Мартин Ангелов | градски блог

Зелено ама друг път

От 20.02.2016

pe
Здравейте мили съграждани сигурно сте забелязали, че масово в София светофарите се подменят и се инсталират нови с едни симпатични зелени копченца. Сигурно си мислите, брей колко хубаво и модерно, но преди да плеснете с ръце и да почнете да се поздравявате за прогреса нека направим един анализ. Каква е новата ситуация, освен че трябва да се “молим” за да пресечем:
Вече отпадат стандартните цикли в които свети зелено и червено за пешеходците, вече по подразбиране е само червено и когато натиснете копчето тогава на следващото завъртане ви свети зелено. Това значи първо, че ако застанете да чакате като пешеходец в момента когато би трябвало да свети зелено и натиснете няма да светне веднга а ще чакате един цикъл, второ не винаги копчето е на удобно място, съответно лесно може да пропуснете момента и трето чест феномен вече е пресичането с междинна станция на булеварди с остров. Това е когато ти светне зелено само за едното платно, пресичаш до острова, там има второ копче в случай, че не си сигурен напълно дали искаш да пресечеш останалата половина. На острова си чакаш като за ново пресичане, социализираш се с хора и най-вече поддържаш ума си буден, задаваш си въпроси, следиш дали всички копчета са натиснати!
От общината съобщиха, че предвиждат постепенно внедряване на следните системи в управлението на трафика, с което пътуванията с кола ще се съкратят средно с 5,3 секунди:
Понеше се наблюдава голям брой пешеходци, които пресичат без много основателна причина, затова общината планира инсталиране на мини детектори за лъжата при светофарите, пред които пешеходецът изрича следната фраза – “аз наистина имам нужда да пресеча” ако човекът е искрен и казва истината след известно време светва зелено. Вариация на тази система за по-натоварените кръстовища е наличието на телефонна връзка с оператор, който задава въпроси и установява дали наистина човекът има нужда да пресече и най-вече приоритизира ситуацията. Тоест в пиков час няма как да получиш зелена светлина за да отидеш отсреща и да си купиш цигари. За други по-отдалечени зони, където няма средства за високи технологии се въвежда график на зеленото светване. Предварително жителите се запознават с часовете в които могат да пресичат и следват разписанията, като минимумът е веднъж на ден.
Друга генерална концепция на общината е въвеждането на платеното пресичане. Издават се електронни карти в които гражданите зареждат кредит и се таксуват при всяко пресичане в зависимост от зоната и натоварването. Ще има отстъпки за групово пресичане и бързо пресичане. Така естествено на пазарен принцип се филтрират хората, които наистина имат нужда да пресечат, а не се шляят просто безцелно и пречат на трафика. Събраните средства ще се инвестират в строителство на подлези и разширяване на булеварди.
С две думи общината за пореден път подчертава антипешеходната и антивелосипедната си политика. Така че K.Y.P. за пешеходеца, аз бойкотирам тъпото харчене на парите ми и няма да натискам тъпите копченца, ще си пресичам по усет 🙂

 1. Вироглав | 21.02.2016 | 1

  До училището има светофар, който е пригоден от някой “майстор” с бутон, и забелязвам, че доста по-често му се налага да свети зелено, отколкото, ако беше на автоматични цикли. Т.е. не разбирам точно колко печелим от цялата тази работа, освен, че сега светофарите изпъкват повече с този жълт цвят.

 2. Мартин Ангелов | 21.02.2016 | 2

  Има голяма разлика между светофар на кръстовище с определени цикли и такъв който се адаптира спрямо натисканията на бутона като да речем светофар някъде по дължината на улица. Тези светофари с бутони ги има от много отдавна и са смислени. От личен опит забелязвам, че вече хората пресичат повече на червено оглеждайк се от колкото да се адаптират към новата система. Иначе и на мен ми харесва жълтият цвят на светофарите много е готин 🙂

 3. Michel | 24.02.2016 | 3

  Напълно съм съгласен!
  По целия “Стамболийски” монтираха неотдавна такива ненужни бутони за пешеходци, дори на пресечките на най-малките улички. Това което наблюдавам е:
  – първоначално хората започнаха да ги натискат, за да пресекат…
  – …само че зеленото често не светва дори и да натиснеш бутона и след това чакаш и чакаш — през това време колите стоят на червено!!
  – и следващото е като забележиш че зеленото не ти светва дори и да натиснеш бутона, а колите стоят на червен светофар в същото време (нелогично, нали?) …да започнеш да игнорираш изобщо бутоните и светлините зелено/червено за пешеходци, и да си пресичаш като гледаш не бутона или пешеходния светофар, а светофара за автомобили! и ако за автомобили е червено, пресичаш, ако е зелено, стоиш и чакаш.
  И повечето хора така и правят вече — игнорират пешефодния светофар и се ориентират по автомобилите.
  С една дума — за какво потрошиха пари от общината да монтират тези ненужни уреди? Така пешеходците се забавят ненужно или става по-опасно за тях (защото почват да игнорират бутоните и да пресичат на червено), колите не печелят нищо (защото за тях нали ако е червено, а за пешеходците също червено, няма никаква полза нали?!), а пък общината е дала пари за уредите и уж сме по-модерни а всъщност е голяма тъпотия?!
  Такива бутони в европейските държави се монтират само на места където пешеходци пресичат рядко — така се пести времето на шофьорите които няма нужда да стоят на червено ако не пресича никой. Но на оживени кръстовища в една столица е смешно да монтираш такива бутони защото ако непрекъснато пресичат хора, за какво ти е да ги караш да натискат и бутон?! Ние да не сме маймуни?!! “Натисни копче и премини но първо изчакай 2-3 минути да се превърти един цикъл червено-зелено за шофьорите щото така сме го изпрограмирали да ти е по-забавно и да изгубиш време!”
  Да живее Цар Автомобил и Цар Тъп Общинар в столицата… 🙁
  Имам чувството че нашите общинари и кметовете изобщо не се разхождат по улиците на града пеша или с колело… Иначе щяха да забележат какви тъпотии сътворяват…

 4. Michel | 24.02.2016 | 4

  P.S. Сорри за дългия коментар ама нещо ми е накипяло напоследък, като гледам как съсипват София стъпка по стъпка, с всяко ново “нововъведение” и “подобрение” или “ремонт/реновиране”… 🙁 Да не говорим и че дето цъфне нова спирка на метрото, на секундата премахват нормалното преминаване на светофар за пешеходци на това място и карат всички хора (и просто пешеходци, и майки с бебешки колички, и възрастни хора) да минават на отсрещната страна на улицата през неудобни и дълги подземни преходи! Ненормална история! Дори в центъра, който се предполага да е пешеходен… Вместо това горе има непрекъснат поток от коли във всички посоки а хората трябва да слизат под земята и да направят 100 крачки то стълби и по подземни тунели, дори просто за да пресекат улица не по-широка от 5 метра…!

 5. Радост | 24.02.2016 | 5

  При коментираната интелигентна система за управление на трафика не е ясно къде отиват данните. Освен бутоните за пешеходци, бяха инсталирани (закопани) в асфалта датчици, които отчитат натоварването с автомобили и така регулират светофарните цикли. Данните от датчиците би трябвало да се събират някъде и да се анализират. Досега никой не е могъл да ми отговори кой и къде събира данните и дали ги обработва за други нужди освен за непосредственото бързо автомобилно придвижване. Тази система интелигентна идва доста късно в София, а в други европейски столици вече е остаряла като концепция и се заменя с други по-високотехнологични способи за контрол и анализ на движението. В същото време Столична община няма конкретни данни, няма концепция за събиране на данни по отношение на пешеходното и велосипедно движение. Не са ясни потребностите на пешеходците по дадени ежедневни пешеходни маршрути, като например от дома до спирките на градския транспорт. Препятствията не се идентифицират, не се премахват, множат се и хората продължават да препочитат автомобилното придвижване, което им спестява калта, локвите, шахтите без капаци и безмисленото чакане по светофари. Това изтиква останалите им събратя в подлези или надлези и кръгът се затваря. Споделям наблюденията на Мартин – неглижирането на нуждите на пешеходците дава резултат в системно нарушаване на правилата за движение. Неглижирането на нуждите на останалите видове участници в движението също води до системни нарушения и всеобщ хаос в който всеки обвинява всеки. С наближаването на пролетта забелязвам че медиите започват да коментират велосипедистите и как не спазвали правила, все едно са най-големите нарушители. А всъщност инфраструктурата принуждава всички ни да се спасяваме поединично, неазвисимо дали сме пеша, на велосипед, с автомобил или на кон.

 6. Тодор | 24.02.2016 | 6

  Има един светофар в началото на бул. “История славянобългарска” (пресичаш от Bauhaus/Technopolis към ТЕЦ София)та този светофар свети постоянно зелено за колите и когато трябва да пресечеш – натискаш бутона – светва червено за колите, а за теб зелено. Бутончето определено е старо, а светофарите не са жълти (жълтото действително ги откроява, което е добре). Та това е единственият пример, за който се сещам за смислен бутон – останалите са абсолютно безсмислени. А и доста често съм ставал свидетел (светофара на Централни Хали например) – всички хора седят, свети им червено, никой не е натиснал бутона и всеки почва да си мисли, че светофара е развален и тръгва да пресича.

 7. Станимир | 24.02.2016 | 7

  Има ги по цялото продължение на Ал. Стамболийски. Ето какви са моите наблюдения.
  – Наистина свети само червено, ако някой не натисне бутона
  – Вярно, ако го натиснеш докато му е ред да свети, по алгоритъма на светофара, или малко преди това, зелено НЕ светва и чакаш един цикъл.
  – Не видях промяна в изчакването на светофарите от автомобилите.
  – Т.е. единственото което се случва е, че пресичаш 2 пъти по-бавно
  – На много места хората пресичат на червено, не само защото не им се чака, а защото зелено по правило свети когато вървят и коли за десен завой, само че те са по-близо то пешеходната пътека и по-лесно могат да те изненадат, а докато вървят тези за ляв завой – те са по-длаече и може да прецениш, може ли да пресечеш. Особено на Стамболийски / Вардар пресичайки към казиното!

 8. Krasimir | 24.02.2016 | 8

  Стига бе, хора, засрамете се! Няма по-онеправдан човек от българския шофьор: вменено му е да се справя с неразумни старци, слаломиращи между колите, необучени и невнимателни деца, велосипедисти без идея за правила или толерантност, майки и баби с деца вместо индулгенция за минали, настоящи и бъдещи грешки, “неделни шофьори”, градски транспорт с голями коли и график, каруци, управлявани от неграмотни “чавета”,некадърни колеги, спрялите “само за малко”, зареждащете магазини от втора лента, втурващи се на пътеките без мисъл дали някой ги вижда и може ли да спре, пресичащи “в близост до пешоходна пътека”, улици като трасета за “офроуд”, говорещи по телефон и още …и още, и още. А шофьорът е лесен за идентифициране, лесен за санкциониране – дежурния виновник. Вие коли не карате ли? Или сте от горните?

 9. Murry | 24.02.2016 | 9

  На кръстовищата около Парадайс Мола направиха същата глупост. Там толкова можеш да чакаш като пешеходец ако не натиснеш копчето в правилното време, че да ти се отще да се движиш въобще. В резултат на което аз като тъп селянин си пресичам на червено стига да няма автомобили – няма сила, която да ме накара да чакам 4-те посоки да се изредят, за да дойде моя ред на пресичане.
  Тоталната олигофренщина на Столична Община да убива всичко алтернативно на автомобилите с лафа “ма нали пра’им метро, бе” започва да взима катастрофални граници.

 10. Кристали | 25.02.2016 | 10

  Смислен е и светофара на бул. Европа към завода за слепи, но и той е от старите и реагира веднага.
  Иначе тези са безумни като си с няколко торби как да натиснеш бутона, да не говорим, че не винаги са на удобно място – например при Двореца на децата се минават поне три метра встрани от пътеката. Виждала дъм и майка с дете спящо на ръцете и и поради невъзможността да натисне изчака някой да стигне до неиният бутон. Само на места където рядко се пресича може да има такива нововъведения и това трябва да става с ясни обозначени табели.

 11. Mario | 25.02.2016 | 11

  @Кристали: Точно подобни “иновации” създават още по объркани пешеходци, мухи без глави, не знам какво ще ви помогнат копченцата на изстрадалото битие?

 12. Мишо | 26.02.2016 | 12

  Да, Michel. Съсипват София – бавно, но сигурно. А напоследък вече и не толкова бавно

 13. Добри | 26.02.2016 | 13

  Тези зелени копчета са пълна глупост и пилеене на средства.
  Както е казал Michel, такива бутони трябва да “се монтират само на места където пешеходци пресичат рядко – така се пести времето на шофьорите които няма нужда да стоят на червено ако не пресича никой. Но на оживени кръстовища в една столица е смешно да монтираш такива бутони защото ако непрекъснато пресичат хора, за какво ти е да ги караш да натискат и бутон?!”
  Може ли да пръснеш хиляди левове, за да инсталираш такива безсмислени копчета на кръстовището на Стамболийски с Витошка? Та на Сердика от всяко едно влакче на метрото слизат сигурно по 200 човека, 2/3 от които пресичат въпросното кръстовище. Пешеходният поток там е непрестанен – няма момент, в който на това кръстовище да не чака нито човек. И е много тъпо точно пък там да има копче.
  А да спомена ли, че в началото, когато ги сложиша тези бутони, хората не знаеха, че трябва да ги натиснат, за да им светне зелено. И се е случвало да стоиш на кръстовището и да чакаш с минути, защото никой не се е сетил да натисне зелено копче.

 14. Милен | 26.02.2016 | 14

  От момента, в който зърнах първият такъв бутон, ми се въртят точно същите мисли в главата… Нито цикълът се пренарежда, бутоните често не са на очевидни места (на кръстовището на спирката на 94 на семинарията, в посока НДК, бутонът дори не е обърнат към пешеходците, а сочи настрани и е на почти 2 метра от пешеходната), нито има някаква логика в това на най-оживените места да се слагат.
  Реално, без да се пренарежда цикълът няма абсолютно никакъв смисъл да има дори един такъв бутон. Ако се пренареждаше цикълът, се сещам за 3-4 места в София, където може да има полза от такива бутони – на най-отдалечените места, граничещи с околовръстното. В момента бутоните са неудобни, непрактични, не вършат никаква работа, а само объркват по-възрастните хора, карат ме да се чувствам като нарушител, защото дори не ги натискам и пресичам на червено, но ОМГ – всъщност пресичам правилно (както бих пресякъл ако ги нямаше въпросните бутони).
  Благодаря за статията!

 15. Мартин Ангелов | 27.02.2016 | 15

  Явно не пресичам само аз на червено (новото зелено). Ще спестят 5 секунди на трафика и ще утрепят хората

 16. Michel | 28.02.2016 | 16

  “Вие коли не карате ли? Или сте от горните?”
  — Карам кола в София, но рядко, защото е безумие да се ползва всекидневно, при тези задръствания и адски трафик! Карам и колело. Също и ходя пеша, много. Наблюденията ми са че градът се превръща постепенно в ад за пешеходци и колоездачи, за сметка на автомобилите.
  Но на автомобила не му е мястото в града — хората стават нещастни. Справка — Амстердам и други градове, където хората вече са много по-щастливи, въздухът е по-чист, а улиците са отново на хората, а не на този мръсен, неекологичен, шумен транспорт… дето превозва обикновено един човек от точка А до точка Б, но в същото време заема мястото на 10 велосипеда, тежи колкото 50, и замърсява въздуха като един малък ТЕЦ…

 17. Michel | 28.02.2016 | 17

  “Явно не пресичам само аз на червено (новото зелено). Ще спестят 5 секунди на трафика и ще утрепят хората.”
  — Страшното е, че няма да спестят дори и пет секунди, защото когато за колите е червено, за пешеходците също е червено (при ненатиснат бутон), но понеже често за колите е червено и за пешеходците също е червено дори и при НАТИСНАТ бутон, хората спират да натискат бутона и почват да се ориентиарт по това, дали колите са спрели или се движат, което е опасно.
  Чудя се дали тия бутони няма да ги сполети (а дано!!) съдбата на тъпите “пиломати” по Граф Игнатиев — някой помни ли за какво бяха потрошени 3 (или 6?) милиона лева неотдавна?.. Паметниците тип “Пиломат” все още може да се видят вкопани между релсите на трамвая…

 18. Michel | 28.02.2016 | 18

  По темата:
  Когато проектираме града за хората, не за автомобилите:
  http://gizmodo.com/look-how-much-better-a-city-can-be-when-it-designs-for-1760859711
  Може по принцип — но се иска желание. А такова няма да видим от управници, които не си слизат от лимузините… И живеят всичките извън София.

 19. Младен | 29.02.2016 | 19

  Натискането на един бутон ли е проблем?!?! Вие сериозно ли?! Наистина е проблем, ако някъде бутонът или компютърът не работят. Но това може да се оправи.
  Холандия ли давате за пример?!?! А знаете ли, че там има бутони и за велосипедистите?!
  И кое по точно е проектиране в полза на автомобила?! Това че шофьорите чакат по 3-4-5 цикъла за да минат, а пешеходците най-много 1 цикъл и то в най-най-лошия случай.
  Но ако си търсите оправдание да пресичате на червено и да се правите на интересни…. БРАВО!

 20. Дора | 01.03.2016 | 20

  На мен концепцията с бутона ми допада, но не ми харесва, когато пресичайки на булевард разделен с две устройства е нужно да изчакам два отделни потока коли, за да мога да пресеКа и двете отсечки. Това не спестява моето време, а напротив – кара ме или да пресеКа на червено или да чакам допълнителни 50 секунди, докато дойде моят ред.
  Типичен пример е светофарът на Семинарията, когато идваш от Семинарията и искаш да продължиш по Баучер.
  Устройствата очевидно се поставят без нужната синхронизация.

 21. Страшо | 01.03.2016 | 21

  “Новите” светофари са поредното “усвояване на пари”. Какво очаквате от даскалицата по руски, която е един нескопосен параван на мутрите, които вилнеят в София още от времето на Софиянски?

 22. Младен | 02.03.2016 | 22

  Дора,
  това се прави за да се оптимизира управлението за всички като цяло. Вярно е, че е по-сложно за пешеходците, но в противен случай 1/2 от цикъла ще трябва да отива в осигуряване на необходимите междинни времена за пешеходците, и ситуацията за автомобилите ще стане съвсем зле.
  Да не говорим и за постоянните оплаквания на пешеходците, че не можели да пресекат цялата улица на зелено. Зеленото означава, че е разрешено навлизането на пешеходната пътека. Работа на проектанта е да е осигурил необходимото междинно време, което да обезопасява завършването на пресичането до отсрещния тротоар, дори то да е на червено.
  А тоя трол Страшо защо въобще пише?!?!

 23. Michel | 22.03.2016 | 23

  @Младен: “Натискането на един бутон ли е проблем?!”
  Да, ако натискането на бутона не води до светнане на “зеленото” в продължение на 3 или 5 минути! А преди, при “стария” режим: ако колите са на червено, пешеходците пресичат на зелено, и обратното. Ако колите стоят на червено, не отнема повече от три секунди да светне зеленото за пешеходците…
  Новата система с бутоните е пълна глупост — пешеходците стоят на червено като идиоти, докато колите или карат на зелено, или стоят на червено… какъв е смисълът?

 24. MichlPlots | 12.11.2020 | 24

  Възстановяване на бани в Химки https://megaremont.pro/minsk-restavratsiya-vann