Мартин Ангелов | градски блог

Площад Ясенов?

От 20.11.2011

Здравейте скъпи посетители, изчезнахме от хоризонта за известно време, но бяха динамични месеци и се случиха доста неща офлайн. През това време нарасна и опашката от чакащи теми за блога. И тъй като блогът е насочен предимно към публичното пространство реших да продължа поредицата ProvoSofia, така че очаквайте още епизоди. Сегашният е за един площад, но само по надпис.
площад ясенов
Действието се развива срещу мола на Хемус. Минавам често от там и от както се помня триъгълникът срещу хотел Хемус винаги е бил паркинг. Поводът да пиша е следната изненадваща табелата:
площад ясенов
Това ме кара да се замислям за периода около началото на прехода, когато започва дивият капитализъм. Тогава нищо друго не е важно, освен как да ги стигнем западняците, подплатено със солидно чувство за малоценност от бедност. Започва истеричното копиране на заучени модели: Ако не се движиш навсякъде с кола значи изоставаш, ако не пазаруваш в големи търговски вериги значи си беден, ако не работиш във лъскав офис значи си селянин. Докато всички наваксваха съсредоточено „жизнен стандарт“, общинарите побързаха да заграбят ценни публични пространства и да ги превърнат в охраняеми паркинги за да има къде да си паркират работливите хора социалния статус. Ако ти откраднат колата или ти разбият апартамента те връщат в първи клас и айде пак от начало, затова този страх трябваше да се утоли с охраняеми услуги – времената на охранителите. Тогава кой ще ти мисли за някакви си площадни пространства, да не говорим за търсене на отговорност. След социалното изнасилване от социализма, публично пространство беше синоним на контролирано пространство на властта, съответно неосъзнат страх.
Минаха доста години от тогава, млади хора бяха възпитани на по-различно мислене, хората започнаха да пътуват по-често, да бъдат по-критични, нещата започнаха да се успокояват. На много хора им писна от глупаци. Общият въпрос е кога ще излезем от инерцията на миналото си?
площад ясенов
площад ясенов
над големия надпис гордо стои логото на общината, благодарим ви
площад ясенов
площад ясенов
В момента паркингът е временно двуетажен офис, обслужващ строителството на метрото.
площад ясенов
Много е важно да се знае, че охраната е въоръжена и ако минеш през “площада” стрелят на месо!
площад ясенов
площад ясенов
А и тротоарите наоколо са супер 🙂

 1. Спас Колев | 21.11.2011 | 1

  Мястото си беше заградено и при социализма – не помня точно какво е имало, но не беше площад със сигурност. В блока, в който сега е ДСК, имаше някакъв магазин, в който съм ходил, та оттам са ми спомените.

 2. Tosh | 22.11.2011 | 2

  Хубава критика. Има още много, което може да се желае от обществените пространства в България.

 3. Lostov | 16.11.2012 | 3

  А хотел МЕГ отсреща е мутренски. Не че е тайна.
  И поздрави за статията.