиво на нещата, те винаги са многопластови и Да проблем във ВИАС има, но не мисля, че ако го решим всичко ще се оправи, НО е добро начало и го приветствам!!!

 63. Ана Сенкова | 12.03.09 | 63

  Здравейте,

  С интерес следя дискусията по темата и малко съжалявам, че разговорът излезе встрани от нея. А тя е интересна и си заслужава човек да й отдели нужното внимание. Все пак проблемът с образованието е много личен за всеки от нас.
  Ако оставим настрана вълните от негативизъм (които неизбежно заливат всяко добро начинание), ми се иска да обърнем внимание на факта, че не всички преподаватели в УАСГ са ретроградни типове, които мразят промените и не се интересуват от мнението на студентите. Сред тях (макар и рядко) се намират интелигентни хора и добри професионалисти, които искрено се вълнуват от съдбата на университета и с радост биха подкрепили една такава инициатива. Няма нищо по-заразно от ентусиазма и вярата на младите хора. Да не говорим, че и те сигурно могат да се полезни с идеи какво и как да се промени.
  А по конкретните стъпки в посока Upgrade… Един от тежките проблеми на българската архитектура (и съпътстващото я образование) е липсата на разбиране и отношение към детайлите. Не случайно, когато пътуваме навън най-впечатляващо остава изпълнението на сградите (вж. постинга за Лондон). Тук архитектите ползват скучни типови детайли и дори утвърдени имена се затрудняват, когато им се налага да предложат решения встрани от изпитаните строителни технологии. Тази порочна практика започва още в университета, когато студентите си разменят готови детайли пред безразличните погледи на преподавателите. Тя се пренася и по-късно в работата на архитектите, които все разчитат някой друг (например строителите) да им реши основни елементи от сградата.
  Един от възможните начини за справяне с проблема е повече практически занимания дори на ниво обзавеждане на собствено работно място, а защо не и собственоръчна изработка на стол или някакъв друг предмет. Винаги съм се радвала на учениците от Строителния техникум, които всяко лято зидат нещо в двора, поправят оградата, засаждат дървета… Защо това да не се прави и в Университета?! Сблъсъкът с реалните матерали и технологии е важен в най-ранния етап на следването, защото той тренира мисленето в посока предвиждане на проблемите, които възникват при изпълнението на нашите гениални идеи. Иначе си оставаме с добри визуализации и грозни сгради.
  Много ми харесва и идеята за часове по правопис. Ще е добре да има и часове по архитектурно четене. Защото една цяла област от архитектурата остава почти незасеганата по време на следването, а именно архитектурната критика. В България почти не се пише за архитектура (отвъд нивото на “Арх и Арт борса” и “Строителство Градът”), не се и чете. Попитайте един дипломиран архитект за името на поне един известен архитектурен критик и той ще ви погледне с празен поглед.
  А архитектурата е бавно изкуство. “За да попият в културата ни, образите следва да се превърнат в думи” (Оливие Боасие). Мисля, че часовете по архитектурно писане трябва да са задължителни. Защото една от най-тъжните гледки е архитект пред бял лист, който се опитва да “обясни” собственото си творение. И не може.

  Желая успех на инициативата и стискам палци организаторите да не загубят енергията, с която са я подхванали!

 64. Ана, чудесни идеи! Това с практическите занятия ме размечта :) задължително отива към точките с промени. Практика да се изразява в изработка на нещо и задължително доста часове на обектите. И идеята за архитектурното писане е хубава. Аз си го представям по следния начин: Всеки студент си избира кратка архитектурна тема, предметът се състои веднъж седмично и в тези 1-2 часа 10-тина студенти представят темата си в рамките на 10-15 минути пред целия курс в Аула максима задължително ( за по-голям стрес :) Така независимо от темата се правят тренировки и примерно за един семестър на студент се падат по 3-4 презентации. След като минат презентациите преподавателят прави корекции.

 65. Ина Динева | 12.03.09 | 65

  Според мен пък тези презентации в Аула максима вече са крайност. Достатъчно е просто всички проекти, които правим, накрая да завършват със сериозни защити. В момента има студенти, които подготвят презентации чак за дипломните си работи – жалко за тях, а да не говорим и за комисиите от незаинтересовани преподаватели с празни погледи. Пак опираме до строгите правила и мотивацията…

 66. Radina | 12.03.09 | 66

  Kak e vyzmojno da u4ite arhitektura bez da imate rabotni atelieta????????????????
  Ima edno ne6to koeto trqbva da razberat vsi4ki v UASG….ARHITEKT I INJINER sa dve razli4ni profesii!!!!!!Trqbva studentite pove4e da se sensibilizirat kym arhitekturata i O boje napravete si atelieta 4e e sramota!!!!!!!

 67. Radina | 12.03.09 | 67

  ideqta na martin Angelov e fondamentalna…Tova e tkaka nare4enoto atelie po pisane!!!!! V moeto u4ili6te rabotim nad na4ina si na izrazqvane kato se u4im da pi6em na arhi i dr art temi + atelie po mediina arhitektura-4etene i komentirane na statii po arhitektura+ atelie za populqrizirane na profesiqta- rabotna grupa se obu4ava vednyj v sedmicata kak po dostypen na4in 4rez media da pravi prezentacii za zapoznavane s prof na arhitekta pred nekompetentna auditoriq( nai-4esto deca)

 68. Radina | 12.03.09 | 68

  Prepodavatel po istoriq na arhitekturatase izpravq pred 120 pyrvokursnika i zaqvqvq ‘ Nali znaete 4e ot vas samo 20 6te stanat istinski arhitekti a moje bi dvama 6te sa dobri!”

 69. Radina | 12.03.09 | 69

  pyrviqt mo proekt be6e “li4no’publi4no prostranstvo” vtoriqt be4e arhitekturno-plasti4no predstavqne na moeto rodno mqstoza edna godina minah prez maketi v ma6tap 1:1 maketi ot beton dyrvo metal sketchmodeli.konceptualni maketi…ravnosmetkata e po minim um tri maketa na sedmica!!!! Pravete ljubov i maketi!!!! :*

 70. Атанас Тачев | 13.03.09 | 70

  Една идея,
  да се правят редовни посещения по действащи обекти,
  нямате си на идея колко е полезно! научаваш супер много неща от кухнята, неща които никой не може да ти обясни, ако не ги видиш на живо!безценно е! всеки преподавател има свои обекти които работи(или поне тези които работят, а не са теоретици). 2 седмици след втори курс са крайно недостатъчни за запознаване на студента със строителната практика! много от оклегите във ВИАС не са виждали много от нещата които чертаят, просто е недопустимо! един обект “живее” и се развива всеки ден(аз лично водя моя екип по обектите, на които ходя на авторски и им е супер интересно и полезно, неща които няма как да се обяснят с думи)
  И още нещо, могат да се правят пленери на места като Ковачевица, Етъра, Арбанаси, дори в София, практиката показва, че студентите забравят как се рисува, а е супер важно да не губиш връзка с изкуството, което после се претворява във сгради!
  Надявам се да са полезни идеите!

 71. Милен Мечкуев | 13.03.09 | 71

  Ето че и колегата Тачев се включва с готини идеи, само така :)
  Мисълта да се посещават действащи обекти трябва да е в началото на списъка по важност за промени в УАСГ и то за всички специалности. Имал съм шанса да наблюдавам обекти в процес на строителство по време на следването и определено смятам, че това е най-лесният и сигурен начин да се учи голяма част от занаята. Много ми допада идеята, поздрави

 72. Radina | 14.03.09 | 72

  I az mn haresvam tazi ideq…V u4ili6te sledq obekt ve4e 6 meseca i nabliudavahme vsi4ki fazi na stroitelstvo…mn mi e interesno i e zabavno da se motkame s kaski i ramotni obuvki> rabotnicite sa mn mili i vsi4ko k’ pitame ni go obqsnqvat bez problem samo s arhitektite ne sme razgovarqli o6te za6toto te ve4no idvat mega namuseni i po4vat s 4asove da se vzirat v edna kolona :)
  Hodeneto na obekt e mn polezno i interesno samo 4e posle pisaneto na doklad e gadno

 73. ProvoCAD | 15.03.09 | 73

  Горещо ви препоръчвам есето на Николай Михайлов – Люлкоскачане
  Започнахме оформянето на списъка, надяваме се скоро да можем да го публикуваме, междувременно може да продължавате да давате идеи.
  Поздрави!

 74. Галина Василева | 15.03.09 | 74

  Да се забрани пушенето в университета. За какви промени да си говорим, щом преподаватели и студенти демонстрират обидно ниска култура, като пуфтят където им падне и гасят фасове в стените, а чистачките размахват заплашително ръка с горяща цигара, и викат: “Нема да ми гасите цигарите у пода, ей тука долу у коша…” На мен лично ми се е случвало на устен изпит да ми пушат, на корекции също, … въобще всеки си пуши без притеснение. Ами тоалетните, вече съм тренирана да задържам въздух за 2 минути, една обикновена закачалка дори няма. Отвратителна пародия на учебна база. Иначе браво за ремонта в зала 230.

 75. Грета | 15.03.09 | 75

  Ще е добре ако в университета се провеждат по-често workshop-ове- нещо,в което като цяло българските студенти по архитектура нямат навика да участват (може би именно поради липсата на такива). По възможност да се канят чуждестранни лектори….изобщо да има някакво движение в университета.
  Поздравления за инициативата.

 76. Radina | 17.03.09 | 76

  Workshop is the BEST…tazi godina imah za pyrvi pyt i be6e strahotno!!!! Tri dni bukvalno spahme v u4ili6teto i daje ima6e otrqd po izhranvane na arhitekti i ni praveha spageti ::)))) ina4e za pyrvi pyt vijdam proekti da se realizirat stakava skorost :) nai-dobre 6te e stud ot Uasg da zaminat na workshop pyrvo za da se zapoznaqt sys organizaciqta

 77. Росен Пецев | 18.03.09 | 77

  КАТО НАЧАЛО ИСКАМ ДА ИЗРАЗЯ ПЪЛНОТО СИ СЪГЛАСИЕ КЪМ ВСИЧКИ ИЗКАЗВАНЯ ДО МОМЕНТА
  ИМАМ СЛЕДНИТЕ ДОПЪЛНЕНИЯ И ПРЕПОРЪКИ :

  UPGADE_US/UASG
  – ПЪРВО И НАЙ-ВАЖНО УСЛОВИЕ ЗА УСПЕШЕН РАЗВОЙ НА ИНИЦИАТИВАТА Е ДА СЕ СЪБЕРАТ
  НЕОБХОДИМАТЕ ИСКАНЯ И ДА СЕ НАПРАВИ РЕШИТЕЛНАТА КРАЧКА КОГАТО СМЕ НАПЪЛНО ГОТОВИ И КОГАТО Е НАЗРЯЛ МОМЕНТА ЗА ТАКАВА ПРОМЯНА (КОГАТО ИМА КОЙ ДА НИ ЧУЕ) В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ (КОЛКОТО И УЖАСНО ДА ЗВУЧИ) ЩЕ БЪДЕ САМО НЕУСПЕШЕН ОПИТ, КОЙТО КАЧЕСТВЕНО НЯМА ДА СЕ РАЗЛИЧАВА ПО НИЩО ОТ АБСОЛЮТНОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ.

  – ВЪЗНИКВАТ 2 ВЪПРОСА:
  – КОГА ЩЕ СМЕ ГОТОВИ ?
  – КОКА ЩЕ ДОЙДЕ МОМЕНТЪТ ?

  – ОТГОВОР НА ПЪРВИЯТ ВЪПРОС:
  ГОТОВ Е ЧОВЕК, КОЙТО Е НАПРАВИЛ ВСИЧКО (РАЗУМНО) КОЕТО СЕ ИСКА ОТ НЕГО,
  СЪОТВЕТНО ИМА ПРАВО ДА ИМА ИСКАНЯ И ДА ПРОЯВЯВА ПРЕТЕНЦИИ КЪМ СИСТЕМАТА ОТ КОЯТО Е ЧАСТ. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ РИСКУВАМЕ ДА ЗАПРИЛИЧАМЕ НА РАЗГЛЕЗЕНИ ДЕЦА КОИТО ИСКАТ ДЕСЕРТ ПРЕДИ ДА СА СИ ИЗЯЛИ ОСНОВНОТО, СЪОТВЕНО РИСКУВАМЕ ТО ДА НИ БЪДЕ ИЗСИПАНО ВЪВ ВРАТОВЕТЕ КАКТО ПРАВЕХА ДРУГАРКИТЕ/ГОСПОЖИТЕ В Д.Г.. НЕ МОГА ДА СЕ ПОХВАЛЯ СЪС СЕРИОЗНА ПОСЕЩАЕМОСТ НА ЛЕКЦИИ И УПРАЖНЕНИЯ (РАБОТЯ, ПОРАДИ НУЖДАТА ОТ СРЕДСТВА ТАКА НЕОБХОДИМИ НА ВСЕКИ ЧОВЕК ЗА ДА ЖИВЕЕ А НЕ ДА ПРЕЖИВЯВА ), СЪОТВТНО ПРОПУСКАМ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ „ОСНОВНОТО”, КОЕТО МИ СЕ ПРЕДЛАГА НА ГОТОВО И ВЪПРЕКИ ТОВА УСПЯВАМ ДА ДОКАРАМ „САНИТАРНИЯ МИНИМУМ” ЗА СТУДЕНТ ПО АРХИТЕКТУРА. КАКВО ОСТАВА ЗА ХОРАТА (ЗА ЖАЛОСТ НЕ МАЛКО), КОИТО ОЧЕВИДНО НЕ СА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ОТ ПРОБЛЕМАТИКАТА И НЯКАК ИМ Е ТРУДНО ДА РАЗБЕРАТ СЪЩНОСТТА И ОТГОВОРНОСТТА КОЯТО НОСИ АРХ. ПРОФЕСИЯ СЪС СЕБЕСИ (ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ДУМИТЕ МИ СА НОВИТЕ БГ. ЗДАНИЯ – ТВОРЕНИЯ НА НАСТОЯЩИ СТУДЕНТИ, МЛАДИ И СТАРИ „АРХОВЕ” КАКТО И НА СХОДНИТЕ ИМ ПО КАЧЕСТВА ПАРТНЬОРИ В БИЗНЕСА). ТРЯБВА ДА СИ ЗАДАДЕМ ВЪПРОСА: КОИ ЩЕ СА ТЕЗИ СЪВЕСТНИ, ПОДГОТВЕНИ И ОТГОВОРНИ СТУДЕНТИ, КОИТО ЩЕ ИМАТ ПРАВОТО И ЩЕ СЕ ИЗПРАВЯТ ПРЕД РЪКОВОДСТВОТО И ЩЕ КАЖАТ „ИСКАМ, ИСКАМ, ИСКАМ, ИСКАМ, ИСКАМ”
  НЯКАК НЕ ВЪРВИ ПИЧОВЕТЕ С ЦИГАРКИТЕ И БИРИЧКИТЕ ДА РАЗВЕЯТ БАЙРАКА. ТЪЖНО Е ,НО ХОРАТА КОЙТО ОСЪЗНАВАТ ПРОБЛЕМА И ИМАТ ПРАВО ДА ИСКАТ СА ИЛИ ТВЪРДЕ МАЛКО ИЛИ ВЕЧЕ СА НАПУСНАЛИ СИСТЕМАТА (А КОГАТО СИ ВЪН, Е ДОСТА ПО ТРУДНО ДА ВЪЗДЕЙСТВАШ).И ВСЕ ПАК, ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА. ИДЕЯТА МИ Е ПРОСТА – АКО ВСЕКИ ОТ НАС ИЗЯДЕ „ОСНОВНОТО” (ЕСТЕСТВЕНО БЕЗ ТЕЖКАТА И ЗАСТОЯЛА МАЗНИНА НА ПОВЪРХНОСТТА, КАКТО И УТАЙКАТА НА ДЪНОТО (ВСЕКИ МИНАЛ ПРЕЗ ВИАС ЗАНАЕ ЗА КАКВО ГОВОРЯ)), ДРУГАРКАТА/ГОСПОЖАТА ПОЧТИ САМА ЩЕ МУ ПОДАДЕ ДЕСЕРТА.

  – ОТГОВОР НА ВТОРИЯТ ВЪПРОС:
  КОГАТО СМЕ ГОТОВИ

 78. Ина Динева | 18.03.09 | 78

  Роска, ти определено застъпваш един еволюционен подход при решаването на проблема. Но повярвай ми, така никога няма да настъпят промени, а дотогава някои неща ще бъдат безвъзвратно загубени.

  Факт е, че ние сигурно от 3 години мислим какво трябва да се промени в Университета, но започнахме тази инициатива едва когато излязохме от системата – пълно потвърждение на твоите думи. Системата е смазваща и порочна и за да се промени, ще трябват години непрекъснати усилия. Но все пак трябва да се започне отнякъде… Дори едно нещо да се промени след тази инициатива, пак ще е добре. А оттук нататък следващите инициативи ще има на какво да стъпят.

  Има и един друг аспект, който може би не си забелязал. В Университета има преподаватели, които също са неудовлетворени от системата, но интригите и междуличностните конфликти обричат всяко тяхно предложение на неуспех. Затова една инициатива от страна на студентите с логично формулирани и разумни идеи би могла да бъде основа предложения за промени и от някои академични среди. Наистина разчитаме здравомислещите преподаватели да ни подкрепят.

 79. Росен Пецев | 18.03.09 | 79

  Ина, напълно напълно съм съгласен с теб, но имам една забележка:
  моля те сложи си някоя по – малко секси снимка че ми е трудно да се съсредоточа върху темата

  а сега едно сериозно допълнение:
  аз съх 1000000000% за действие по проблеба и бих помогнал с всичко, което е по силите ми. Просто ми се иска да уцелим подходящият момент, за да не се похаби целия този труд.

 80. Обещаното продължение е готово http://martinangelov.com/blog/?p=715
  Дискусията се прехвърля там. Вие сте…