Мартин Ангелов | градски блог

Отворено писмо до г-жа Йорданка Фандъкова

От 12.07.2017

19466653_10155462343153684_8233668930152320308_ophoto: Stanislav Belovski

До:
г-жа Йорданка Фандъкова
кмет на гр. София

Копие до:
арх. Здравко Здравков
Главен архитект на Столична община

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Мартин Ангелов
Уважаема г-жо Фандъкова,
Обръщам се към Вас във връзка с изключително заплетения въпрос около паметника “1300 години България” пред НДК. За да добиете ясна представа с какво сте се захванали, ще ви помоля да изолирате няколко важни фактора.
Изключете от уравнението всякакви политически влияния, вярвания и идеологии. Права сте, всяко нещо е с времето си. Ако соц паметниците бяха унищожени след падането на режима, щеше да е естествено развитие. 30 години след това е смешно да търсим реванш спрямо един режим. Истината е, че много хора таят в душите си болка и омраза и ние добре го знаем, но повярвайте ми, не това е начинът да се справите с този проблем. Ако един рейс с политици беше осъден, щеше да има далеч по-силен катарзис, изкуството на никой не е навредило.
Изключете от уравнението случаят с войнишкия мемориал защото вие го създадохте, за да нагнетите допълнително напрежение в обществото и да го използвате, за да изчистите съвестта си за унищожаване на едно произведение. Казвате, че сте се погрижили за доста паметници, но създадохте ли нова стойност, нещо, с което да ви запомнят? Ето, има голяма нужда от войнишки мемориал, защо не го създадохте през всички тези години, защо се фиксирахте към мястото и точното копие на предишния мемориал? Това ли беше за вас най-важно – да се отмъсти и да се разруши, или са важни имената на тези хора, които са загинали за България, един от които и прадядо ми. Сигурен съм, че дори на същото място може да се появи мемориалът, без да се унищожава предишното, а да се преосмисли. Ако разрушите за да построите, благородната кауза ще се опетни.
Изключете от уравнението думичката опасно. Опасност може би някога е имало от падащи плочи, които от няколко години са в историята. Не е честно да манипулирате хората със страх, за да намразят една творба и да легитимирате действията си.
Изключете от уравнението думичката грозно, просто защото е много относително и просто защото никой през тези години не се погрижи дори с една боя за него. Аз се застъпвам за този паметник, защото смятам, че архитектурата му е уникална и защото ми е любимата съвременна творба в града, ако ми посочите друго съвременно изкуство в София ще ви поздравя. Никога няма да бъде повторено нещо подобно в никакви други обстоятелства. Имаме нещо уникално и искаме да го изтрием. Повечето хора свързват красивото с поддържано и спретнато и като видят малко гол бетон и ръжда, плашат се и естествено лепват етикета грозно.
Изключете от уравнението темата на паметника. В общия случай, той никога не е работил както е замислен, това е добър повод да преосмислите нещата. Голяма част от хората се срамуват от вида на нещо, което би трябвало да напомня за дългата ни история. Вземете сегашното му състояние, той е абсолютно трансформиран от първоначалния му вид. Не знам дали случайно или умишлено от фигурите остана само пиетата, която символизира жертвите дадени по време на войната. В този контекст противопоставянето на паметници е безсмислено!
Като изключите всички тези неща остава само чистото изкуство и материята, наследството и паметта за един период. Никой не е казал, че наследството трябва да е напудрено и парадно. Недопустимо е политици сами да решават въпроси свързани с изкуство, градска среда, културно наследство и памет без да се съобразяват с експерти. Не е честно да обявявате в медиите, че застъпниците за паметника не правят нищо. Видяхте преди две години как творческата общност реагира и колко дискусии се проведоха. Лично ние ви предложихме стратегия за решаване на проблема. Решихте да си затворите очите пред малцинството от хората, които ги е грижа за културното наследство, и заложихте на сигурното, използвайки болката на хората от отминалия режим и просто сипахте сол в раната, за да може по-бързо да решите проблема по силов начин. По силов начин няма как да се справите, тепърва ще го разберете. Какво постигнахте? Разделихте хората и нагнетихте толкова много излишна омраза!
Аз мразя комунистическия режим точно толкова, колкото и вие, мразя и вредата, която е нанесъл на обществото ни, вярвам, че тази деструктивна енергия, с която сега разрушавате, е наследство точно от този режим, вие носите частица от него. Аз лично нямам нужда от символи и паметници, които да ми напомнят колко е велика и стара държавата ми. За мен лично като архитект е важно да не се руши нещо, което е построено вече, нещо което смятам, че има невероятен потенциал да стане съвременен символ и да заживее нов живот. 700 000 лева за разрушаване не можете да си представите как могат да преобразят мястото. Не мога да повярвам, че публични средства се хвърлят на вятъра, вместо да се създава с тях.
И съм сигурен, че има страшно много хора, които мислят като мен, опитайте се да си го представите. Добре знаете, че най-големите защитници на паметника са хора на изкуството. Мисля, че ще е голяма грешка, ако се обърнете срещу тях. Аз лично се изненадвам от себе си колко време отделям на този въпрос, явно е важен за мен.
Проблемът е изключително сложен и повярвайте ми, със силови средства няма да се реши нищо, защото просто ще копирате предшествениците си. Дори да го изравните със земята, проблемът няма да е приключен, а тепърва ще започва, в това ви уверявам. Най-важната роля на един управляващ е да обединява хората си! Не подозирате колко негативна енергия ще се отключи от един подобен жест.
Опитайте се да сътворите нещо ново, с което да ви запомним, с което да вдъхнете надежда на хората и да ги обедините, да са горди и доволни, нещо модерно правено за сегашното време, не се опитвайте да копирате миналото или коригирате миналото. За мен този паметник е най-точният барометър на случващото се в държавата, той е много повече изразител на 36 години България от колкото 1300 години България. Минете на следващата страница, покажете ни бъдещето!
Това са моите приятелски съвети към Вас. Възелът ще се разплете само с добро и само с творчество. Ако поискате креативна подкрепа с удоволствие ще ви помогнем, сигурен съм, че има поне 1000 невероятни решения.
С уважение (за сега),
Марин Ангелов, архитект

 1. Владимир Дамянов | 12.07.2017 | 1

  Поздрав за добронамерения съзидателен тон и подадената ръка!Само да не забравяме,че вместо кръгла маса,ни предложиха тежък кран,флекс и оксижени!Очаква се канго-къртача….Но да опитаме още веднъж с доброто на 60те: “Маке Love,not War!”…..

 2. Снежана Андреева | 12.07.2017 | 2

  Подкрепям колегата и добавям.
  Г-жа Фандъкова ще се запомни с това, че е кметът разрушил/ ПАМЕТНИКЪТ 1300Г.г България/ако се случи това.
  И не само тя-Бойко Борисов е министър председателя през което време е разрушен /ПАМЕТНИКЪТ 1300г.БЪЛГАРИЯ/
  Румен Радев е президента през което време е разрушен /ПАМЕТНИКЪТ 1300г БЪЛГАРИЯ/
  Тази уникална съвременна творба изобразява паметта за 1300 г.история на България.Пластиките на фигурите , които започваха със създаването на българската държава изобразени с Хан Аспарух, после преминават ппрез другите етапи на нашата история та до 1981г, когато е монтиран този паметник.
  Около него има подземни пространства,в които може да бъдат експонирани или написани по подходящ начин много други неща от нащата история.
  Предполагам, че конструкцията е здрава /но и тава не е провлем- може да се заздрави/, а сега има много материали с които могат да се облекат бетоновите плоскости и металната конструкция.
  Скулптупните фигури са прекрасни и могат да се монтират отново. Необходимо е да се обяви конкурс /Повече от авторите и създалите му са живи и ще направят най-дорото /

 3. Галина Добрева | 12.07.2017 | 3

  Г-жо Фандъкова , повярвайте на специалистите ,че всичко може да се реставрира и то в срок, това наистина е възможно !….. Знам ,че е взето политическо решение този паметник да се събори , но вие сте кмет – не го правете ! Ние ще застанем зад вас !… Превърнете го в модернистичният символ на България !… България има нужда от това, не от разрушение и омраза !…. Нека бъдете запомнена, като кмета който спаси паметника 1300 Години България, не като този който го разруши !

 4. тони | 12.07.2017 | 4

  Кое не разбрахте, хората масово не харесват паметника и не го искат. Архитектите може да си говорите за качествата на паметника, но просто един огромен процент от хората не го харесват и съответно няма нужда да замърсява градската среда. Съобрете се с това.

 5. Иван Енчев | 12.07.2017 | 5

  ” По силов начин няма как да се справите, тепърва ще го разберете. Какво постигнахте? Разделихте хората и нагнетихте толкова много излишна омраза!”
  И замятаха коктейли Молотов по крана в акт на мирен протест…

 6. Николай | 12.07.2017 | 6

  НЕ ПОДКРЕПЯМ!
  Разрушаването на мемориал на паднали във войните за България, хора останали без гробове и памет, – трябва да бъде възстановен паметника им, явяващ се техен гроб и НАПОМНЯЩ НИ не 1300 години, а много повече и величие!

 7. Краси | 12.07.2017 | 7

  За да стане поредния модернизиран паметник? За първи път чувам че има хора които искат да го запазят. Ако беше свастика щяхте ли да го пазите?

 8. Иван | 12.07.2017 | 8

  Аз пък не харесвам Слънчев бряг. Може ли после крановете да се преместят там?
  И приятелите ми не го харесват. Писна ни да чакаме глобалното затопляне. Моля направете НЕЩО!

 9. Мартин Ангелов | 13.07.2017 | 9

  @тони и аз не харесвам и не искам много неща, нали се сещаш.
  @Иван Енчев това с огньовете няма нищо общо с нещата които защитаваме, дори подозирам, че те са си го инсценирали за да настроят хората още повече срещу
  @Николай паметта на тези хора можеше да е възстановена преди много години. Както казах не мястото е важно а имената. Разбирам, че имате желание за отмъщение, но това е съвсем друг въпрос. Просто ви използват благородното начинание за да разчистят
  @Краси точно за това се застъпваме, защото това е изкуство със сериозни качества, не изобразяващ политически символи и идеологии.

 10. Марина | 13.07.2017 | 10

  Всеки паметник е бил изграден в даден контекст и епоха. Независимо дали днес го намираме за красив и смислен, той е част от нашата история и трябва да бъде запазен, за да свидетелства за нея. Този,който не помни миналото си, ще го преживее отново, е казал философът. Да не говорим за всички чуждестранни туристи, за които представляват невероятен интерес именно паметниците и “свидетелствата” от изминалите ни епохи. В противен случай тогава нека да се разруши античният театър в Пловдив, царския дворец в София, софийските бани, дворецът в Балчик, НДК дори… нали и той е “грозен символ” на комунистическата архитектура …

 11. Цветан | 14.07.2017 | 11

  Принципно съм против разрушаването на паметници. Нима изтормозеното взривяване на мавзолея накара хората да забравят? Нима по света не стоят паметници и от времена, с които хората и държавите не се гордеят особено? Но им напомнят къде са били и къде отиват. Винаги има начин да се прояви творчество и съзидателност за д асе придаде нов смисъл на нещата вместо да се руши.

 12. Борис | 14.07.2017 | 12

  Както помолихте изключих всичко и ми остана един кич. Един грозен нескопосан кич на некадьрен скулптор който има наглостта да натяква своето нещастно произведение на обществото. Щом нямате естетика да виждате захванете се сьс защита на животни а не на купчини камьни които само загрозяват столицата

 13. До колкото разбирам, мнозинството смята, че трябва да продължим да рушим! И понеже сме “демократична” държава, предполагам трябва да се съобразим с мнозинството.
  Тъжно е, тъжно е че мнозинството, не смята за нужно да се информира и да проучи въпроса и да изкаже информирано мнение, вместо първична емоция. Темата за мен е важна, не толкова за конкретния случай, а по скоро показателно за общият случай и как действаме като гражданско общество.
  Убеден съм, че големият процент, при анкета в социалните мрежи, би заложил на де градивното. Колко обаче биха хванали чук и кирка (да не казвам сърп) и биха станали доброволци в разрушаването на тази “грозотия”, която толкова им пречи. А дали групата доброволци готови обновят и съградят няма да е по-голяма. Това разбира се звучи малко, като онези, отминали, гадни времена. Може би, по-съвременен пример, като референдум, би могъл да каже коя група е по-мотивирана и готова доброволно да жертва малко от ценното си време и да изрази гласа си.

 14. Tosh | 29.07.2017 | 14

  По повод горното изказване за криворазбраната демокрация:
  “In every genuine democracy today, majority rule is both endorsed and limited by the supreme law of the constitution, which protects the rights of individuals. Tyranny by minority over the majority is barred, but so is tyranny of the majority against minorities.”
  Така наречения принцип на “majority rule / minority rights”.
  Очевидно Софианци искат да им се възстанови предишния паметник бутафорно вместо да имат “автентичен” паметник.
  Добър паралел на бутафорната култура в България. Нека продължаваме да се срамуваме без причина, разбиране и интелект от нашата история. Истинския проблем е че в България няма култура на критично мислене. Всеки мисли само това, което му казва мама, тати, учителите, приятелите и телевизора. Без лично мнение и без собствен поглед.