Мартин Ангелов | градски блог

681 – 2014 нулирането

От 19.12.2014

kran
Столичният общински съвет решил да маха паметника 1300 години България. Урааа, честито на разрушителите! България най-накрая тръгва към светлото бъдеще!
Отдавна се паля когато се заговори за този паметник и знаете ли защо? Заради едно единствено нещо, просто структурата му ми е интересна от архитектурна и инженерна гледна точка и смятам, че тя е една от малкото неща в изстрадалата ни столица, което носи някаква идентичност, затова е ценна, дори да не е много красива за някои в сегашния си вид. По света има милиони скулптори тип конник на пиедестал, вадени като от калъп, но такова животно като нашето няма. Един вид българската Айфелова кула, като дойде туристът снима няма избор. 33 години нещото действа като абсолютно огледало на отношението на властите към културата и историята. Нали не мислите, че на някой му пука? Знаков и изпълнен със символика е копнежът да се махне нещо озаглавено 1300 години България, нали!
Започвам с няколко факта. Спекулира се със здравината и безопасността на паметника. От конструкцията са свалени десетки тонове плочи и метал, специално металната конструкция е предназначена за много повече и е в доста добро състояние. Грозен бил паметникът. Много ясно, че като общината безхаберства толкова години външният облик няма да е много представителен, хората оценяват по първични белези, но това е само повърхността. Една боя или замазка и добро осветление биха го променили драматично и повярвайте ми няма да струва колкото разрушаването му. Доста хора оценяват паметника като изпреварило времето си проявление на съвременното течение деконструктивизъм. За мен лично това си е чист авангард, който ще да го разбира, сигурно 90% няма. Паметникът щял да се премести. Това който го е измислил да вземе да си даде червен картон. Няма такова понятие преместване на такъв паметник, това не е бюст.
Има две големи групи, които до голяма степен разбирам и им съчувствам, но в повечето случаи ме вбесяват. Едните са тези, които се срамуват от себе си, страх ги е да не се изложат пред чужденците и с удоволствие биха си продали гъзовете за да се харесат на тях, безхарактерни до безкрай. Другите са една порода измъчени хора, които смятат, че като разрушат всичко направено по време на комунизма и тъжният им живот изведнъж ще потръгне, хора които не виждат по-далеч от носа си. Има един факт, комунизмът осакати народа ни и колкото и паметници да разрушаваме това няма да се промени! Това може да облекчи душевните страдания на някои, но това ще е за много малко. Който е имал възможност да са опълчва на режима, го е направил, сега ситуацията е комична, все едно на умряло куче нож да вадиш. Ако се отдръпнете назад ще видите, че това парче бетон и желязо въобще, ама въобще не определя качеството на живот на никого.
Другото нещо, което ме вбесява и може би това е поводът да пиша е, че всички които са седнали на шофьорското място на София са скандално спрели без капка визия за града си. Като гледаш на къде се развива светът и ти се струва, че София по някаква причина е наказана. До там сме го докарали, че да се радваме като малки деца когато ни направят кръстовище, повтарям кръстовище и когато има нещо да се руши. Хляб и зрелища но в екстремно жалък вариант.
Та ето как стоят нещата. Съвкупност от такива хора копнеят да махнат паметника от години, то им е станало фикс идея, дори им прави живота по-интересен, защото един човек като не може да създаде нищо, той руши. Рушенето за такива хора е висша форма на проява на власт. Та тези са от най-упоритите. Да разрушиш такова масивно нещо, което в същото време е озаглавено 1300 години България, не е лесно. Пробвано е много пъти и с чиста разрушителна сила не става, затова гениите измислят страхотна тактика. Ние няма да рушим, ние така лекичко ще го преместим и на негово място ще възстановим военният паметник. Повярвайте ми на тези, които взимат решенията въобще не им дреме за военния мемориал, това е просто инструмент за разрушаване.
Правя скоба за Мемориала на I и VI Пехотен полк. Абсолютно съм за възстановяването му (прадядо ми е бил полковник и е загинал бранейки българска земя), но от какъв зор трябва да се руши нещо и да се издига абсурдна възстановка на мемориала на място абсолютно неадекватно спрямо съвременния контекст? Появи се из медийното пространство визуализация на проект толкова бутафорен, че авторът му може спокойно да се скрие някъде. Кого ще обслужи някаква имитация с размери на мол, има десетки хиляди варианти този мемориал да присъства адекватно в градската среда и да въздейства.
Рушете там, забавлявайте се, лекувайте се, но бъдете сигурни, че няма нищо благородно и интелигентно в постъпките ви и с нищо няма да ви запомнят. Достатъчно ми е да видя кой е на чело на културните позиции в България. Тъжни сте!
Facebook групата за запазване на паметника

 1. Марин Гергов | 19.12.2014 | 1

  Здравейте,
  Ако искате да стане по-интересна дискусия, пуснете линк към тази статия във Фейсбук (с право на коментиране не само от ФБ приятели).
  Поздрав

 2. Уеб Решения | 19.12.2014 | 2

  Не съм фен да се рушат паметници, но от друга страна, не съм фен и да стоят вече разрушение такива, които така или иначе не се поддържат от близо 30 години и дори са опасни. в крайна сметка говорим за центъра на столицата, на пъпа на града. Не е нормално там да стои един строителен обект, който дори няма статута на паметник, тъй като всички елементи от него са демонтирани и е оставена само бетонната и от части металната структура. За мен е важно да се организира конкурс, и подобно на Барселона града да стане по-крави. Е, също така се съмнявам, че проекта, който в момента се планира е най-адекватния.

 3. Yuli | 19.12.2014 | 3

  Мнението изложено в статията не може и не следва да бъде споделено. Останките от паметника “1300 години” са заслужили своето гордо място в музея на комунизма, заедно с табела обясняваща на дълго и широко деструктивния ефект на социализма върху мисълта и изкуството. Аргументът за айфеловата кула също не е състоятелен, имайки предвид, че повечето парижани и хора на изкуството я намират за отвратителна. Фактът, че хората се снимат пред нея говори единствено за естетическите им разбирания. От друга страна, възстановяването на мемориала съставлява поправянето на една историческа несправедливост.

 4. tony | 19.12.2014 | 4

  Аз друго не разбирам – няма проблем да се разрушат паметните плочи и да се построи грозилника на негово място, но има проблем да махнем паметника и да възстановим плочите. Правилно ли разбрах тезата?

 5. teddy | 19.12.2014 | 5

  Не знам дали знаете, но въпросният Мемориал, който е обосновка за събарянето на паметника е с оригинална локация НДК! И него ли да разрушим тогава?

 6. населозадедо | 20.12.2014 | 6

  teddy, явно не си софиянец. “Оригиналната локация” е точно където е шестокрилия, зад него беше “Монте Карло” – няма да ти обяснявам какво беше това, до него беше модната къща Лада, а НДК се намира на мястото на старите казарми, където минаваше трамвая за да отиде към Хладилника. В тези казарми всъщност беше и изтрезвителното, където е мястото на хора, прекалили с алкохол и кофти идеи!

 7. Михаил Цоков | 20.12.2014 | 7

  Ще задам няколко въпроса, ще направя няколко сравнения и колкото се може по-малко изводи…
  архитект Михаил Цоков
  Имаме паметник. Добър лош, грозен, красив? Ако застанем над тези сравнително елементарни определения, излезем от рамките на скулптура, архитектура и т.н, и разгледаме ситуацията на принципно ниво, на база статията поставена от колегата и коментарите след нея ще поставя нещата така:
  Много хора отхвърлят комунизма тотално и категорично, като най-лошото нещо на света, като велика грешка… Да преиемем това за безусловна истина. През този толкова “черен” период е премахнат мемориала на I ви и VI пехотен полк, както и редица други сгради и съоръжения упоменати по-горе в коментарите. Приемаме това, отново, като голяма грешка…
  В този ред на мисли се питам:
  Какво правим ние?!? Не правим ли същото нещо с решението да премахнем паметник хиляда и триста години България …? И ако нашите майки и бащи, живели през “черният” период, са сбъркали, с какво ние ще бъдем по – добри от тях, и какво послание ще оставим на децата си…..? Всяко разрушение водещо след себе си ново разрушение, не води ли до ново разрушение, разрушение, разрушение…? Не кънти ли вече двадесет и пет години това ехо в съзнанието ни, като Българи? Разрушение…
  Има предложение да сложим паметникът в музей на комунизма с табелка отдолу. Хубаво е да се посещават подобни учреждения, които събират, съхраняват и публично излагат различни предмети и свързана с тях информация, които представляват обществен интерес, но това ли е най – добрият начин да изложим фактите, с които да въздействаме на максимален брой хора по най-резултатния начин? Не е ли средата, която ни заобикаля, най-добрият учител. Защо да не използваме потенциала и като такъв?
  Даде се като пример Париж, аз пък ще предложа като пример – Берлин. Град изиграл огромно,световно влияние в цялата човешка история. Град, в който са се случили много по -страшни и с по-глобален ефект, катаклизми, повлияли на много повече човешки съдби отколкото нашия, така наречен, “комунизъм”. И двете явления, приключват преди 25 години. Но какво правим ние и ,какво правят те? В Берлин има доста остатъци от СтенаТа, един ужасяващ пример за най-ниската човешка същност, която днес, въздейства, именно, като този най-добър учител, покрай който минават хиляди хора всеки ден. Дали тези,” хорица”, са си научили урока, дали са осъзнали, как трябва да го предадат на децата си, А дали ние сме?
  Паметникът е изоставен и неподдържан от близо тридесет години, защо ли? А защо една голяма част от старите сгради и паметници на София, се оставят да се срутят под собствената си тежест…? Защо ли….? Интереси…? Кой…? Кога…? Няма такова нещо….
  Представям нещата по този начин, като по-различна гледна точка, защото се чудя, дали виждаме по далеч от нуса си с тези определения, като грозен и красив. Това ли всъщност е най-важното послание? Това ли е разумът и знанията, които придобиваме, като цивилизовани и големи хора, родители, които учат децата си да не се радват просто на лъскавата опаковка, под която много често се крие нулева същност…? И ако най-важното в това което се случва със заобикалящата ни среда е, да е съмнително хубаво, съмнително красивичко и с едно съмнително патриотично чувство, то не ни ли е срам, и пука ли ни, че с
  това поставяме родителите си да вечерят в ъгъла, в копанката на пода, и че някой ден ние ще ядем в тази копанка оглеждайки се в очите на децат си …?

 8. Мартин Ангелов | 20.12.2014 | 8

  Само да поясня какво имат предвид преместване на паметника. Демонтиране на скулпторите на Старчев, аранжирането им на случаен принцип в някой парк и разрушаване на всичко останало. Нали някой не си представя как се мести цялото нещо.

 9. градинко | 20.12.2014 | 9

  Напълно споделям мнението — и гнева — в статията. Мизерните левскари, пардон антикомунисти, празни от идентичност и дефинирани единствено от това, което са против, ще получат кокалче от другарката по руски. Преди три месеца никой не беше чувал за полковите плочки освен шепа изкуфели старци и изведнъж липсата на тези плочки се оказа единственото препятствие пред съвършеното щастие за хиляди сини овце.
  И са толкова прости сините овце, че след година Фандъка като им изака древноримскогръцките колони от пластмаса като в Перник и ще ръкопляскат и ще викам мммм кво качествено и красиво като мойта баня на село в Китен.

 10. Д | 21.12.2014 | 10

  Да викнат Бакърджиев да го взриви, тогава екстазът у “порода измъчени хора, които смятат, че като разрушат всичко направено по време на комунизма и тъжният им живот изведнъж ще потръгне, хора които не виждат по-далеч от носа си” ще бъде пълен 😀

 11. ТодорБатков | 21.12.2014 | 11

  Щом Динко е против решението значи решението е било правилно 🙂
  Сега сериозно:
  1. Не може арихтектурни стилове да ги отнасяме към паметници. Смешно е. Ако тези форми бяха сграда, можеше и да говорим за деконструктивизъм, но те са там като паметник и съответно не са никакъв деконструктивизъм, а просто купчина метал и бетон.
  2. Идеята на един паметник е първо да носи някакво послание и второ да бъде красив и да прави градската среда по-разнообразна и приятна. Петокрилия нито носи послание, нито прави мястото красиво и приятно (напротив, прави го мрачно и потискащо)
  3. Премахването на петокрилия и изграждането на нов войнишки паметник са две отделни неща и не може заради едното да даваме оценка на другото. Новият паметник почти със сигурност ще бъде грозен и определено мястото не му е в парк на културата. Това не значи , че петокрилия не трябва да бъде премахнат. Само в главата на Динко, замъглена от марихуаната, тези неща се смесват.
  4. Подобно нещо да носи името 1300 години България е меко казано абсурдно. Един поглед върху нещото е достатъчен. Ако не виждате защо явно се казвате Динко и пушите твърде много марихуана.
  5. Дори и най-отлявените защитници на петокрилия, хипстър-архитектите, не отричат едно – пластиките по петокрилия са грозни, тъпи, идиотски дори. Типично “соц” изкуство по поръчка с нулева стойност. И те бранят метално-бетонната конструкция, а не пластиките. Е, не е ли абсурдна идеята да браним основата на паметника? Все едно да махнем Св София (щото има вид на зомби), но да оставим пилона, на който седи (щото все пак къде ти толкова висок пилон в София , а и е страхотен пример за постмодернизъм!). Сигурен съм, че Динко ще подкрепи и това, марихуаната не прощава

 12. Мартин Ангелов | 21.12.2014 | 12

  Добре де, скулпторите ли толкова ви плашат, не мога да разбера, явно призракът на комунизма броди още из главите на много хора. По същата логика все едно берлинчани да си унищожат всички следи от берлинската стена защото видиш ли била много грозна, стърчи и арматурата и е ръждясала. Ами не, те са преодолели вътрешните си терзания и комплекси. Имам чувството, че основният източник на тази огромна разрушителна сила у нас е тоталната липса на възмездие за онзи период, никой не бе осъден, никой не бе екзекутиран. И сега горките хора им дават чучела да блъскат по тях. Как да не ти стане жал.

 13. Димо | 21.12.2014 | 13

  Въобще не споделям вашето мнение. Задушавам се от паметници на комунизма, всяко свободно пространство е заето с пушки, плещи и комунистически лозунги. Никоя друга идеология няма такова масово пренасищане на гранитна идеология. Писна ми и от прославените ви творци, които са работили само за тази идеология, проектира ли са и са произвеждали като на конвеир шинели, автомати, постаменти, които те карат да се свиеш или прекланяш като пред Господ. Не знам в България дали църквите са повече от паметниците на комунизма. както на нацизма са останали малцина, така и на комунизма трябва да останат няколко, които просто да напомнят за това време, всичко друго са празни приказки на такива като вас. Защо не казахте за десетките потъпкани, изтрити и изхвърлени творци през това време. Защо не казвате, че тия паметници са грандомански, грозни, груби, недодялани, много често и гадни. Пука ми, че искате да ги гледате и да се прекланяте пред гения на създателите им. Аз и още стотици хиляди искаме да гледаме фини, красиви, перспективни и дълбоки неща, това да възпитава децата ми, а не: “Тази простащина е направена по едно странно време, един кратък отрязък от цялата ни история, но заема 90% от градската среда и ние не се преборихме да се махнат” Хайде, чупка!!! Ние искаме да го махнат и ще го махнат, а след 30-ина години ще махнат и съветските паметници, не им е дошло времето!!!!

 14. Мартин Ангелов | 21.12.2014 | 14

  А! Точно за това говорих в предния коментар. Ами махнете всичко бе, да видим какво ще остане. Ще останат само призраците в главите ви. Как ще знаят децата ви за историята като им предадете един безличен град?
  ПП: И къде ги видяхте “пушки и лозунги”, “шинели, автомати, постаменти”, това е останка от отбелязването на 1300-та годишнина на България. Какво толкова се плашите?

 15. Искам да споделя 2 факта:
  1)Колегите, присъствали на откриването, още тогава разказваха, че имало някаква част от паметника, на която все още облицовката не била поставена и се виждала конструкцията. Някой от тълпата попитал дали просто не са успели напълно да го завършат, или пък че в това има някакъв скрит замисъл. А друг многознайко отговорил, че това означава, че България ще продължава да се строи. Е, явно, строи се…
  2)По времето пък, по което беше разрушен мавзолеят, една приятелка от Япония ми каза, че цяла година единствената новина по телевизията за България, била тази. Как пък не станахме известни с построяване, а с разрушаване?
  И в заключение: този месец (при нормални метеорологични условия – това не е маловажно) моето семейство загуби двама близки (в добро здраве – и това не е маловажно)- жертва на недостига на средства да се направят едни нормални тротоари. Правете си изводите.

 16. Владо | 22.12.2014 | 16

  Искам да живея в безличен, скучен, уреден град. Уви, едва ли София някога ще стане такъв, щом като архитектите й все още въздишат по соц развалини. Може би имам призраци в главата си, но очевидно и автора не е сам 🙂

 17. А. Георгиев | 22.12.2014 | 17

  Щом може да се разруши мавзолея, значи всичко може. Мавзолея можеше да е музей, но уви не стана. Прецедента води до поредица от прецеденти. Паметника на Ленин също го няма. А тъмните алкохоли в шише предадоха полвина бронзови паметници в София, да не говорим за буквите по гробовете и паметниците, които са направени от метал.

 18. Димчо | 23.12.2014 | 18

  “Димо | 21.12.14 | 13
  Въобще не споделям вашето мнение. Задушавам се от паметници на комунизма, всяко свободно пространство е заето с пушки, плещи и комунистически лозунги. Никоя друга идеология няма такова масово пренасищане….”
  АДАШ, като дойде капитализма, твоите творци защо не започнаха да творят, пак ли ги потъпкха?!?!?!

 19. С. Ненчева | 23.12.2014 | 19

  Аз също съм от тези, които се съгласяват с написаното в статията тук.
  И за да подкрепя тази теза бих искала да споделя в дискусията още един пример за ‘примерни’ градове. Неотдавна се разхождах из Виена и ненадейно попаднах на паметник на съветската армия. Съвсем в центъра на града и със златни букви на руски се четеше нещо в реда на мисли ‘вечна слава за съветския войн, освободител от фашисти’. Също си има и кратък цитат от Сталин. По логиката на всички противници на паметника 1300г. България този във Виена трябваше да бъде тържествено взривен и то още първата възможна минута. Австрийците са отвратени от фашиското си минало, а не мисля, че и големи фенове на Сталин – този, който е изклал повече хора и от Хитлер. И въпреки това той е поддържан, като и растителността около него и като цяло е приятно обществено пространство.
  Вместо да сваляме паметници трябва да се научим, може би като тези други народи, как да проявяме търпимост към себе си, своята история и дори своите исторически грешки. Трябва да си простим, да се приемем и да се концентрираме напред.

 20. Dozer | 24.12.2014 | 20

  Интересни наблюдения ми се получават четейки постовете:
  1. Ние, българите, не се доверяваме на “капацитети”, ние знаем най-добре – архитектите в БГ са тъпаци щом искат да запазят грозния паметник! Ние от всичко разбираме и искаме да ни е хубавичко, постигаме го с паметни плочи и бутафорни колонки – пак е по-добре от ранен български деконструктивизъм…
  2. Деконструктивизъм било понятие запазено за сградите… архитектурен стил… Четете ве хора, четенето е много по-полезно за вас от говоренето, само ще попитам в известния като “деконструктивистки” Parc de la Villette скулптури ли има или сгради?
  3. 80% от архитектите в БГ или са или “хипстър” или са напушени. Останалата българска общност, не пуши не пие и иска да живее в “уредени” и “спокойни” пететажни блокчета, боядисани в охра или резида и задължително със скатни покриви с керемиди. Паметните плочи в близост са желателни!
  4. Хората ги свива сърцето от комунизъм. Два варианта: 1. Бутаме НДК, панелките, Партийния, кулата на копитото и т.н. и т.н. Мене лично НДК не ми харесва и като сграда, получавам обриви и затова държа да се бутне! 2. Препоръчвам хапчета за сърце, произведени са в добрия нов капитализъм и са в огромно разнообраазие и изключително качествени! Аз пия против обриви!
  5. Идеята на паметниците била да бъдат “красиви”… Да си дам телефона, трябва ми специалист по универсална красота, като гледам в тоя форум е човек с ник ТодорБатков. Започвам да вярвам че не е само ник…
  Личното ми мнение за горчилка в устата: Понеже съм хипстър, харесвам металната конструкция, като една група хора дето преди 15-20 години са мразели паметника, но после са променили отношението си. Може би защото съм гледал много, чел съм по-малко и чат-пат съм проектирал. Човек променя отношението си към нещата когато ги опознае, а не когато просто ги плюе. Нека всеки, който иска този монумент да изчезне да се запита колко добре го познава – като проблематика, като решение, да се запита защо точно архитектите искат да го запазят под някаква форма. Вярно е че конкурсните решения не бяха добри, но за мене това е следствие от ниското доверие от страна на архитектите към провеждането на конкурси у нас. Просто най-добрите ги няма на конкурсите, смятат ги за загуба на време и е точно така… И… Батков, мене ако питаш от Св. София трябва да остане или само пилона или само скулптурата – но не ме питаш! Ти по-ги чаткаш! Дори може би най-!

 21. мете | 26.12.2014 | 21

  Няма семейство в България, незасегнато от балканските войни. И при нас е така. Но загиналите в тези войни ще се обрърнат в гробовете си за втори път – веднъж, когато са премахнали монумента в тяхна памет, и сега, когато премахваме паметта за годишнината, която ние, техните внуци, доживяхме благодарение на тяхната саможертва.
  Е, предпочитам да си спестим парите по бутането на паметника “1300 години България” и споровете за КРАСОТАТА, да го оствим като символ на разрушителното ни съвременно битие и с парите да направим ПОНЕ табелки (замонолитени в стените на сградите, щото да не ги откраднат) на всички софийски улици, че поне да знаем къде се намираме в пространсвото..Защото във времето нещо не се ориентираме..

 22. доавтора | 02.01.2015 | 22

  Много детска злоба лъха от тази статия. Автора с пяна на уста се превъзнася и обижда една ли не цялото общество. Сетил се той/тя, като чул че го демонтират, колко голяма ценност бил и как трябвало да се реставрира… а до сега 10 години що не направихте нещо бе… нали едва ли не 0 пари щяло да струва… ами да се захванат група загрижени културни младежи като теб и с лични средства ДА ЗАПОЧНАТ да правят нещо, пък ако има смисъл ще се включат и други хора…

 23. Бакърджиев | 07.01.2015 | 23

  Няма как да не взема отношение по този изключително болен и показателен въпрос. Като начало трябва да се напомнят и изяснят няколко неоспорими факта.
  1.Първо, Паметникът “1300 горини България” – дори в състоянието, в което се намира в момента си остава паметник! Поради местоположението, мащаба, повода и идеята за изгражането му, той е от огромно значение за градската среда на столицата – изграден хармонично с целия парк на НДК, който сам по себе си също представлява уникален ансамбъл за София и България.
  2.Второ – абсурдно е да бъде преместен, дори няма съизмерим пример, с който да сравня подобно безумие. Не се и опитвайте да сравнявате с преместването на памерника на Св. София или дори преместването на накоя пластика или бюст. Паметникът съществува там вече над 30 год. и е дотолкова свързан с тъканта на мястото, че е аналогично да преместим Св.Александър Невски, НДК, ако щете и айфеловата кула.
  3.Трето – липсва каквато и да е аргументирана причина паметника да бъде преместен или демонтиран. Това дори не е паметник на комунизма, социализма или на нещо друго преходно. Това е 1300 години България! Независимо че е правен във времето преди 89та, няма нищо комунистическо в него. Повечето незапознати неправилно свързват монументалността, конструктивизма, едромащабните пространства с комунизма, но да се гледа толкова едностранчиво граничи със силен комплекс, който уви се таи в душите на всеки един от нас, и който много трудно ще преборим. И това може да стане единствено с обективен анализ и надделяване на разума над емоциите.
  4.Четвърто и най-важно. Не можем да не си признаем, че като общество ни липсва толерантност и разбиране. Споменават се хубави примери за Виена, Париж, Берлин, но на всеки може би му се струват твърде далечни. Това е напълно нормално, самите ние осъзнаваме колко много ни липсва, за да достигнем нивото на жителите на тези градове. Чувствам се ограничен в това общество, в което всеки бърза да разруши нещо което е там отпреди него, за да сложи на негово място друго, което дори няма значение какво ще бъде, само за да направи нещо. И тъй като не може да направи друго, най лесното е да разрушиш нещо. Прилича ми на чувството което изпитват безпомощните хулигани които трошат пейки, табели и витрини. За тях това е най-лесния начин да оставиш следа. И аз съм част от това общество, и аз когато чета тези коментари ми иде да изригна – да псувам, да обиждам, да хейтя, да изразя какво наистина бушува в мен когато се замисля че ще се направи поредното безумие. Да, знам, че това ще стане пред очите ми без да мога отново да направя нищо. Че ще гледам това с увиснала уста, докато кикотещи се младежи ще злорадстват и ще викат “махнаха петокрилия най сетне”.
  Ами това е пичове, такива сме си. Но трябва да опитаме малко по-малко да се обиждаме, и да се засягаме. Никого не можеш да убедиш нищо с псувни и подигравки. Това не можем да го проумеем, а хората са го открили преди векове.
  И накрая, мнението на един архитект насочено към неархитектите (архитектите си имат собствено мнение, тях няма смисъл да убеждаваш) – Мястото, Паметникът, Паркът около НДК, самият НДК – това са свързани неща. Вероятно никога няма да стоят по-смислено ако просто махнеш едно от тях. Повярвайте ми, този паметник може да се реконструира и всеки да има възможността да види нещата от ъгъла на архитектите – те се опитват винаги да гледат напред във времето. Всички погрешно виждат единствено грозните огради, стърчаща армировка, боклуци и спринцовки. Това е уникално място за центъра на София, със таква игра на структура, пространство и светлина, че вероятно никога няма да видите такова нещо на никое друго място в града. Не толкова заради недостижимо майсторство на творбата, а заради липсата на възможност да се борави с подобни мащаби във времето, и пространството в което живеем. Мислете кого и какво подкрепяте, защото много смислени неща стоят върху крехкия баланс на плещите ни, и при съвсем леко невнимание може да загубим безвъзвратно важни репери, показващи ни какви сме всъщност ние. Май в това сме най безпогрешни – да се самозабравяме.

 24. Стефан | 07.01.2015 | 24

  Значи оказва се комунистите могат да бастисват какво ли не и това е оправдано, за това трябва да си мълчим, за това не трябва да се говори, или трябва само да се шепне на ухо, абе трябва да го приемем и да си трайкаме…
  Обаче ако някой само спомене за намерение да се пипне някое от грандоманските, мегаломански, нахални (като ситуиране и мащаб), брутални, грозни, недомислени, нескопосани и идиотски комунистически недомислия – то тогава се надига страшен вой и дежурните оплаквачи започват да обикалят медиите и да леят крокодилски сълзи.
  А мястото както на Шестокрилия, така и на МОЧА и на всичките Альошовци, партизани, другари и другарки може и трябва да бъде само едно – в музей на тоталитарното, комунистическо ПСЕВДОИЗКУСТВО.

 25. Мартин Ангелов | 13.01.2015 | 25

  Ами ходи отмъсти на някой комунист бе, не на купчина бетон, не осъзнавате ли колко е тъпо цялото това нещо с бутането на разни неща? Направо си е диагноза.

 26. арх.Радев | 20.01.2015 | 26

  Не знам просто какво да кажа….
  Явно е, че на голяма част от обществото ни, му липсват елементарни познания по история на изкуството и естетика – образованието е още нещо, съсипано през последните 25 години!
  Искам да задам няколко въпроса, насочени към “събарящите антикомунисти”:
  1.Името “1300 Години България” комунистическо ли е? Ако – “ДА”, то тогава България, по вашата логика, не е просъществувала 13 века, така ли? Ако страната ни е все пак на 13 века, то това не заслужава ли да се помни от поколенията?
  2.Да сте чува ли, уважаеми, някъде в Германия, Австрия или Италия, да са разрушавали сгради или паметници на Фашисткия режим? Единственото, което им липсва, са свастиките и някои лозунги – “фашистките” бункери и сгради в Берлин са превърнати в младежки културни центрове, галерии, офиси…
  3.Като сте тръгнали да махате всичко “комунистическо” от живота, изтрийте и всеки ред за “този срам” от учебниците! Нека децата и внуците ви да никога не разберат какво е това Комунизъм!
  Но не знам кой ще е виновен, ако не дай си боже, някой ден това зло се завърне и свари следващите поколения по бели гащи!
  Дали ще са нашите майки и бащи, баби и дядовци, изградили омразните комунистически здания, или ние – разрушилите ги, тези които не сме оставили и помен от “злото”?
  4.Щом като сте почнали с “1300 Години България”, защо не продължите и с “Асеневци” във Велико Търново (също от Комунизма)? После може да махнете и “Основатели на Българската Държава”, който се извисява над Шумен и “Пантеона” в Бургас (в памет на Освобождението от турско робство) – все построени през Комунизма от комунисти!
  Ооо, и не забравяйте да съборите “Самарското Знаме” над Стара Загора – ОБЕЗАТЕЛНО!!! Не стига, че е от Комунизма, ами има и скулптури на руски генерали! Двоен кеф!
  5.Какво сте създали ВИЕ – тези, които искате да събаряте? Какво ще оставите след себе си? Има ли нещо, което ще бъде запомнено?
  Всеки помни Мавзолея – с добро или лошо, но малко помнят Бакърджиев. И тези, които го помнят, продължават да му се присмиват!
  Гледайте да не станети и вие за смях!
  С Уважение:
  арх.С.Радев

 27. Michel | 21.01.2015 | 27

  Българите лесно рушим, трудно правим нови хубави неща… Рушенето е лесна работа! (Е, не толко лесно, както беше в случая с Мавзолея, три дни взривяваха, колко тона тротил отидоха и пак не успяха лесно да го съборят…)
  Сега така и с този паметник… Рушал се бил, грозен бил, тъп бил, комунистически бил… ДА. ТАКА Е. Е, и? Ама е паметник. За това дали да разрушим паметник или до го запазим, трябва да има обществена дискусия. И не, под “обществена дискусия” нямам предвид идиотът Петър Диков да си говори сам със себе си или да прибира поредния рушвет, за да се издигне поредната идиотска или незаконна постройка на някое “апетитно” място в София, ами истинска обществена дискусия!
  Ама… каквото обществото, такава и “дискусията”… Тъжно.
  А хората които рушат историята си, не помнят. А като не помниш, после повтаряш същите грешки и пак и пак и пак… Затова 2015 е навън а ние още “циклим” на фазата “комунизъм–антикомунизъм”. Това всъщност е много удобно на мафията, която през това време си управлява държавата и прибира дивиденти и краде и безчинства…
  Толкова от мен…

 28. хмм... | 05.02.2015 | 28

  Претенциозно мнение,което почива повече на основата на обиждане на тези, които не искат паметника там и по-малко на някакви факти. Ако беше само първата част от писанието, щях да си кажа “ОК, има си мнение пича и даже има логика е това което казва.”, но от там, откъдето почват обидите…ми, сори, тъп текст.

 29. Да напълно ви подкрепям в това, че всеки един, който е решил че може да кара се качва на колата и кара като ненормален, спира като такъв, а след това за малко да те сгази на пешеходна пътека или на светофар, на който пресичаш на зелено. Сякаш ставаме все по злобни един към други и наистина се самоизяждаме и самоунищожаваме, което е тъжно. До кога ли ще бъде така?Защо все помним, тези, които правят лошо, а не обратното, толкова ли сме гладни за чуждите проблеми.