Мартин Ангелов | градски блог

Cafe Marlliacci

От 22.04.2012

Миналата година писах за един случай в Борисовата градина, който беше по-скоро забавен. Днешният пост е за същото място, но нещата в момента са доста по-тъжни.
Започвам от общата картинка. Мястото на стадион Юнак е от години заградено все едно е строителен обект (защо?). Мястото е държавен терен не общински и е предназначен за спорт. Държава и община спорят за собствеността, положението е патово и тъпо, явно има много апетити. Подозирам, че рано или късно там ще изникне някакво недоразумение.
Какъв би могъл да е нормалният сценарий:
Прави се конкурс за задание, тоест какво съдържание да има там. След това се прави сериозно обществено обсъждане за да се реши от какво има нужда градът и най-вече младите спортуващи хора, а не какви нужди имат чичковците с бизнес интереси. И чак тогава се прави конкурс за проект.
Какво бих искал да видя там:
Мястото би могло да се озелени цялото като се обобщи съществуващата структура на терена. Тоест би се получила едно зелено корито от райграс с площадка-сцена в средата, която зимно време да става зимна пързалка а през лятото защо не скейт парк. Тази територия е част от Борисовата градина и най-нормалното нещо е тя да се слее с нея. Според мен там не трябва да има масивни съоръжения, а по-скоро леки конструкции обслужващи спортни мероприятия на открито и евентуално едно две заведения.
Поводът за тази статия е една малоумна бетонна площадка изтипосана в заграденото място.
Проблемът не е толкова в самата площадка, а в начина по който се случват в града ни нещата – мърляшкия начин. Заобиколния начин, явно единствения възможен.
Същата мърлящина, която смирено консумираме ежедневно и ни е добре, но не чак толкова, че да се усмихваме.

Представете си зелената арена и налягали по тревата хора около събитията в центъра…

Доста бетон
култова статуя на хокеист си лежи безпомощно и гледа сеирМиналогодишният шедьовър пред разпад


Паркингът набъбва

Изкъртени колчета, класика!

По-хубав град, повече място за колите

А кой е казал, че за хубаво кафене в парка е нужно море от бетон? Не ми се мисли какво ще се появи отгоре…
И кой е този приятел, който се разпорежда на дребно с публичните ни пространства?

 1. Mark | 29.04.2012 | 1

  It is sad that so much damage is done in Sofia by greed. Usually the greed of people who are not even from Sofia itself, nouveu rich “people” from the provinces who do not care about Sofia at all and cannot care about ist beauty and its destruction. All thes eindividuals care about is making some cash- they don’t carethey damage the environment, destroy parks for childrens,block mothers from walking or just create “visual pollution” with their eye-sores.
  The saddest part is that the damage is in plain view of municipality but they themselves do not do anything and they become specialist at blaming one or another. The famous “coffee/bar by the metro” has come down but the legacy of ugliness remains. Nobody has properly cleaned up the mess they did and the concrete base remains untouch for the next installment to build something there. Shame on the Municipality for its lack of foresight.

 2. Жалко за това наистина прекрасно място, за съжаление вече в далечното минало. Дано някой се сети да направи нещо по въпроса и да се възстановят тези прекрасни кътчета от нашата столица.

 3. Rado_r | 25.07.2012 | 3

  Ако стоим и чакаме “някой да се сети и да направи нещо по въпроса” резултатът ще е подобен на това което се случва на “Витошка” на ЖП Гарата и общо взето из целият град. Ако сме късметлии ще ни съобщят по медиите, че с европейски пари се изгражда някакъв обществен обект на това място. И пак ще ни гледат с насмешка, че вдигаме глас в дисонанс с общият възхваляващ хор, защо няма обществена дискусия какво трябва да се случи и с това място и защо няма конкурс. В сценария в който обаче не сме късметлии ще се окаже, че някой от силните на деня се е сдобил със отстъпено право на строеж и ще строи каквото си е решил и ние само ще беснеембезсилни че е нередно, незаконно, безобразно но няма да има никаква полза от това.

 4. Rado_r | 25.07.2012 | 4

  Ние сме гражданите на София. Това място е публично пространство, тоест то е наше. Ние сме тези които “трябва да направят нещо” за да не се възмущаваме когато ще е вече късно.

 5. Boris | 27.07.2012 | 5

  Rado_r, това място е общинска или държавна собственост и съвсем не е наше. Каквото реши стопанинът му (общината или държавата) – това ще стане с него – или ще пустее, или ще се построи нещо уродливо, нискокачествено, недодялано и калпаво. Като имаме предвид, че общината и държавата са на върха на хранителната пирамида, може само да цъкаме с език и да се надяваме напразно. И аз съжалявам.

 6. Мартин Ангелов | 27.07.2012 | 6

  Борис, дефиниция на държавна и общинска собственост е собствеността, която принадлежи на всички граждани. Държава не е някакво страховито чудовище, което е заграбило всичко с цел да ни мъчи. Държавата това сме ние, а не шепата чиновници, които се водят администрация. Тяхната роля е да служат на нас държавата, тоест държавнте чиновници. Включително и Биг Бойко и той е чиновник.
  Колкото по-рано осъзнаем разликата, толкова по-бързо ще ни потръгнат нещата. Иначе цял живот ще сме жертви.