Мартин Ангелов | градски блог

Новата фасада на България

От 17.12.2008

Сигурно всички знаете, че беше обявен конкурс за изграждане на нов правителствен комплекс на 4-ти километър. Поканени бяха много световно известни архитекти и бе оценено от специалисти, че грандиозното начинание ще глътне между 1 и 3 млрд. евро. Ново лице на България, представителност, престиж, лъскавост – все хубави неща нали, но на сметката на кой? Защо това действие натрапчиво ми напомня грижливото и периодично сменяне на правителствените лимузини с нови. За какво ни е този лъскав параван? А нови болници? А отчайващата инфраструктура? Културни центрове? Защо ние трябва да се грижим за престижа на правителството а не то за нас. Не искам това да звучи мелодраматично или критично, сигурно нуждите на нарастващата администрация наистина са актуални. Вие как мислите?

 1. aaгрх | 17.12.08 | 1

  namiram cqlata ideq i realizaciq na tozi konkurs “prah v ochite” na fona na bolezneto neresheniq vupros za ustroistven paln na sofia i lipsata na vsqkakva dulgosrochna strategiq za razvitie na nashta stolica, a sushto i , citiram “И на правителството и на специалистите е известно, че проектът е утопия, но конкурсът трябва да се проведе и премиите да се раздадът преди изборите догодина, защото в него учавства братът на Сергей, Георгий.
  Разбира се не сам, за да не е твърде грубо, а в партньорство с г-н Фостър.
  Въпреки доказаните способности на г-н Фостър, тъй като инициатор на конкурса е изключително Сергей Станишев, а неговия брат е партньор на г-н Фостър и те двамата са участници в този конкурс налице е класическа, българска схема на корупция; Братко прави конкурс за Батко!
  Интересно е, че всички, които говорят за конкурса в медиите услужливо пропускат една МАЛКА подробност, а именно; всички участници във конкурса са обезпечени с десетки, може би и стотици хиляди лева.
  А сега се сетете, защо Сергей Станишев толкоз бърза да се проведе този конкурс и от къде ще вземе парите за да се разплати с участниците?”

 2. bubka | 17.12.08 | 2

  Абе хора, тия изроди закриват болници, визирам клиниката по химиотерапия, които годишно спасяват хиляди животи, а и десетки и един да беше….., моля ви дайте да направим нещо…!!!!!!!!Това е геноцид срещу собствения ни народ, имидж ще ми създават…дано ги застигне участта на тия хорица бързо и скоропостижно!

 3. Creator | 17.12.08 | 3

  Това че участват чужди архитекти е най-смелата част в цялата история.Работя във фирма която участва в въпосния консорциум който е един от 6-те избрани.Смея да твърдя едно – българско студио не трябва да има пръст в този проект-особено имайки предвид ,че в другия консорциум участва “Амфион” и арх.Стойлов!Другата хубава част е ,че поне това което чета по заданието идеята е да се “скубне” Европа ,а не българския данъкоплатец/не за друго ,а просто щото няма на него какво да му се скубе/.Лошото на цялата работа е ,че според мен това няма да се случи заради прочутия ни вече “мързел” и “немърливост”.Четейки само заданието падам под масата – 600 дка територия:правителствен комплекс 60 дка ,50 дка хотели и 70 дка търговски център/при условие че “Карфур е на 500 метра/……………Да не говорим за кви задръствания ще стане въпрос при условие че там ще идват и работят 30-40 хил. човека.По мое мнение проекта просто няма да се състой в реализация – за сега от страна на правителството всичко е “изсмукано от пръстите”.Иначе доброто е ,че ще видим световни архитекти да се състезават на наша територия – тук идеята е на споменатия вече брат на премиера.За тази му идея /привличане на световни архитекти с цел облагородяване на българската архитектура – русия и китай доказаха ,че този метод действа/знам от лекциите който водеше още преди 3 години ,за което заслужава само похвали – за жалост обаче на фона на нашата действителност всичко това вече е почнато да се тълкува с користна цел – и с право :(

 4. Creator | 17.12.08 | 4

  P.S.Дано участието на международни архитектурни фирми да компенсира некадърноста на нашите оправници и да опровергае песимистичната ми прогноза.Както се казва ще доживеем – ще видим.Хубавата част както споменах вече е ,че нещо се “случва” и има шанс да счупи отвърдения модел “да си говорим празни приказки и да се обвиняваме един друг”.

 5. Марин | 17.12.08 | 5

  Наистина такъв голям бизнес и административен център би бил страхотен трафик генератор. Най-добре да го направят извън София. Има прекрасни държавни (навярно още) терени на североизток от София. Така или иначе името си е като запазена мярка и трябва да остане. Просто ще звучи малко по-различно, да речем Държавен Административен Център “Кремиковци”.

 6. На мен ми беше по-интересно дали функцията на комплекса ви удовлетворява като граждани и дали смятате, че има реална такава нужда, а не самият конкурс как се случва, кой крив кой прав и кой на кого е вуйчо :) Питам защото съм малко предубеден спрямо нарастващата “администрация”, първо защото смятам, че администрацията трябва да се променя качествено а не количествено и второ, подозирам, че по-голямата част от проекта няма да е административен а бизнес.

 7. Павел | 18.12.08 | 7

  Постът ти, Марти, както обикновено, засяга ужасно важна тема. И си усетил нещо, за което и аз щях да пиша. Когато има една нова администрация (нова – от 25 години) като Европейския съюз, е нормално за нея да се строят нови сгради. В момента в Брюксел продължават да се строят сградите на Евр Парламент. Но и като цяло много от институциите са разпръснати в Хага, в Страсбург и в Люксембург. А управляващият съвет се сменя на всеки 6 месеца. Така доста хора от администрацията непрекъснато пътуват. Въпреки това новите сгради със сигурност не са на площ 600 дка (http://www.europarl.europa.eu/pdf/visit/bru.pdf – това са сградите на Парламента).
  Администрация като нашата не знам от колко ново пространство се нуждае. Ако не е много поверително ще помоля Creator да постне заданието, защото е интересно да го разберем. Освен това защо наистина правителството отново налива пари в неща, които вече практиката показа че има предостатъчно – хотели, мол. И то по време на криза. Това изобщо не ме успокоява относно факта дали преценката им за нужното пространство е с оптимални параметри.
  И оттам нататък – цитира се Дефанс. Дефанс е ужасно остарял пример. Именно защото проекти като този вечер се превръщат в центрове на престъпност, защото тогава се необитаеми. Бизнес центърът на Йоханесбург е най-опасното място в града, защото ненужните офис сгради са се превърнали в squat-ове. Казват Париж, а си мислят за Москва – там в момента се строи такъв мащабен център – http://en.wikipedia.org/wiki/Moscow-City. Тяхният начин да го включат в градската тъкан е да докарат влакчето от летище Шереметьево в Москва сити и така си гарантират неспирен поток от хора. Т.е. всички, които отиват в Москва минават оттам. При нас дали ще има такова инфраструктурно обвързване? Паркът Въртопо стига от 4км до полите на Витоша и е най-дългия парк в София и едновременно черно петно на картата – ще се използва това в някаква бъдеща комуникация?
  И всъшност не е ли показала практиката, че строежът на такива мащабни проекти е безмислен, ако не се мисли за бъдещето? Как избраха точно хотели и търговски център? Ами ако след 10 години няма нужда от тях? Пак ли ще ги разрушим и ще направим от каквото имаме нужда? Ще можем ли да ги направим после на болници, детски градини и училища, от каквито имаме нужда.
  Малко неструктурирано изказах всичко, но ме разбра, мисля. Подкрепям повдигнатия въпрос, но без точното задание и повече факти, не мога да кажа повече. А ме е страх, че те по комунистически тертип ще държат всичко в тайна.

 8. Точно там му е мястото на правителствеия комплекс- на четвърти километър.

 9. Creator | 18.12.08 | 9

  Ами нали това написах /сигурно съм прекалил с лиричните отклонения/.Комплекса не е за нашата администрация ,а за евростртуктури .Те обаче представлбяват 10% от площа на терена – демек напълно си прав ,че ще е бизнес структура с цел разпродажба на държавни земи.

 10. Спас Колев | 18.12.08 | 10

  Концентрирането на цялата администрация в обособено гето, по възможност поне на 20 km от центъра, е добра идея по принцип. Би трябвало да донесе някакви улеснения за взаимодействието на отделните служби, които сега са разпръснати, а и за обслужването на клиентите им. Освен това би изнесло трафик и паркоместа извън града.

  Естествено, 4-ти километър не е решение. Също така е глупост в комплекса да се включват несвързани пряко с администрацията сгради. Предполагам идеята е чрез тях да се финансира проекта (и да се открадне каквото може), но това може да се направи и като се продадат сградите, използвани в момента.

 11. Creator | 18.12.08 | 11

  Има обаче и един такъв момент ,че полупустееща територия/каквато в момента е на 4ти км/ е леко странна – така че да се случи нещо там е неизменно.Иначе според мен държавните администрации трябва да си останат в центъра ,а бизнеса да се изнесе в периферията – не обратното.Просто държавната администрация обслужва всякакъв на голяма част от който ще им е трудно да ходят на 20 км. от центъра.

 12. Марин | 18.12.08 | 12

  @Creator:
  Кого точно обслужва държавната администрация (Народно събрание, Министерски съвет, Президент, министерства). Случвало ли ти се е да ходиш в някое от тези учреждения? На който му трябва такова нещо обикновено има кола.

 13. мислете | 22.12.08 | 13

  В министерство на образованието съм ходил 50 пъти. не ти трябва кола, приятелю, а градски транспорт или велосипед. мислете преди да пишете. и на 50 километъра да като ти се наложи ще стигнеш. В центъра трябва да има паркове, пешеходни зони и музей, а не администрация и офиси.

 14. И аз съм за събиране и преместване на администрацията, друг е въпросът, че нещата могат да се случат с много по-малко средства и на много по-малка територия. Все пак сме в 21-ви век, администрацията е логично да се модернизира и цифровизира. В много страни се прилагат виртуални администрации. За мен цялата история по този проект е доста тромава.

 15. a | 23.12.08 | 15

  Е нали трябва да водят някъде охранените и мазни комисари. Деееаа и смрадливата паплач, всичките са един дол дренки. Закарат ги в някой лъскав стъклен бардак, няколко малолетни курви, пакетче кока и айде до следващия път докато посрещнат следващия “многоуважаван” европейски чиновник.
  Има ли си сайт този конкурс?

 16. Creator | 23.12.08 | 16

  Все си мисля ,че държавната администрация е “центрообразуващ фактор” на една столица и трябва да е еднакводостъпна за всички + представителна.Естествено ,че може и да греша – никого не ангажирам с разсъжденията си.Вероятно доста хора са “подвалсатни” в отношението си към нашата администрация която за съжаление просто “не работи” в 21 век.Мястото където се намира сега/като сгради/ е перфектно ,това обаче което се намира отвътре е отчайващо като организация,структура и цифровизация.

 17. Криейторе аз съм на мнение, че е хубаво в центъра да има една много престижна сграда изцяло ориентирана за посрещане на чуждестранни гости, приеми прескомференции и други, един вид да се покажат политиците пред хората. От там нататък административният блок с офисите на министерствата би могъл да е навсякъде, стига да не е прекалено далече и да е лесно достъпен (примерно с метро). Парламентът пак е добре да е в центъра, за да има по-ефективни протести :)))

 18. Creator | 02.01.09 | 18

  Тва е другия плюс – при протести тълпата бързо се събира и разбягва по тесните улички от полицията.Иначе представителност на властта – исторически център са силно свързани понятия в главата на всеки.
  ОФФ: Рем Кулхас е станал архитект след като е отразявал протестите в Париж през 60-те/тогава е бил журналист/и му е станало интересно процесите който протичат в градската тъкан по време на бунтове и така записал урбанизъм и зел че станал архитект и то какъв :)