Мартин Ангелов | градски блог

София + велосипеди

От 07.04.2009

Дойде пролет, какво по-хубаво от това да се придвижва човек с велосипед и то не само за удоволствие, а и за работа. Карането е ясно, оцеляването по пътищата на София обаче не е! Нещата опират до сериозно планиране на велосипедния трафик, влагане на някакви средства и насърчаване на хората да ползват колелото си. На всички ни е ясно, че това не е някакъв каприз или пък лукс, това си е реална борба с трафика и начин на живот.

Търсейки в Интернет попаднах на една организация, която ме зарадва. Казва се “Вело-еволюция” и целта и е да защитават интересите на велосипедистите пред общината. От там разбрах, че са отпуснати 2,200,000 лева за вело-транспорт за тази година. Това са много пари. Какво е реализирано? Отговорът на този въпрос може да видите в този репортаж…

… подмяна на плочките на алеите успоредни на канала по бул. “Евлоги Георгиев” водещи от никъде до никъде? Надяваме се това да не е оправдание на някакви средства, а знак, че наистина общинарите са приели проблема сериозно и имат желание на допринесат за града. Надяваме се също, че това не е поредната възможност за $$$

Като тръгнахме да пишем темата искахме всеки да си каже къде смята, че има необходимост от велосипедно трасе, нещо което от “Вело-еволюция” вече са направили. Ние смятаме, че е повече от необходима вело-връзката между Студентски град и центъра на София. Ето едно примерно трасе за целта.


Вижте по-голяма карта

Ако се направи една качествена и смислена алея както трябва, тя ще даде тон за бъдещо развитие и ще насърчи хората да ползват колело. Истина е, че ние много си обичаме колите, те са нашите движещи крепости и се хвърляме смело в “боя” по пътищата. Не е популярно у нас да се кара колело, някак не е престижно, не издава класа. Дали е комплекс не мога да кажа, но съм сигурен, че ако имаме нормални условия, много хора биха се възползвали. Велосипедните алеи могат да се интегрират в уличното движение, но велосипедистите в случая трябва да си извоюват полагащото им се място, тоест водачите на автомобили да се съобразяват с тях. Другият вариант е да се обособят специални маршрути с ясна маркировка. И накрая вариантът за самостоятелно оцеляване по пътищата, с инат всичко се постига :)

 1. wakeop | 07.04.09 | 1

  1. Аз бих се зарадвала и на малко повече стоянки за велосипеди (задължително пред обществените сгради, пред по-големите супермаркети, търговски центрове, кина и т.н.) – желателно откъм охраняемата част на сградите. Не е нужно да заема половината паркинг… дори и за 5 колелета да има стоянка пред сградата, пак стига.

  2. Карта на София с удобни и по-безопасни маршрути за велосипедисти – при текущото състояние на нещата, т.е. без велоалеите. Докато чакаме да направят алея за всеки от маршрутите, които ползваме, ще се пенсионираме.

  3. Ако на 3-4 ключови места (примерно в парковете) се направят платени закрити и охраняеми паркинги за велосипеди, със санитарни помещения (баня, тоалетна, гардероб) и кафе с интернет… не виждам защо и работните си срещи човек да не може да планира за велосипед. Аз поне бих се възползвала :)

  Всичко това съвсем няма да струва 2 милиона… стоянките пред магазините ще си ги поемат самите магазини (срещу малка отстъпка от данъците за смет примерно)… за картата онлайн могат да съдействат и тези, които ще я ползват, а охраняемите паркинги по т.3 ще са си платени, т.е. ще си избият парите в един момент, а могат да бъдат и частни.

  Дребни удобства, но точно те правят качеството на живот.

 2. Докато половината българи шофират пияни, за никакви велосипеди не може да става и дума. Да се предвижваш с колело из този сбъркан, ненормален, пренаселен, пиян и дрогиран град си е чиста проба самоубийство!

 3. Абсолютно съм съгласен с теб wakeop! Това е красотата на велосипедите, че са проста и гъвкава система и не изискват кой знае какви инвестиции…

 4. Pippilota Mentolka | 08.04.09 | 4

  2 200 000?!
  “… подмяна на плочките на алеите успоредни на канала по бул. “Евлоги Георгиев” водещи от никъде до никъде? ”
  Нямах представа, че това там се прави за велоалея. Лошото е, че не е подмяна. Например от Орлов мост поне до пред входа на Академията нямаше никаква алея, а зелено. Логиката да се направи е потресаваща – за да се създадат условия за еко транспорт се павира тревата, при наличието на огромен тротоар! Не го разбирам.
  Не знам какво е решението и трябват ли нарочни алеи. По-скоро трябва възпитаване на толерантност у участниците в движението. В Брюксел например, няма много велоалеи, а карането на колело по тротоара е забранено за деца над 12 години. Кара се успоредно с колите, а на кръстовищата велосипедистите се изнасят най-отпред, пред колите в т.нар. “велосипедо квадратче”. Светва ти зелено, указваш с ръка на къде си и никой не те гази…ей това трябва според мен. Но не би в обозримо бъдеще.

 5. wakeop | 08.04.09 | 5

  Виж, Пипи… докато по тротоарите има паркирани коли, а по улиците блуждаещи пешеходци, никой не може да ме принуди да си смъкна колелото от тротоара. Карам където ме устройва (разбирай където ми е зелено и отпушено) точно защото никой не спазва никакви правила.

  Не може към едни участници в движението да сме пределно толерантни (нямали къде да паркират горките), другите да ги пазим с риск за нашия живот (щото пресичат на червено като мухи без глави, но задължително с гсм на ухото), а ние да сме пак будалите.
  Баста :)

 6. Bobarev | 08.04.09 | 6

  Направо си е самоубийство да тръгнеш с колело по софийските улици….аз лично предпочитам да преча на пешеходците по тротоарите и да срещна по някой укор и недоволство в погледите..отколкото да ме блъсне кола(отскоро карам из София);))))Дано някой ден се уреди това в България- и по-природосъобразно е , и по-екологично и по-приятно и по-безопасно….проблема е, че и по тротоарите наистина трудно се кара…вчера си бутах колелото от кръстовището при канала на Евлоги Георгиев чак до Стадиона…наложи ми се да прескоча няколко коли….но всички знаят за какви препядствия става на въпрос за пешеходците,а за велосипедистите си е направо екстремно изживяване:)))Абе трябва си култура на карането като в Западна Европа…тук принципно ни липсва въобще такава принципно, та каму ли друга:)

 7. Creator | 08.04.09 | 7

  Миналата година в продължение на 4-5 месеца ходих с колело до работа/мразя сякви спортова ема колело умирам да карам/.Карах и по част от участъка който предлагате – от динабад надолу към семчинарията – много приятно трасе и стигах по-бързо от автомобил камо ли автобус.Нагоре обаче се прибирах доста потен :)Та за проблемите – основния е ,че София е толкоз кална и мизерна ,че надали се сабират 100 дни в който найстина можеш да ползваш колело.Втория ,че трябва основно да се кара по тротоара ,който в случея ,че няма глоби е почти никакъв.Тва ,че било самоубийство са големи преувеличения – просто като се качиш на колело и на кола се кара с акъл и внимание.Кофтито е ,че на работа пристигаш леко потен и с къси гащи ,което малко или много си е неприятно – думата “изтърсак” е доста точна за човек който работи в офис на центъра.Другото което ми парви впечатление като шофйор спрям хората който карат колело – ми тия хора не са наред с главата – слагат каската и слушалки за МР3 ,тръгват по усеяния с дупки и неправилно паркирали коли път и за тях мигачите на колите не важат и смятат ,че шофйорите трябва да ги пазят като цвете на пътя.

 8. wakeop | 08.04.09 | 8

  Creator, нямате ли баня в офиса? ;)

  В общи линии никакви по-специални условия за велосипедисти няма нужда да се осигуряват, а просто нормални условия… за шофьорите.
  Една от улиците, по които минавам всеки ден е сигурно улицата с най-много полегнали полицаи на линеен метър. И с право – на нея има училище, детска градина, пазарче, няколко паркинга… Само дето са ги полегнали толкова некадърно тези полегнали полицаи, че шофьорите вместо да намаляват скоростта, просто правят слаломи по улицата, за да избегнат щетите по автомобилите си.
  Само си представете – тясна квартална двупосочна уличка, 2 тротоара, запълнени с автомобили (паркингите са празни, ама те са платени, хм), един ред автомобили и на самата улица… ред и половина коли на зигзаг (за 2 една срещу друга няма място и за това разминаването става на заден и в пресечките), стадо пешеходци-самоубийци, прибиращо се от Кауфланд и Била (човек притръпва накрая… от там просто няма как да минеш безопасно) и няколко такива като мен – велосипедисти-самоубийци (един месец сутрин и вечер по тази улица е достатъчен, за да загубиш всякакво чувство за страх).

  В интерес на истината, толерантни сме и се изчакваме. Псувните отнасят единствено паркиралите на и без това тясната улица и почти разбития тротоар, които обаче в момента ги няма.

 9. За да се случи нещо според мен е нужно желание от чичковците в общината (ясно е, че средства има и по-лесно е да се каже, че няма пари за магистрала Тракия примерно от колкото за вело-планирането, тоест замазването на положението е по-трудно и си проличава) и естествено нужен е PR и личен пример на всякакъв вид служители, както има вело-полицаи, такива на ролери и политици, които ходят на работа с колело. Ето във Франция как стоят нещата с велосипедите под наем както и в Холандия. Ако се притесняваме да не накаляме облеклото си или да се изпотим леко, това е по-лошо за нас, тоест това е индикация, че сме стресирани градски хора робуващи на измислен етикет.

 10. Ина Динева | 08.04.09 | 10

  В ОУП не са ли предвидили велоалеи?… Мисля, че това е единствения възможен начин да се намери цялостно решение на проблема.
  Във Варна се правят някакви опити, но велоалеите все още са твърде къси и на места има паркирали автомоблили. Така че всичко опира до култура или по-скоро до сериозни глоби.

 11. Иван Колев | 08.04.09 | 11

  на този народ според мен, свободата му пречи, възможността за избор. не може всеки да има собствена кола и да твърдим, че сме с ниски доходи. в движението се включват основно коли, в които има само по един човек. много често това дори е човек, който няма собствени доходи, а колата е на родителите му. (къде отива той? кой е той? той отива да се види с приятели при НДК. сякаш идва от Бургас, а не от място отдалечено на 20 мин. пеша…) това няма да се промени. точно за комплексарщина говорим. което според мен се лекува единствено със забрани. засега хората, които използват колела са тези, които обичат този начин на предвижване. там е проблема – как да накараме хората, които не обичат велосипеда, да се качат на него. да го заобичат дори. данъчните облекчения са вариант. условие за приемане на работа (да караш колело вместо кола) също. безумно е, но все още да имаш книжка е предимство при приемане на работа(дори такава, която не е пряко свързана с използването й).
  друг е въпросът, че според мен хората използващи автомобили трябва да полагат задължителни часове обществено полезен труд, за да ползват книжката си. караш кола – събота и неделя засаждаш дървета. караш колело – събота и неделя, докато въздуха е свеж, защото автомобилистите са заети да засаждат, ти се разхождаш из горите, изведнъж появили се след приемане на горното за закон.
  вместо да се мисли как да се ограничи трафика, се мисли как да се поеме в сегашния му вид. това е друго безумие. сякаш сме съгласни, че това отношение хора/коли е нормален.

 12. Иван Колев | 08.04.09 | 12

  *
  последното да се чете “нормално” :)

 13. Павел Янчев | 08.04.09 | 13

  @Ина: В ОУП София НЕ СА предвидени велоалеи, защото според Петър Диков цитирам е невъзможно да има велоалеи в София, или поне не в центъра и в по-старите квартали. Проект за велоалеи има само и единствено за кв. Младост тук – http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/Veloalei_Mladost/. А какво могат да правят жителите на Младост с независимите си велоалеи си освен да ходят до магазина, аз не виждам. Могат да ходят и до спирката на метрото след като бъде построено.

  Започнах да пиша подобен пост (така и не го пуснах), когато дойдох в Брюксел, защото и аз бях попаднал на Велоеволюция. Те наистина са направили невероятно добро предложение за алейна мрежа, която е наистино изпълнима. Освен тези, които те са посочили, има още много места из София, в които пространството на тротоара или уличното платно не е добре оползотворено и има възможност за велоалеи. Примери:
  – забележете бус-лентата по бул. Сливница и в двете посоки. Тя е широка 1.5 пъти колкото автобуса. И това се съмнявам, че е задължителната ширина. Просто е бус-лентата да бъде широка колкото превозното средство. И пилочаваме необходимия 1м за велосипедна алея.
  – паркинг местата по ул. Шипка (и не само там) са толкова широки, че обикновено колите са паркирали накриво, а профила на улицата (без паркинг местата) не е достатъчно широк колкото да побере 2 коли. Остава една голяма част от платното неизползвана и перфектна за велоалея.
  – ул. Опълченска, бул. Васил Левски, бул. Евлоги Георгиев, бул. Тодор Александров и др. имат толкова широки автомобилни ленти, които позволяват движение със скорост далеч над позволените 50км/ч. Ако лентите са по-тесни ще се намали скоростта на колите и ще има място за велосипедна алея.

  Колкото до примера на Пипилота Ментолка за Брюксел – тези велоалеи, които са заедно с платното за движение не действат много добре. Жителите на Брюксел смятат движението с велосопед тук за опасно, въпреки безкрайната толерантност на белгийските шофьори. Но да не забравяме, че в Брюксел далеч няма само белгийци. Именно заради тези велоалеи тук се оказа, че системата за велосипеди под наем, която е успешно приложена в Париж, Лион, Виена и Сидни, се оказа неизползвана от жителите и туристите – http://pavel-yanchev.blogspot.com/2009/03/blog-post.html
  Не мисля, че и в София ще проработи при нивото на култура на шофьорите.

  А Мартин е прав според мен, че трябва много сериозен PR

 14. Мен | 08.04.09 | 14

  По “Цар Борис 3” тече усилен ремонт на пещеходната/велоалеята. :)

 15. Bobarev | 08.04.09 | 15

  Чисто самоубийство си е ,защото повечето шофьори в София са изключително нетолератни помежду си ,та каму ли спрямо някви досадни,пречкащи им се и убиващи им скоростта велосипедисти…тея дни и аз ще ставам от редовните “самоубиjci”..престраших се(не нося слуушалки за mp3:)Около НДК,покрай Фритьоф Нансен,Патриарха и Витошка има обособена,с доста некадърно боядисана линия вело алея…ярко жълта,както и покрай канала от двете страни на Евлоги Георгиев – започват от към Графа и завършват в “нищото”,преди моста при НДК..сякаш те подканят да се хвърлиш под гумите на прелитащите коли на кръстовището..това нормално ли е или аз нещо съм в грешка:)По тротоарите има напсирали коли,хората едва минават ..а какво остава за велосипедиститие,по улиците е опасно, няма велоалеи ….мисля че това е момента да предложите на Бойко Борисов,този титан на мисълта и чудесен уравник, проекта “Line of Bike”…мисля ,че ще пожъне небивал успех…ако може и с колите някак си така да стане :)

 16. knowitalllol | 09.04.09 | 16

  Искам само да добавия че системата в Париж, въпреки успеха си, е почнала да губи пари. Оказва се че МНОГО хора градут велосипедите, и даже са намирали колела в Африка, и Китаи! Обштината сега хвърля пари за да се копубат непрекуснато нови колела (с електроните части нужни за системата). Просто искам да кажа че България, както винаги, има комплекси и си мисли че е НЕВЕРОЯАТНО зле! Фактът е, че много западни градове нямат много вело-алеий. Просто се използва тротуар и “кусмет” :). Фактут че градове като Париж (10, 000, 000 мил. души) или Лондон (11, 000 000) или NYC (18, 000, 000) имат, е зареди фактът че имат Широки Путища. NYC винаги е бил с голями пътища (Американци), благодарение на Haussmann’s renovation of Paris през 1800те, Париж има широки платна, и може да има вело алеий, Лондон бе уиштожен от Воината, и за тожа има малко по широки улици. За градоже кат София, просто триабва да се забрани паркирането в центара по трутоарите! ( но наистина ниаколко вело алеий по по широките пътишта от Ж.К.-ли до центърат няама да по пречът). ;) lol. (Sorry, yall’ за грешките по пицане!)

 17. Валери Гюров | 09.04.09 | 17

  изпозвайте някакви по-читави кирилизатори, бе хора! Срамота е по-този начин да се пише…
  използвайте и повече колела, колело по колело – вир вода да ставаме: )

 18. Боян | 13.04.09 | 18

  @Creator – понеже съм живял в Холандия, с очите съм си видял как тези неща , които описваш не са проблем. В моят град валеше почти всеки ден, но това въобще не е пречка на никой да кара колело. Просто има три нужни елемента и времето не е проблем
  1. Алеи, добре направени, така че да не се събират локви, кал и т.н.
  2. Колела с калници – градски колела тип балканче
  3. Дъждобран (при силен дъжд)
  Единственото , което вече наистина прави карането на колело неприятно е студ – под 2-3 градуса като паднат температурите и става кофти.

  @Павел Янчев – бус лентите даже няма нужда да се пипат, просто трябвада се вкара в правилника , че това са ленти за автобуси и колоездачи и след това стриктно да се контролира да не минават коли. В много градове е така и няма проблем -колелата карат плътно до тротоара, а рейсовете не са опасни защото не карат бързо, имат добра видимост и т.н.

 19. mok | 16.04.09 | 19

  Здравейте, интересна тема обсъждате тук. Доста нашумя напоследък въпросът за придвижването с велосипед из София. Наистина почти безплатно излиза, ако не смятаме първоначалната “инвестиция” и бутилката с минерална вода.
  Това, което е истина – в Младост има заложени велосипедни алеи по проект, но те все още не са изпълнени (обозначени). Иначе, след миналогодишното обновяване на парковите пространства, картинката в Младост стана съвсем друга.
  Проблемът, обаче, дори и да ги имаше велоалеите, е така да се каже в “престижността” или “имиджа”, както искате го наричайте. Когато бях ученик, имах един период, в който около година ходех на училище с колело. Зима, лято – няма значение. Само най-студените дни се качвах на рейса. Е, трябва да ви кажа, че от Младост до центъра слизах за норматив (~15 мин), а се качвах обратно за около 25. Адски бързо. Но пристигаш там, за където си тръгнал потен и изморен. Сега като се замисля, едва ли бих се качил на колелото на път за работа. Може би съм станал твърде мързелив :Р
  П.п.: Това май ми е първият коментар във вашия блог; поздравления, много сте добри.

 20. @mok прав си.

  Щеше да е хубаво примерно да има фирми, които предоставят възможност на служителите си да вземат по един душ и място да си заключат колелото и тези фирми да получават данъчни облекчения.

  мерси за хубавите думи заповядай пак :)

 21. Begemot | 17.04.09 | 21

  aleikata vi minava pokrai proekta mi za konkursa koito dvijihme tezi dni. Znachi ne stava. da se tursi drug marshrut.

 22. rider of the storm | 17.04.09 | 22

  Добър ден на всички. Смятат себе си за доста опитен колоездач из джунглата София и искам да споделя опита си у нас и по света. Велосипедът в София няма и няма да има скоро алтернатива в придвижването на средни разстояния, поне не и докато метрото не заработи в завършения си вид. Дори и тогава си има своите предимства.
  Първо искам да отговоря на някои от горните постове. Това, че “според Петър Диков цитирам е невъзможно да има велоалеи в София, или поне не в центъра и в по-старите квартали”, не е особено важно, защото първоначално велоалеите би трябвало да свързват центъра с кварталите. А когато велосипедистите наводнят шентъра, ще направят и там :-). Нека да пуснем тоя умникм главния архитект за една седмица на колело в София, и бързо ще му стане ясно къде и как трябва да има велосипедни алеи.
  “Фактут че градове като Париж (10, 000, 000 мил. души) или Лондон (11, 000 000) или NYC (18, 000, 000) имат, е зареди фактът че имат Широки Путища.” – София въобще не е в мащаба на тези градове, и има достатъчно широки улици извън центъра.
  Град от мащаба на София и сходен като териториално развитие е Копенхаген(където успях на покарам доста колело). Taм алеите свързват кварталите със спирките на градския транспорт, а който има желание продължава до центъра. 170 000 велосипеда прекосяват границите на центъра всеки ден( датчаните, не е като да нямат пари за коли, вали доста повече, а градският транспорт е безупречен). http://maps.grida.no/go/graphic/copenhagen-paradise-for-cyclists
  Всичко това обаче би трябвало да се разглежда в контекста на по-стратегическа мисъл за развитието на транспорта, нещо на което сегашните управници(думата концесионери им подхожда повече)не са показали да са способни.

 23. rider of the storm | 17.04.09 | 23

  http://velobg.org

  Интервю с Аренд Хамстра
  общински съветник на Амстердам

  Ти знаеш, че в София имаме големи транспортни проблеми предизвикани от увеличения брой автомобили. Смяташ ли, че ако има вело алеи много хора биха предпочели колелото вместо колата? Мислиш ли, че увеличаването на колоездачите ще спомогне за решаването на транспортните ни проблеми? Какво друго би могло да се направи за да се подобри транспорта в града?

  В Холандия всеки кара колело, не само младите хора. На колезденето не се гледа като на нещо за богатите или за бедните. Родителите не се притесняват да пускат децата си да ходят на училище с колело. Ако създадете условия, повярвайте ми колоезденето ще стане масово. Добре е да се започне със система от вело пътища от кварталите към центъра и до училищата. Единствения начин да намалите употребата на автомобилите е да се затворят някои улици или да се плаща за паркиране. А с парите от паркингите да се развиват велосипедния и обществения транспорт.

  Какво би посъветвал колегите си от Софийския общински съвет?

  Ако наистина ви пука за хората в София, помислете за тяхното здраве и за замърсяването!

 24. wakeop | 17.04.09 | 24

  @mok, не знам защо всички този проблем с дрехите и потенето изтъкват… и се чудя защо само аз го нямам :) Ми не се къпя в офиса, въпреки че има баня – мързи ме. Нося си дрехи, бельо и хавлийка и практикувам метода “наплискване, забърсване и преобличане” – същото го правя като идвам на работа с градски транспорт или ако съм вървяла пеша – то и потенето в тези случаи е същото.
  Имиджови велосипеди също има… ако човек иска да демонстрира възможности, никой не му пречи да даде за колело и аксесоари сумата за една скромна нова кола.

  Виж дрехите са ми мъка. Във веломагазините под подходящи дрехи разбират само прекалено спортни, а в гардероба ми (въпреки че там няма високи токове и костюми), след като отделих настрани тези, които са спиращи движенията и адски неудобни за колело, останаха само някакви по-рокерски одежди :)

  Чисто по женски си мрънкам – нямам (по-женствени) дрехи, с които да си ходя на работа (с колело). :D

 25. @rider of the storm определено темата с велосипедния транспорт не търпи оправдания, ето как си решават проблема с паркирането в други държави http://www.youtube.com/watch?v=OcSD5MsQuVo , което си е малко прекалено, но хората мислят в тази насока и инвестират

 26. Биляна | 21.04.09 | 26

  Съвсем не голяма част от хората могат физически да карат колело безпроблемно(за жени е изключено над 85%, възрастни хора, малки деца), а дори и те не биха го карали във всички случаи, когато са навън – носят макети, излизат с партньор, отиват твърде далеч и носят разни по-едри вещи. А и не на последно място не е съвсем престижно. При положение, че има много по-удобни и качествени средства, колелото изглежда като компромисен вариант и липса на възможности. Това е дълбоко улегнало в мисленето на хората тук. Имам предвид всевъзможни случаи. Професионалисти (не може един архитект да ходи по бизнес срещи с колелце), жени (те често директно си питат имаш ли кола, тогава както да го правя това колело).

  Придвижването с велосипед има предимства, но и не по-малко недостатъци. На първо място изисква задоволително физическо ниво. Тук, в София, теренът не е равнинен и на някои места ще срещнете затруднения. Наред с това ще се кара няколко километра, което ще измори велосипедиста и ще създаде известно неудобство в работата му или в друга негова цел, да не споменавам, че ще го приведе в не дотам елегантен вид.

  Независимо от това колко души решат да карат винаги автомобилите ще са повече. Те създават опастност за карането на велосипед, която съвсем не е за подценяване. Придвижването с колело не е по-бързо, дори напротив. Много малко хора, при това предимно спортни натури, биха били ефективни срещу кола или автобус в града дори при задръствания.

  Оказва се, че единствената полза от колелото е липсата на замърсяване. Но поне тук в София според мен са много по-важни проблемите с автомобилния транспорт. Необходимо е да се подобрят автобусите, да се въведат някой ограничения в трафика, дори да се препишат от европейските градове.

 27. Павел Янчев | 21.04.09 | 27

  @Биляна

  За 85% от жените е изключено да карат колело? Да не би холандските, френските, словенските, английските, китайските и прочее жени да са някакви “супержени”, че карат колела непрекъснато? За кого толкова е невъзможно физически да кара колело – тук да не говорим за кайт или сноуборд? Колко, често хората в ежедневието си носят макети?

  И кое точно не е престижно??? Престижът на личността в едно зряло, цивилизовано общество се определя преди всичко от умствените му и социални достижения, и не толкова от материалните. Какъв е този престиж, който “нямам” като карам колело? Престиж на какъв точно? Ясно е, че този начин на мислене е дълбоко залегнало у българина, но списващите този блог и повечето от коментиращите именно това се опитват да променят.

  Не може един архитект да ходи на бизнес срещи с колелце?? Защо – да не би колелото да му полира мозъка и да го прави по-лош архитект? Аз познавам поне 3-ма, които го правят и мога да ви уверя, че са по-добри професионалисти и по-широко скроени (което ще се съгласите е важно за един архитект) от познатите ми архитекти, които никога не биха се качили на колело, защото не е претижно.

  А жените, които питат за кола, са представителна извадка на безкултурието и болните ценности на обществото, които са в тежка криза.

  Ако карането на велосипед изморява толкова много, може би е време хората да се замислят, дали не е време да изкарат консуматорските си задници от мола, БИАД, солариума и спа-то и да поспортуват. Не за да не се изморяват, а за да не получат инфаркт на 50, след който далеч няма да има значение дали са ходили елегантни на работа.

  Придвижването на колело мога да гарантирам, че е по-бързо, отколкото с кола, в час пик, в идеалния център на София.

  Вие не разбирате очевидно, че място за коли в София повече няма и ако не се измисли алтернатива, каквато е велосипеда, транспортната система на София ще колабира. В момента тя носи милони левове икономическа загуба на София и косвено България. И цифрата на загубите се увеличава с всяка нова кола в София. Не знам това дали има повече общо с вашата представа за престиж, но никак не е престижно компанията ти да губи пари докато ти висиш престижно елегантен в престижната си кола на задръстване и закъсняваш за среща с инвеститорите си. И докато обществото не престане да свързва личностната оценка на околните с материалното си състояние и обратното, никога няма да се измисли решение на проблемите нито на автомобилния, нито на градския транспорт.

 28. Хаха Павка напълни ми душата, много престижен коментар :)))

 29. Ина Динева | 22.04.09 | 29

  http://www.misli.de/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8/critical-mass/

  Днес в 17:30 – езерото Ариана – хващайте колелетата ;)

 30. Биляна | 22.04.09 | 30

  Браво, един щастлив, дъждовен, студен ден с колела. Някой от вас ходи ли така редовно на работа?

 31. Биляна | 24.04.09 | 31

  павел янчев,

  Виждам, че ти си един изключително борбен млад човек. Но ми се струва, че твоят хъс е малко в повече и заслепява трезвата преценка. Не знам как ти лично се движиш по улиците, може би с велосипед.

  Обаче твоят пример за англичанки, холандки и китайки трудно ще накара мацките от София да яхнат колелата. Освен това в чужбина имат и системи за регулиране на градския транспорт, но тук управата си прави оглушки, вместо да препише наготово. Това не ти ли е правило впечатление?

  Не разбирам защо се заяде за макетите. Споменах и голям багаж, ако не ми вярваш прочети коментара отново. Имах предвид, че колелото не предлага толкова удобно пътуване колкото колата и хората, които имат коли едва ли ще се лишат от него дори и да е по-скъпо. Освен това, то е свързано и със сезона, разстоянието, дали човекът има физическата възможност да кара (това съвсем не е за подценяване, варианта да се съчетае спорта с пътуването не е общовалиден), зависи от броя пътувания през деня и др. Все фактори, които при автомобила липсват или са в много по-малка степен.

  Като цяло ти мотивираш придвижването с велосипед единствено със общественото осъзнаване за проблема с трафика. Струва ми се, че очакваш твърде много. Ако съществуваше такова съзнание нямаше да са нужни закони. Необходим е механизъм, който изключва личното самочуствие и нагласа на индивида.

  Много по-важен проблем е автомобилния трафик. Защо например се возят шофьори, сами в джипове, големи колкото микробус? Защо повечето коли в задръстванията има само шофьор, дори без багаж? Не мисля, че това са неразрешими проблеми, но по необясними за мен причини те си остават такива.

 32. Здрасти Биляна, естествено никой не оспорва предимствата на колите, става въпрос за групата хора, които са по-склонни да заменят колата с колело и какво се прави за тяхното улеснение. Засега почти нищо. А това автомобилът колко е прекрасен е съвсем друга тема нали, спор няма :)Поздрави!

 33. Павел Янчев | 24.04.09 | 33

  Биляна,

  Позна, млад и борбен съм хаха. Велосипед съм карал в продължение на 7 години в София, а когато бях по-млад и по-борбен го правех и през зимата. За по-голяма конкретика, ще кажа, че две години съм ходил всеки ден на работа от Зона Б-5 до Дървеница. 2004-2005 не беше толкова невъзможно и опасно, колкото е в момента – за това си права. Дискусията на ProvoCAD тук се опитва да даде възможност, ако някой знае и има идея как това може да се промени, да го направи. Реалистичната картинка на всички ни е ясна.

  Как да накараме софийскийските мацки да яхнат колелата? Предизвикателство е, но не е невъзможно, според мен. Вероятно по-същия начин, по-който ги караме да ходят в мола, на солариум, в Син Сити, на боулинг, на фитнес. А именно както каза Мартин по-горе – с PR и реклама. Обикновено рекламата е това, което убеждава един човек, че едно хубаво нещо е хубаво. Ако има велосипедни алеи и възможност в случаите когато не носиш едри неща, не отиваш на среща с партньор и т.н., да можеш да се придвижиш с колело от вкъщи до работа/училище/университет, защото това е приятно, здравословно и забавно, ако имаш възможност там да го оставиш някъде, така че да не го откраднат (това е огромен проблем), тогава наистина рекламата, която се направи ще е реална. Това дава алтернатива на автомобилния транспорт, не го замества.

  Ти твърдиш, че трябва да ограничим пътуването на сам човек в автомобил и то в такива големи автомобили. На мен лично това ми е не известно как да стане без да се нарушат основни човешки права. Замисли се дали е възможно по законен начин да накараш хората да се движат повече от един в автомобил и да им кажеш какви да са им автомобилите. Въпреки това и това е решение, което обаче е близо до деспотизма и диктатурата.

  Тук не става дума да заместим колите с колела. Ако си мислиш, че целим това, грешиш. Идеята е да се даде достатъчно примамлива идея за алтернатива на колите. А такава съществува и за много хора това са велосипедите и градския транспорт. Ако за теб не е – няма проблем – ти си една от 2.000.000 и не си представителна извадка. Спокойно можеш да продължиш да се движиш с кола и да подкрепиш тези, които искат да се движат с велосипед, за да можеш с твоята кола да не седиш задръствания. Също така може и да не караш в бус-лентите и по трамвайните линии (което е незаконно) и така ще дадеш възможност на хората да се движат ефикасно с градския транспорт. Когато повече хораизползват алтернативите, защото колата е доста по-скъпа за поддръжка и особено по време на криза много от тях предпочитат да не дават пари и за нея, тогава ще дойде решението, което ти търсиш за автомобилния транспорт. Политиката на цяла Европа е автомобилния транспорт да не се толерира и рано или късно и в България ще дойде момент на нулева толерантност към автомобилното движение. То прави града неприветлив, мръсен и опасен. Колкото по-рано се осъзнае посоката на движение от политическа гледна точка, толкова по-добре.

  Колкото до това дали хъсът ми заслепява оценката ще цитирам Уайлд и ще кажа, че всички сме в калта, но някои гледат към звездите. По-добре и ти да си от тях :-).

  PS Заядох се за макета, защото даването му за пример показва субективност на оценката ти. Поздрави

 34. Спомена се за това, че София не е равнинна, ами ето, че за всичко си има решение :) http://www.youtube.com/watch?v=7j1PgmMbug8

 35. Боян | 26.04.09 | 35

  София далеч не е толкова хълмиста. Има 3-4 по-сериозни възвишения – на юг от евлоги георгиев, между гарата и сливница и т.н. поне половината от хората не минават през сериозни изкачвания в ежедневните си пътувания.

 36. Елена | 08.05.09 | 36

  @ pippilota mentolka
  Само да вметна, че това за Брюксел не е съвсем така. Има велоалеи, поне в квартала с Европейските институции, точно по тротоара са разчертани. Всички велосипедисти карат по тях, а не по улицата, дори бибиткат сърдито на пешеходците, които прекрачват велоалеите. За другите части на града, не мога да кажа.
  Не искам да вземам страна в спора, ако въобще има такъв, просто е добре като даваме примери, те да са коректни.

 37. Павел Янчев | 25.05.09 | 37

  http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=724280

 38. elea | 07.12.12 | 38

  До CREATOR,
  пич,освен да караш колело вземи малко да потренираш правописа,че е отвратително да пишеш така,все пак си в нещо като културен блог!Архитекти това-онова,нали се сещаш?А за стилистичните ти качества няма дори да отварям дума!:)
  шофьорите
  осеяния
  които
  шофьор
  случая
  които
  сЪбират
  наистина
  ама
  Всякви

 39. Steventoni | 10.02.16 | 39

  cool site!