Мартин Ангелов | градски блог

Кино "Изток" отива на кино

От 06.08.2010

Култовото кино “Изток” на Плиска строено по времето на социализма предаде богу дух. На негово място ще се появи какво? Супер маркет Била естествено. Нека поразсъждаваме малко на глас:
Факт е, че културният живот у нас едвам диша, няма пари за развитието му, няма хора които да го консумират и не на последно място имаме гениален министър на културата 🙂 Дали деградираме или това е естествен резултат от много фактори, ще оставя на вас да прецените.
Друг факт е леснотата с която общински имоти се приватизират и се трансформират без капка обществени дебати. Винаги съм се чудил как аз като гражданин на дадено населено място мога да усетя ползата от евентуалните пари с които е закупен публичен имот. Просто някакви пари потъват някъде. По принцип е тъпа системата не говоря за конкретния случай. Не знам и кой би трябвало да контролира този процес освен обществото, което подозирам ще е адски доволно в голямата си част от новата шопинг възможност.
И накрая последен факт, на който искам да обърна и повече внимание е качествената модернистична архитектура, която не от днес търпи мърляшко отношение. Казвам това защото се опитвам да си представя как Billa ще унищожи автентичния соц-облик на сградата, като облицова всичко в жълти алуминиеви панели и дай боже не сложи дебилните въртящи торбички на входа.
кино изток отива на кино (била billa)
Да, сградата има нужда от преосмисляне и внимателно саниране.
кино изток отива на кино (била billa)
кино изток отива на кино (била billa)
кино изток отива на кино (била billa)
кино изток отива на кино (била billa)
кино изток отива на кино (била billa)
Инфото

Мърлява предистория:

кино изток отива на кино (била billa)
Сградата има изключително приятна варовикова облицовка на партерния етаж, която очевидно се е наложило да бъде боядисана след графити-набези и безразборно лепене на плакати.
кино изток отива на кино (била billa)
кино изток отива на кино (била billa)
Около сградата има възможност за развитие на една приятна среда наситена със зеленина. Обаче у нас има едно златно градско правило – “празно нЕма” затова безнаказано всеки си гради паразитния бизнес.
кино изток отива на кино (била billa)
Естествено към красивата фасада няма как да не добавим баламски артефакти…
кино изток отива на кино (била billa)
… и мутирал парапет
кино изток отива на кино (била billa)
Изненади поднасят и хората на знанието. Брандинга на всички читалища е еднакъв или аз греша нещо. Влязох и вътре, да времето е спряло. А турбо-шрифтът на долната табела, използван за почти всичко съдържащо национален дух у нас, от менюта в кръчми до надписи в музеи, според моето скромно мнение трябва да се забрани 🙂
Така че чакаме с нетърпение намесата на Billa-хората и се надяваме да не се изгаврят много със сградата.
… а Вие се гответе за големия шопинг!

 1. Момчил | 06.08.2010 | 1

  В това читалища май предибно налазват пенсионери, тоест останаха 100тина пенсионери на улицата и 100тина халпета от квартала без занимания по нещо два пъти в седмицата.

 2. Мартин Ангелов | 06.08.2010 | 2

  Пояснявам – читалището на втория етаж остава, кинозалата става на супермаркет

 3. psihi | 06.08.2010 | 3

  Кината вече не са с по една зала, а цели комплекси в Моловете, със заведения за бързо хранене, паркинги и куп други глезотии. Изживяло си е времето. Била имат и магазини които не са натрапчиви. Дано и тук да се съобразят със средата и да запазят в автентичен вид сградата.

 4. Ven | 07.08.2010 | 4

  @psihi
  Ти като ходиш на кино, в колко зали едновременно гледаш филм? Около кино Изток има заведения не само за бързо хранене (junk food), но и нормални ресторанти. Паркинг не ти трябва – това е Плиска и от тук минават около 30 автобусни, тролейбусни и маршрутни линии. Определено можеше да се възроди съвсем успешно.

 5. Виктор | 07.08.2010 | 5

  “шибано кметство” – както напоследък е актуално да се казва

 6. Ина Динева | 08.08.2010 | 6

  Тези сгради отдавна трябваше да бъдат обявени за културно наследство /паметници на културата/ и да има законови основания за контрол на визията им. Сега трябва да се надяваме на добрата воля на Била да не се погаври със сградата… Още по-показателен е примерът с руския културен център.
  Крайно време е Министерството на културата да отпусне пари за актуализиране на списъците на паметниците на културата и да започне да проявява реална грижа за тяхното състояние.

 7. Вилия Евстатиева | 08.08.2010 | 7

  Жалко, кварталът със сигурност ще изгуби, а и не само той…Районът определено е задоволен от към магазини и някак си тази масова вълна на комерсиалност,която ни залива напоследък, не мога да си я обясня. Навсякъде молове и големи търговски магазини и жадни за “стоки” потребители, културата като че ли нкъде я погребахме…Нищо, уплътнявайки междублоковите пространства в същия квартал с нови жилишни сгради със съмнителни качества, ще гарантираме постоянен покупателен поток на хората от Billa. Честито на печелившите!!! А кино “Изток” ще остане само спомен за тези, които го помнят от времето, когато все още работеше…

 8. Creator | 09.08.2010 | 8

  Да се надяваме ,че освен Билла има воля да не се погаври с архитектурата на сградата,то и колегата на който е възложено преустройството да бъде милостив.Щото ако се окаже закъснял БГ фен на постомдернизма (последните 10 години се нагледахме)нещата ще добият трагичен отенък.

 9. градинко | 09.08.2010 | 9

  Ако живеех в квартала със сигурност бих предпочел сградата да е супермаркет. В супермаркет ще пазарувам, докато в това кино не бих стъпил при наличието на толкова яки салони с мощен звук, удобни седалки и щандове за фреш.

 10. Малко късно, е вече за тази сграда обаче в други случаи може да се сложи една голяма табела паметник на културата. Защитен от едикой си закон… Това функционира в Германия. Така ще се събуди обществен интерес и повече хора ще се замислят. Това е на границата на законното ама кой строи законно в БГ.

 11. Весо | 10.08.2010 | 11

  Радвам се, че няма да бутат съществуващата сграда и няма да се появи небостъргач на това място, но съм малко притеснен: има ли някой идея къде ще му е паркинга на тоз магазин?

 12. Милен Мечкуев | 10.08.2010 | 12

  Темта с паметниците на културата е доста интересна и за съжаление много от факторите са субективни. Идеи за обявяване на някоя сграда за паметник на културата обикновено идват в случаи, подобни на този, когато вече е късно 🙂
  Дано наистина инвеститорът и архитектът подходят ако не с уважение поне с благоприличие.
  П.П. За паркинга и аз се чудя 🙂

 13. Павел | 11.08.2010 | 13

  След като инвеститори взеха да се оправдават по медии след ваша публикация…:-)

 14. Болна тема. Но замислете се колко от кината на които ходехме като малки (или по-млади) функционират днес – нито едно. Преди години бяха ремонтирали Мир и беше станалo по-добро кино от актуалния тогава Мултиплекс (лично мнение), но го затвориха и него. А Модерен театър с неговите две зали и стара сграда, от години стой празно, само смениха таблеката от “ремонт” на “продава се” – ако все има написано нещо.
  @Градинко,
  не съм сългасен с теб, яките салони и мощен звук се постигат лесно, но с пари- голяма част от старите кина не биха отстъпили по нищо на новите салони, ако се ремонтират.

 15. Валери Гюров | 30.08.2010 | 15

  Жалко ще е да сменят надписа “КИНО ИЗТОК” с жълто-червените латински букви, но какво да се прави – времената се менят. Хората са като Градинко и искат да гледат плоски филми на плоски екрани с пуканки, кола и долби-съраунд-мега-саунд ( заради който майка ми например не стъпва вече на кино ), та то от сложените на първите три реда седалки не можеш да видиш и половината екран, камо ли да фокусираш нещо.
  Би било хубаво да се намерят механизми за “спасяването” на Модерен театър, Урвич и другите останали поне на теория зали.
  Готино е, че поне Одеон и Влайкова все още не са изтърбушени и пазят чара на времето си.Домът на Киното също беше обезобразен след ремонта, но пък филми си се гледат, изложби има, че и КОСТАрбъкс си има: )

 16. psihi | 01.09.2010 | 16

  @vok, за модерно и конкурентно кино трябват инвестиции. Някой трябва да даде средствата. Една зала е един прожектиран филм. 5 зали са 5 кина като “Изток”, само че с общо управление, каси, споделен паркинг и други дребни детайли. Хората отдавна са си направили сметката кое им е по-изгодно и удачно.

 17. kyky | 08.09.2010 | 17

  @psihi: Не мога да разбера как става така, че киносалони интегрирани в последния етаж на молове, без никаква градска атмосфера, никаква романтика, на майната си (за да стигнеш до Арена в Младост трябва да направиш 30 минутен преход от една последна спирка през едни крайни квартали без тротоари) са по-конкурентни от старите кина, които освен всичко останало са/бяха на разстояние 15-30 минути пеша едно от друго. На инвеститорите определно им липсва фантазия как да използват предимствата и конкуренцията отдавна я няма.

 18. TNN | 23.09.2010 | 18

  Аз живея в този квартал и бях ужасен, че вместо киното трябваше да се строи висока административна сграда, която да допълва сградата на хотел “Плиска”. Този който е правил това градоустройство има ли представа какво ще се случи с паркирането в квартала, след такъв строеж, защото когато е проектиран квартала е орязан от габарити на улици (повечето са с широчина до 5 м и тротоари по 80 см, не гледайте “Жолио Кюри” – тя е единствената нормална улица) и никакво паркиране, защото това с осигуреното паркиране било голямата грешка в предишния квартал “Ленин” (Яворов), а социалистическата държава няма пари за улици и паркинги. Другият проблем в квартала (тази част от “Жолио Кюри” към гората)е, че няма магазини за хранителни стоки с изключение на няколко гаража. Всички съществуващи магазини бяха приватизирани и са с променено предназначение. Затова съжалявам за кино Изток, но магазин като “Била” е най-приятната вест за квартал Изток.

 19. Иво Рашев | 27.10.2010 | 19

  ММ така като гледам само на кино и сграда ми е заприличало …

 20. Преди да се превърне в Била се чудих, как така никой още не е окупирал постройката, но вече и това стана факт. Хляб и зрелища.

 21. golden goose sneakers | 17.01.2021 | 21

  I not to mention my guys have already been examining the great tricks on the website and so suddenly came up with a horrible suspicion I never thanked the site owner for them. Those boys appeared to be consequently stimulated to learn all of them and have pretty much been using those things. Thank you for truly being simply helpful and for figuring out some excellent guides millions of individuals are really needing to learn about. My honest apologies for not expressing gratitude to earlier.

 22. supreme clothing | 17.01.2021 | 22

  I am glad for writing to make you know of the beneficial discovery my wife’s princess developed visiting your site. She noticed lots of pieces, with the inclusion of how it is like to have a great helping nature to have other folks quite simply learn about selected complex topics. You undoubtedly did more than her expectations. I appreciate you for imparting the invaluable, safe, informative as well as unique thoughts on that topic to Kate.