Мартин Ангелов | градски блог

Карта на конкурсите в София

От 03.04.2011

Чудили ли сте се защо центърът на София изглежда толкова изоставен от Бога, сякаш нищо не се е случвало от десетилетия със сериозно атрофирали публични пространства?
Отговорът е двустранен:
От една страна са гражданите, на които не може и да им мине през акъла, че могат да си поискат качествена среда. Обществото е като едно достатъчно бито дете, което се страхува да си поиска нещо от което има нужда. Причината е добре заученото измъкване с липсата на пари. Това е като да пратиш същото това дете да проси по цял ден, да ти донесе данъци и после да се напиеш с изкараните пари.
От другата страна са управниците-родителите. Те владеят ситуацията и са доволни, че са отучили детето от прищявки. Щом то не плаче значи вече няма нужда от грижи. Като падне и си продупчи някоя улица или като си счупи някоя плочка, родителят с досада му подхвърля някоя останала стара лепенка. Когато пък трябва да се накара детето да изтича до магазина и да ни преизбере, му обещаваш много сладък и вреден захарен памук.
Истината е, че публичните пространства правят един град жив. За да ги има трябват три неща:
Пари – Желание – Конкурси
Пари има, клишето, че сме развиваща страна отдавна трябва да не работи. Има достатъчно умни и можещи хора, които си счупват задника от работа и си плащат данъците.
Желание трябва да има и от двете страни.
Конкурси? Ах тези конкурси, те и красотата ще спасят света 🙂 Ако си служим с примерите родител-дете, конкурсът е същото като да избереш най-качествената храна за детето си. Липсата на конкурс е като да го храниш с най-евтиния долнопробен полуфабрикат, за да ти останат пари за твърд алкохол. Симулирането на псевдоконкурс е същото като да се опитваш да убедиш детето, че същият този боклук е най-вкусното и полезно нещо на света.
Та, въпросът пред всеки е до кога ще ядем боклуци и до колко сме свикнали с тях, че даже да ни харесват.
Мили чичиковци и лелички наричащи себе си кметове, главни архитекти и общественици. Грижата за публичните пространства не е някаква шега. Детето наречено гражданско общество, може да се е затворило в себе си, но това не значи, че е доволно, а и вече не е толкова малко. Обичайте си го.
Ако някой се прави на разсеян ще помогнем. Направихме карта на зоните в идеалния център на София, които имат голямо значение за идентичността на града и за социалния му живот. В тези зони тарикатлъци, псевдоконкурси и далавери няма да минават просто така. Говори се, че има вече готов проект за изпълнение за “Попа” и “Александър Невски” от нашия любим автор. Дано това останат само слухове иначе ще стане лошо 🙂
карта на конкурсите в софия
Местата, на които трябва да се обърне сериозно внимание, да се мислят дългосрочно, да се похарчат много пари и не на последно място задължително да се провеждат истински конкурси.
карта на конкурсите в софия
Примерна зона в която бих завел познат от чужбина на разходка.
карта на конкурсите в софия
Тук можете да изтеглите pdf версия на картата.
На вас пука ли ви за тези места?

 1. Владимир | 03.04.2011 | 1

  Поздравления за свършената работа, но според мен тази карта трябва да е интерактивна.
  Предполагам много хора са виждали тази карта на велотранспорта в София: http://www.sofiatraffic.bg/bg/cycling/
  Сигурен съм че някак си чрез google maps има възможност да се правят подобни неща, като потребителите могат сами да добавят предложения за зони, на които трябва да се обърне внимание. Към всяко предложение може да има прикачени коментари, примерни визуализации и т.н., за да помогнем на дамите и господата общинари да си свършат работата още по-добре. Отделно по някакъв начин могат да се отбелязват всички настоящи конкурси или проекти, които са в процес на изпълнение.
  Още по-хубаво ще е, ако след евентуално високата активност, която би се получила в този сайт, някой от общината вземе да ни обърне малко внимание.
  Бих проучил въпроса по-отблизо, но за съжаление не съм запознат с процедурата за създаване на подобна карта/сайт, а и без това имам доста други проекти, така че – от мен идеята, от някой по-кадърен – изпълнението 🙂 Да се надяваме, че ще се намерят желаещи да реализират нещо подобно, в противен случай аз ще съм на разположение след 2-3 месеца 😉

 2. Милен Мечкуев | 03.04.2011 | 2

  Идеята наистина е добра, пък и така ще се разбере как и къде има най-голяма нужда. Още повече ще се генерират идея за характерни столични зони.

 3. Мартин Ангелов | 03.04.2011 | 3

  По-скоро идеята не е да се създаде абсолютната точна и неоспорима карта с местата, които заслужават внимание и тези които не заслужават. Нито това е конкурс за конкретни решения, както САБ се опита да легитимира някакви съмнителни проекти, които щели да се пратят директно в общината.
  Точно обратното, това е опит за визуализиране на система от места със специален морален статут. Места, които не се пипат просто така.
  Не е нужно да има сложен космически софтуер, който да позволява интерактивност, достатъчно е да драснете два реда. Мисля, че ако всеки направи нещо такова и накрая се наложат едно върху друго, резултатът няма да е много различен. Така че пишете ако имате конкретни предложения.

 4. Ханджийски | 03.04.2011 | 4

  Премахване на бордюрите, цялостно решение на настилката и градски дизайн, художествено оформление, подробно проучване на търговското обслужване и съобразяване на решенията за средата с него, намиране на най-подходящ начин за ограничаване на скоростта, така че да не се разграничава автомобилното от пешеходното движение, дизайн позволяващ добра ориентация и информация който напълно да замества всякакви други табели, многофункционален дизайн на градското обзавеждане и разни други неща според мястото. Трябва първо да се намери балансирано решение на транспорта за цялата зона, в София има някой шофьори които карат като терористи камикадзета, освен това Цариградско доколкото знам трябва да завие за да не забива в центъра, там е добре да се направи първия конкурс, как да продължи магистралата към гарата, въпреки че вече е направено проучването със сигурност решението е чисто архитектурна задача.

 5. Ханджийски | 03.04.2011 | 5

  Всъщност към НДК изглежда че става излизането!

 6. Владимир | 04.04.2011 | 6

  Понякога си мисля, че архитектите нарочно се опитват да правят нещата по трудния начин. Може би сте си свикнали от ВИАС 😉 Ама това си ви е чарът 😛
  Ето го и “космическия” софтуеър – готово решение от Google, наречено My Maps: http://maps.google.com/support/bin/static.py?hl=en&page=guide.cs&guide=21670&topic=21676&from=21676&rd=2
  Там точно за 1 минута нацъках примерна карта, където могат с различни цветове и икони да се отбелязват зони, маршрути и отделни места, да се добавят снимки, видео, заглавия, описания и т.н.
  Отделно privacy & collaboration настройките са страхотни – могат да се канят отделни хора да допринасят или да се направи редактируема от всички, както и може да се направи видима само за хората, които разполагат с линка, или публична – за всички, които попаднат на нея, дори чрез търсене в Google.

 7. Владимир | 04.04.2011 | 7

  Забравих да сложа линк към примерната карта: http://goo.gl/maps/Hd7z
  Успех 🙂

 8. Tosh | 04.04.2011 | 8

  Има една програма наречена Space Syntax. Това е една от най-полезните програми за анализ на движения в нещо толкова голямо като “град”..
  Преди да е направен Space Syntax на София.. всичките разговори за улици и площади ми изглеждат като чиста догадка и загуба на време..
  Ето пример за подобна карта на Лондон: http://www.spacesyntax.com/Files/MediaFiles/M25map500.jpg
  А това е официалния сайт: http://www.spacesyntax.com/

 9. Мартин Ангелов | 04.04.2011 | 9

  Техническата част съм сигурен, че няма да спре никого, google maps са много удобни в това отношение, знам. Ако се сещате други емблематични места в центъра пишете ще ги отразя. Аз си представям две три актуализирания максимум.
  Движението в центъра е от най-важните неща за решаване, както и пешеходното преосмисляне, но това не са задача на тази карта а на сериозно организирани конкурси. Това е като Натура 2000 на центъра 🙂
  Друг е въпросът, след като всички знаем кое ни е важно,как да го предпазим от безразборна сеч.

 10. Rado_r | 04.04.2011 | 10

  Как ли са съществували градовете преди Space Syntax.:)
  Има ли изобщо проведен архитектурен конкурс за значим обект в БГ след 1989г., в който спечелилият проект да е реализиран?!?

 11. Tosh | 04.04.2011 | 11

  Еми, отговора на въпроса ти, Радо, е София. Примерно ето така са съществували.

 12. psihi | 05.04.2011 | 12

  Отлична инициатива. Мисля, че сайта: http://wikimapia.org ,също може да се окаже полезен.

 13. Ves | 06.04.2011 | 13

  Поздравленията за хубавата тема – според мен въпросът за конкурсите и обществените пространства е основополагащ и водещ фактор, определящ характера (в случая тенденция към липса на такъв) на всеки град и неговите обитатели. Темата е дълга, но мисля, че рано или късно всички ще се убедят в позитивите, които генерира социалната и “здрава” обществена среда и ще се радвам, ако ‘детето’ от статията, заемайки ролята на ‘родител’ след години, запази в себе си ‘детския дух’ и се грижи за своето поколение (обикновено в живота става така ?!).
  Аз бих добавил следните пространства към картата (без да ги определям като емблематични, по-скоро като събирателни и потенциално активни): ул. Пиротска; бул. Т. Александров и бул. Ал. Стамболийски в частите им до бул. Христо Ботев; бул. Стефан Стамболов до пресичането с бул. Т.Александров; пространството около МЗХ и Солни пазар; бул. Витоша от НДК до Южен парк (вероятно и самият парк); имотът при Западна порта на Сердика; Военно историческия музей; ул. Цар Иван Асен II; ул. Оборище; част от бул. Дондуков (включ. зоната около античната Арена Ди Сердика); ул. Сердика; площад Лъвов мост; речните корита (с надеждата и те един ден да бъадт активни пространства).
  Със сигурност изследванията от типа на : сондиране на общественото мнение, под една или друга форма; интегрирано проучване като предложения Space Syntax и т.н. биха допринесли за детайлизиране и развиване на проектно задание/я и идея/и за цялостната картинка. Това обаче са по-скоро технически въпроси, които винаги могат да намерят правилен отговор.Според мен по-важен е въпросът с мотивацията : как може да се накара гражданското общество да се заинтересува (като за начало) от подобни теми (в последствие и как да ги подкрепи) – същото важи с двойна сила и за общината и управляващите (тук покрепата е не само моралнa, но и финансовa,в процесите на изпълнение, управление, доразвиване и т.н.). За мотивацията на професионалистите няма да коментирам, защото съм убеден, че ще има много интересни и различни идеи, дано да се стигне някой ден и до там.

 14. Стефан Русев | 06.04.2011 | 14

  Идеята е стахотна. Подобни са проблемите и в останалите градове, например във Варна. От 2007 г. стартира много интересен и амбициозен проект за изграждане на велоалеля, която трябва да започне от Морската градина и да достигне до кв. Владиславово (http://society.actualno.com/news_124030.html). От тогава е направена доста малка отсечка и проекта си стои недовършен.
  Още абсурти: има вече построени къщи в Морската градина и често се говори за нея като квартала на богатите. Главната отсечка, която минава през центъра на града до х-л Черно море е отворена за коли и автобуси, по плажната алея също може да се слезе с кола и няма как да се разхождаш спокойно като преди, колите са паркирани кой където е намерел място, на пясъка, бордюри, тревните площи и т.н.
  Проблема с паркирването в центъра е критичен като в София. Положението в Златни Пясъци е трагично, в града строи се на всяко ъгълче, толкова много стари изоставени къщи с архитектурна стойност са съборени и на тяхно място изникват безлични блокчета, че не мога да ги изброя.
  По отношение на събития Варна е толкова изостанала. Лятото се организират концерти в Бургас, Каварна, София, а във Морската столица токива събития пречели на спокойствието на жителите и кмета ги забранява. Варна може би е най-бетонния град освет Морската градина почти няма паркове и или други обществени места, които да предлагат приятно място хората да прекарат свободното си време.
  Дано идеята се поеме и от другите градове за да има повече гласност и за да има промяна.

 15. Павел Янчев | 26.04.2011 | 15

  http://dv.parliament.bg/DVWeb/porachkiXMLView.faces?idObj=60353

 16. Б, | 10.06.2011 | 16

  До толкова сме свикнали да ядем боклуци, че май ще почнем да търсим кулинари и дегустатори от чуждоземия (което е тъжно де) С поглед (вече) иззад закрепостялата чиновническа работа виждам само неразбрани чуждици и институционализирани чиновници. Тези хорица създават критерии за подбор по-ниски и от тяхното собствено ниво, та да не вземе нещо да се промени, случайно да не се комплексират. Успех в превземането на общинската администрация. Хубави идеи, само дето ще се радвам да видя повечето хора дето пишат тука браво и тем подобни как ще си жертват времето работейки за по 3-400 лв в опит да направят някаква промяна 🙂

 17. psihi | 11.07.2011 | 17

  Конкурс организиран от списание 8. Като обем на задачата и парична премия не е много, но поне дава реален шанс всеки да се включи ссъс свои идеи за промяна на градската среда.
  http://spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/673-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D1%85%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D0%B4.html

 18. ЕВАЛА за блога !!!
  Поздравления за всяко усилие да имаме ГРАД :)))
  Не някога, СЕГА … Светлото бъдеще умря !
  НАСТОЯЩЕТО обаче остава ЗАВИНАГИ !

 19. Мартин Ангелов | 05.09.2012 | 19

  Благодаря ти за коментара и подкрепата Ивайло, всичко си зависи от нас, просто трябва да излезем от ролята на жертва.