Мартин Ангелов | градски блог

Sofia – London – Sofia

От 11.03.2009

Покрай Line of Site имах възможността да разгледам Лондон и да получа един урок, как един 12-милионен град може да има безупречен център, как за всичко е помислено и как можеш да се разхождаш из улиците му в пълно спокойствие. Ще се опитам да споделя нещата, които ми направиха впечатление. Неминуемо се заражда мечтата, че някой ден и при нас ще “огрее слънцето”, но човек си дава сметка, че всичко това е постигнато с много пари, мисъл за бъдещето и най-важното – манталитет. Първото нещо, което ми направи впечатление са настилките. Всичко е безупречно. Второто нещо е движението. В Лондон е в сила ограничаването на достъпа до първа зона в центъра. 90% от превозните средства, които се наблюдават са традиционните им двуетажни рейсове и таксита. Задръстване така и не видях. Другото нещо, което не видях е кола върху тротоар, сериозно говоря не преувеличавам. В един момент човек се чуди къде си държат колите тези хора. Трето, това са маркировките и надписите. Известни са надписите “погледни наляво/дясно” на всяко кръстовище, въобще не се налага да мислиш за нищо. На абсолютно всеки кръстопът върху къщите има унифицирани за града табели с надписите на улиците, нещо изключително полезно за туристите и не само. Четвъртото нещо, това е въздухът, не знам дали съм уцелил някакъв специален период, но въздухът в града ми се стори 5 пъти по-чист от софийския, а и нямаше случай да ми лъхне от някъде на изгорели газове, може би защото колите им са нови, не знам. Пето нещо е респекта с, който се отнасят към миналото, но и в същото време симбиозата му с авангардни решения, тук Фостър заема челна позиция, защото неговите творения се набиват най-силно на очи. И накрая обръщам внимание на тичащите и каращи колело хора. Сигурно на всеки 2 минути можеш да видиш някой да бяга със спортно екипче из улиците на града или да си кара кротко велосипеда. Условията за това естествено са перфектни.


Гигантското “лондонско око” дело на Marks Barfield създава специална космополитна атмосфера.


Тук малко перфектни детайли, способни да завъртят главата на всеки архитект :)


Традиционен тип строителство – тухлена облицовка, неподатлива на времето, английски дворове и подредени цветя…


Британският музей. Вътрешното пространство създадено пак от Фостър има невероятно въздействие, човек се пренася в друг свят, иначе почти не обърнах внимание на експонатите а и нямах много време…


Случайни сгради


Сградата-фабрика на Lloyds


И понеже Фостър е навсякъде – Прословутата шишарка и отраженията й върху околните сгради.


На първата снимка се вижда обособяването на велоалея в градската тъкан, а на втората се вижда качеството на изпълнение на настилките – маркировките в случая са част от настилката!


Тук съм снимал тротоарни настилки, на първия кадър се виждат стандартните тротоарни плочки, които се срещат навсякъде и по най-малките улички и създават впечатление, че дори и с танк да се мине върху тях пак нищо няма да им стане. Това е разликата с нас, че те като правят нещо го правят да издържа столетия, а не като при нас след първия дъжд плочките са разхлопани и натрошени и те знаят, че така им излиза по-евтино. На втория кадър е документиран единственият дефект, който забелязах за 5 дена обикаляне. Пропаднала плочка – срамота :)


Още настилки и детайли…


Велосипедни странности или необходимости


Ако не разбрахте, това е вело-линейка. Явно хората приемат колелото на сериозно и не им пречи да си вършат работата с него въпреки, че времето там е доста дъждовно, докато при нас някак си не е престижно да се мотаеш с колело, като може да имаш 2 коли.


Това не са тоалетни на 5-звезден хотел, това са обществени тоалетни, при това са така проектирани, че влизането до тях става без врати, няма я леличката, която те гледа криво и ти сочи картона върху който е написала със син маркер таксата 30ст.


Тук искам да направя една скоба и да поговоря за рекламните табели на магазините. Виждате за какво уважение спрямо сградата става въпрос и за каква естетическа зрялост говори – Фини табели, които мога да оприлича с етикети на скъпи маркови дрехи, запазване на оригиналната фасада и реконструиране на стари елементи, впрягайки ги в своя полза. Какво става у нас – всеки “бизнесмен” просто се чувства длъжен да унищожи оригиналната фасада, като я покрие с алуминий, огледала или други гнусотии и естествено рекламната табела е от край до край (така е, празно не трябва да има) задължително в ярък цвят и с огромни букви като за малоумни.


Кметството на Фостър


“Милениум бридж” лично мен много ме впечатли, пак произведение на Фостър, аман вече от този човек :)


И една снимка, която ясно показва симбиозата между старо и ново – Ken Shuttleworth/Make

Пиша тази публикация, не за друго а за да си тренираме от време навреме чувството за нормален град и за да не свикваме прекалено с мизерията, въпреки, че аз София си я обичам много и от нас зависи как ще се развива…

 1. Георги Тодоров | 11.03.09 | 1

  идеята на look right/look left не е за да има безупречна маркировка, ами за да не отнесе някой автобус многото туристи, които иначе са свикнали да гледат left/right

 2. Да това ясно, освен това системата на пешеходното преминаване при двупосочен път е много хитро измислена – пътеката се разделя на две за двете направления и се разминават, като задължително има междинен остров с ограждане, така се получава s-образно движение и вниманието се прехвърля плавно от едната на другата страна т.е. отпада вероятността да се засилиш направо и да преминеш и двете платна, не знам дали го обясних разбираемо.

 3. Ани | 11.03.09 | 3

  :-) Много хубава статия, благодаря! Никога не се уморявам да пътешествам из Лондон – обичам и да го виждам през очите на други хора. :-)

 4. Tosh | 11.03.09 | 4

  “Това е разликата с нас, че те като правят нещо го правят да издържа столетия, а не като при нас след първия дъжд плочките са разхлопани и натрошени и те знаят”

  Марто, това е много наивно казано ;) Те не стоят столетия,а просто когато една плочка се тресне я сменят веднага.. всяка седмица минава човек и рисува кръгчета с нещо,което изглежда като тебишир (но не е очевидно) на тези плочки,които се клатят или са треснати. След няколко дни минава групичка хора,които оправят проблемите. Виждал съм как го правят и то доста често.
  Улиците са разпределени на компании,които се занимават с това. Данъците са високи – улиците са хубави ;) Логично,а?

  Няма такова нещо като “стоят столетия” =)

 5. Е Тоше столетия малко пресилено да, не го приемай буквално, но не можеш да отречеш здравината на изпълнението, те имат съвсем други стандарти при материалите, някой ми разправяше за марките тухли как били десет пъти по-здрави от нашите и като строят къща я смятат да издържи 300 години. Те като нещо се счупи веднага го оправят ок, а ние ако трябваше като се счупи плочка да я оправяме, щяхме да плащаме баснословни суми за ремонт – винаги евтиното излиза по-скъпо, затова тротоарите са изорани, защото не са пипани от години, а като ги пипнат им слагат вафлени плочки без основа отдолу и цикълът си върви…

 6. Vla | 12.03.09 | 6

  Лека поправка,колеги,ако позволите… :-)
  Архтитектите на London Eye са Marks Barfield, а не F+P:
  http://www.marksbarfield.com/project.php?projectid=10

  Проeкта на последната снимка е дело на Ken Shuttleworth/Make, който напусна Foster+Partners преди няколко години и основа своята марка “Make”. Вьв F+P Ken Shuttleworth е архитекта отговорен за Swiss Re(още “The Gherkin”;още “Прословутата шишарка”).

  Така че,да, всички пьтища водят до Фостьрс. :-)

 7. Владин, много ти благодаря за прецизната информация, коригирах!
  Иначе съм ви голям фен, поздрави на екипа :)

 8. Tosh | 13.03.09 | 8

  Марто, по повод “здравина”, една интересна,занимателна историйка. Имах нещо като междинна презентация.На същия този ден валя сняг и не дойдоха доста от очакваните външни учители – критици. На следващия ден имахме нещо като реч след тази презентация от водещия на нашата година. След доста разговори свързани с това как представихме работата си и подобни разни, той ни обясни защо не бяха дошли някои от очакваните архитекти: защото е имало сняг (който по количество може да се нарече “снежец” спрямо това колко вали в България – София), та тези учители архитекти не могли да дойдат,защото бившите им клиенти са им звъняли да им кажат,че им е протекло нещо заради снега, заради детайла,който архитектите са направили.

  Същото се отнася за пътищата – плащат високи данъци и няма постоянен сняг,който да го цепи.

  Та,моето заключение – Англия има много по-благороден климат от този в България. В България има много суров климат и заради това сградите трябва да имат друг вид, поддръжката им трябва да е друга (по-добра) и като цяло работата на архитектите се удвоява (защото също така съм чувал,че България или София са земетръсна зона и други подобни).

  Единственото,на което те държат ужасно много в Англия са законите им против пожар, заради факта,че половин Лондон (доколкото се сещам 1666, уууу зловещо) веднъж изгоря.

  Искам само да споделя,че сградата на великия Фостър – Кметсвото е просто ужасна според мен. Сграда,на която са изхарчили много пари и са правили много проучване, разработили са даже специален software, за да я начертаят и презентират… в крайна сметка се оказа доста слаба при преминаването и от идея в реалност. Първоначалната визуализация която спечели конкурса между впрочем няма нищо общо с това,което тя стана в края.

 9. Creator | 13.03.09 | 9

  На всякъде има проблеми и разлики – абсолютни неща няма в тоя свят.Разликата обаче в отношението към детайла и толерантноста към сградите е очевадна и то в плюс за Лондон.Tosh може да сподели ако има наблюдения от какво е породена/защото случайни неща няма/.

 10. Милен Мечкуев | 13.03.09 | 10

  Tosh, като минаваш през Лондон може да пращаш по някоя друга “арх.” снимка да допълваме темата, като наш пратеник от UK :)

 11. Vlady Velikov | 19.08.09 | 11

  Бях в Лодон преди години, още строяха “шишарката”…тогава ми направи страхотно впечатление. Сега искам да отида да я видя на живо. Успях на окото да се кача, препоръчвам на всички да отидат. Ако са ходили, пак да отидат :)
  Страхотни снимки сте качили.

 12. kropped | 04.10.11 | 12

  Amazing – thanks

 13. Вен | 20.11.11 | 13

  Другия път като ходите до Лондон, излезте от туристическия център и вижте Лондон, такъв какъвто е за хората, живеещи там. Ще видите и старите автобуси, ще видите дупките и плочките, ще видите и табелите над магазините от край до край закриващи фасадите, автомобили върху тротоарите (уж само с едната гума, ама тротората е тесен и трябва да ходиш по улицата), и какво ли още не. А, и непременно вижте и позлезите!

 14. Herbal incense smoke | 25.02.12 | 14

  I got what you designate, thanks for putting up. Woh I am cheerful to reason this website through google. Thanks For Share Sofia – London – Sofia | ProvoCAD архитектура на общите пространства.