Мартин Ангелов | градски блог

Изложбата за правителствения център

От 30.04.2009

Този месец беше много… конкурсен. Всички чакаха с нетърпение какво ще предложат големите студия за правителствения център. Междувременно САБ организираха отворен пленер на същата тема с идеята да се генерират повече идеи за това място, въпреки всичко не стана ясно каква е целта на това събиране на идеи. Същият месец излезе новата Наредба за конкурсите в устройственото планиране и инвестиционното проектиране. Какво ни чака никой не знае :)

Вчера откриха изложбата на официалния конкурс. Наистина беше много интересно да се видят решенията от една страна от любопитство (все пак международни конкурси не се случват всеки ден в България), а от друга да съпоставим нещата, които ние сме мислили. Както и да е, проектите бяха представени много сериозно. Макетите бяха впечатляващи. Нещо любопитно, което забелязах беше, че от 6-те екипа само двата български представиха макетите си в стъклени кутии, не знам дали това е съвпадение :) Ето и малко снимки и неангажиращи коментари от проектите, но си мисля, че за да се коментира нещо сериозно трябва задълбочено да разгледате изложбата и силно ви препоръчвам да отидете.

“Доминик Перо”

Доминик Перо спечели конкурса и според нас заслужено. Има силна градоустройствена идея и най-важното предлага една рамка а не конкретно застрояване. На мен лично много ми хареса решението.

“Норман Фостър”

Приятно решение, но леко консервативно и прекалено фиксирано. Един приятел го оприличи като “шампоанът и двата сапуна” :)

АДАИС

Българското решение, което можеше да се конкурира с останалите гости. Много ми хареса как е решено кръговото движение и входа към комплекса. Поставена е заявка за категорична архитектура и леко е преекспонирана.

“Заха Хадид”

Заха естествено пласира скулптура. Тя концентрира всичко в един квадрат и оставя останалата територия като парк.

“Фуксас”

Три подноса със всякакви интересни блюда върху тях.

“Г-3”

Другият български проект. Този проект е невъзможно да се опише с думи…

 1. Валери Гюров | 30.04.09 | 1

  накратко мнението ми:
  – премираният проект и на мен ми допадна най-много откъм представяне и детайлиране на отделните му части. завършека на зелената им ос е малко случаен и на първи прочит “огледално” решение като на колелото 4 км,но може би в действителност не е погрешно комплексът да има няколко пешеходни подхода, така би се облагородила и зоната извън рамките на проекта. за недостатък намирам разполагането на най-високите сгради непосредствено до парка ( засенчване, мащаб спрямо човека )
  – АДАИС мисля заслужават похвала, ако липсваха надписи, струва ми се, доста хора биха сметнали работата за чуждестранна, което е атестат за качество. хареса ми идеята за втори ринг над колелото, не толкова идеята за самата космическа композиция и центр. площад с око, малко банално като че ли.
  – Фостер са забъркали не лош миш-маш, но намирам проектът им за доста тривиален, сградите към Цариградско са си готови хипермаркети, а от тях си имаме бол : ) терасирането на сгради на северозапад не ще да е много удачно, още повече когато гледат към еди-колко-си етажни постройки насреща; пунктуалните високи сгради с/у базата на ЦСКА никак не пасват на композицията
  – Заха Хадид не ме изненада никак, подобни формообразувания правят и куп студенти в западните унверситети, някак несериозен подход, космически прах насред космически парк: ) асоциирах макета им със сладките тип “целувка”
  – проектът на Фуксас ми напомни за пустинните рози от Сахара, не можах да вникна много в концепцията им, макетът им беше адски неконтрастен, нито с око, нито с фотоапарат успях да фокусирам каквото и да било.
  – за Г-3 коментарът е излишен – таблата крещят сами за себе си: )

  В заключение ще кажа, че според мен е погрешен подход да се избира проект от такъв ранг в конкуренция от само 6 участника, реално сведени до 3 в случая…
  за 3,2 млн. лв можеха да се впрегнат по-малки, но по-напредничави бюра – български и международни, за да се говори за обективност и реална конкуренция.

 2. Tosh | 01.05.09 | 2

  Proekta na Zaha – tam kydeto vsichko se nadiga shte e nay-otvratitelnoto mqsto.. :) Nikakva svetlina i samo nebostyrgachi kray teb. Za syjalenie pak ne me kefi tq.. : )

  Mnogo naivno me kefi ideqta na Foster, zashtoto sym golqm idealist nay-veroqtno i mi haresva che parka e v centyra na vsichko.. izglejda sqkash Foster sa tochno obratnoto na Zaha :) Samo ne me kefi pri Foster fakta,che tozi nebostyrgach nay-veroqtno shte e ot styklo pak.. :/ haresva mi samo kompoziciqta.

  Pri Dominik Pero hubavoto e che jestta ne e centyr,a e liniq.. dopada mi. Ne mi haresva samo fakta,che sa modelirali sgradite kato napukan kristal..

 3. mok | 01.05.09 | 3

  Наистина, на снимка проектът на Перо (особено макетът) доста лъже. Изглежда невзрачно. На живо, обаче, си е впечатляващ. Или поне погледнат от архитектурен поглед (чуха се доста непрофесионални изказвания, и то не особено добри).

 4. Creator | 01.05.09 | 4

  Макета на Перо подлъгва доста – това което се вижда не са сградите ,а силуета в който трябва да се поберат/основно предимство пред другите проекти/!Освен това няма и странична застройка и изглежда малко самовлюбено.На живо обаче като се видят таблата и се прочете текста се разбира че това е категоричния победител.Иначе разнообразието е доста малко.Напрактика имаме две диагонални схеми към колелото/Перо и АДАЙС/и две центрични /Фостър и Заха/ от който втората става само за картинка в книга и интернет сайт.Фуксас и Г3 няма смисъл да ги оприличавам на дадена схема защото не стават и за “чеп за грозде”.На мен лично ми беше интересно да видя диагонална композиция точно в обратния вид от спирката на окръжна болница до плувната зала на ЦСКА ,но уви :(Освен всички други достойнства на проекта мен най-ме радва факта ,че дойде/за съжаление никой тук не поумя/ някой да ни покаже че “terrain folding” архитектурата е най-подходящото нещо за държава намираща се на БАЛКАНСКЯ полуостров в град който се гордее изключително със заобикалящите го планини.

 5. bedno li bedno | 01.05.09 | 5

  не мога да разбера защо има симпатии към проекта на АДАИС… посредствения замисъл за ГАЛАКТИКАТА, обединяваща всичко (и всички екипи), тъпо централно пространство и безсмислен апотеоз.
  а, имам чувството че чуждестранните са се наговорили да не си дават много зор за една екзотична страна. също така на всички тях им е абсолютно ясно че предават проект на управляващите в една Клептокрация, самият конкурс е роден от феодални мозъци и това е основното усещане, което остава като разгледаш изложбата.
  Бедно ли бедно.
  организацията е такава че страната да бъде представена от Георги Стоилов.
  Станишев се показа като достоен наследник на Стоилов, без архитектурна култура и съзнание (освен символиката на архитектурната критика, която е чел), и с основна цел да се отърка в светилата.
  Първо избираме в кого искаме да се отъркаме и после им даваме по 100 000 за да ни позволят. Трагикомедия.
  Е, те (светилата) си го знаят и са предали съответните проекти.
  Много било трудно да се избере и Министър-председателя казал че не завиждал на журито :)
  апропо, още не знам кой е бил в журито – ако знаете споделете… макар че при това участие и тези проекти сигурно и аз бих избрал този, който позволява повече свобода :)
  Creator, много е съмнително това, което казваш за “terrain folding”…всеки си има право на мнение но мисля че вниманието трябва да се насочи към безсмисления подбор на светила и факта че не ти е позволено да изразиш мнението си за “terrain folding” в проект.
  Представвете си конкурс със 100 проекта. Няма необходимост от ограничаване на участниците за този етап на проектиране. Единствената причина е Станишев да употреби държавни пари за заемане на позицията на Цар архитект в една бедна и екзотична страна. Нищо че Фостер и Заха и Перо знаят че е посредствен, важното е ние да не знаем. Феодализъм в действие.
  На българското “общество” не е предложен архитектурен конкурс а платени проекти (лоши) от 4 “звезди”.
  Е, Станишев не желае обширен конкурс и сложно журиране с многото неизвестни. Представете си че трябва да се снима до някой неизвестен Испански архитект. :)
  Лошо, много лошо. но по-лошото е че е БЕДНО.
  ако знаете, кажете кой е бил в журито,
  Поздрави!

 6. iavor | 01.05.09 | 6

  Ot artistichna gledna tochka, vsichki (osven bulgarskite :) ) sa MNOGO interesni. No chesno kazano, Sofia i Bulgaria niamat nujda ot “kompleks” ot nikav sort. Sofia e pulna s kompleksi (jilishni kvartali, Largoto, jilishni kvartali :), Panelki…. ). Sofia ima nujda ot interesni ZGRADI, ne kompleksi! Niamam nistho protiv da biaha napravili konkurs za (da rechem): office ZGRADA za ministerstvoto na transport, otkolkoto Ogromen kompleks za ministrstva. Takova neshto neizbejno shte dovede do edein tip zgradi naredeni edna do druga… v drugi dumi Savetski “office” kompleks :)

 7. Ина Динева | 01.05.09 | 7

  Iavor, мисля, че съвсем не си прав. И сегашното положение на София е доказателство за това – липсата на единна градоустройствена концепция доведе до появата на множество “интересни” Сгради. Не знам защо използваш думата “комплекс”, тук се говори за вторичен градски център. Освен това изграждането на определени градоустройствени принципи далеч не означава, че сградите ще са еднотипни (те подлежат на следващи разработки), а че ще създават единна среда.
  Ако имаш предвид, че София няма нужда от нов правителствен център, с това бих могла да се съглася. Но категорично отричам стихийния подход, по който се изграждат в повечето случаи “интересните” сгради.

 8. iavor | 02.05.09 | 8

  Ina,mersi za tvoiat komentar. No iavno ne se izkzvam pravielno :)

  Napulno sum saglasen s teb. Sofia ima dulboka nujda ot ISTINSKI, konkreten stroitelen, arhitekturen, i taka natatuka, obsht plan. Az obache imam DALBOK problem sus “MIKROROINNO” plannirane na gradoustroistvo, kakto tuk se poluchava. Takuv vit mislene dovede sofia do izvesnite kvartali Lulin i Mladost (prez tiahnoto storenne, te sa bili nai hubavoto ot Savetskite-Iztochno Evropeiski Architecturni/Gradoostroistveno mislene :).) Ako niakoi reshi da pokani izvesni architekti da dadut idei i daje plan za razvitie na ulici, tramvaii, metro, i obshto gradoostroisto na ciala sofia, BRAVO i mnogo shte se zaradvam, no na malka chast ot sofia, NE. :)

  Sofia v momenta e grad koito (osven centara), se sustoi ot mnogo oddelni “parcheta”. Zaredi tova ima traffic v sofia. Da rechem Lulin ima edva li ne samo dva putia kum centara, slivnica i tunela pod Zapaden park. Za tova sega ima planove za da se otpushi tova sus novi, goliami (i skupi) putishta. Tozi vid gradoostroistvo e mnogo popularen tuk, v Amerika. Kadeto highways sa edinstveniat nachin na transport (osven v new york). Za sazelenie bulgaria niamao mnogo dushi i e malka durjava i ne samo che niama pari da postroi nujnite “intra-city” magistrali/putishata v Sofia, no s posledstvo na vremeto niama da imame pari da poddurjame tazi infrastructura. V amerika ima otdelna “gas taxa” koito otiva da podpomaga na podrijkata na gradskite magistrali/i glavni ulici. :)

  Az bih predpochel da se ispolzva vid “grid” v sofia, koita ima ulici koito se svurzvat edna s druga. I nai vajno da ne sa “exlusive” na edno ot parchetata na sofia (kakto se poluchava tuk). B drugi dumi, putishta kato tsarigradsno i vskiki planirani golemi putishta triabva da “zaobikalit” normalnata “grid” na sofia, v mesto da ia “opredeliat”. Nadaiavam se da se izkazvam pravielno ? :):) lol (Vishte Google Earth snimka na Vienna da recem). No, da se vurna na temata, plan kakto tozi gore, ne usetno podpomaga na “razcepvaneto” na sofia – spored men.

  Oh i da dobavia, “interesni zgradi” za men ne oznachavat “tortite” zgradi koite se stroiat sega v sofia :). i spokoino moga da kaza che v momenta niama “interesni” zgradi v sofia- po moi standart (osven mojebi NDK :)). Interesni zgradi za men sa kato noviat Warsaw Stock Exchange, ili novata zgrada na ministerstovoto na kultura v Parij. :)

  sorry, za lekciata hahahh :). Prosto iskah da se “do – iskaja”. :)

 9. Tosh | 02.05.09 | 9

  Am.. mnogo hora ne otdavat golqmo znachenie na tazi sgrada..no az namiram sgradata pred Pirogov kato golqm napredyk za Sofia. Tq e sravnitelno malka, no spored men e primer na po-dobra ot obiknovennato sgrada. Za jalost ne mi haresva sgradata koqto se stroi lepnata do neq (ili pone se stroeshe posledniq pyt kato minavah ottam) – neyniq brat bliznak v zeleno.

  Ako imate vreme spored men si zaslujava da se namine. Bi mi bilo interesno,dali samo az q namiram za interesna..

  A i v krayna smetka spored men da se postroi edna po-interesna sgrada ne bi struvalo tolkova znachitelno po-skypo otkolkoto tezi “obiknovenni”, ako dizayna e umen. V kraq na kraishtata vinagi e beton, styklo, dograma, jelqzo i dyrvo. Tova dali shte izleesh betona samo v koloni i perpendikulqrni plochi ili shte go izleesh po drug nachin ne pravi golqma razlika spored men ot strana na stroitelni razhodi.. ili gresha? Nay-veroqtno polzvaneto na jelqzo e za izbqgvane, poradi milion prichini,no betona e dosta po-svoboden material ot strana na dizayn.. ne? Az ne razbiram zashto vsichki sgradi v Sofia trqbva da sa taka narechenite ot Iavor “torti”.. az gi naricham bunkercheta.

 10. Много добре са подбрали терена- на четвърти километър…

 11. Creator | 02.05.09 | 11

  iavor-е навеждаш ме на мисълта ,че конкурса трябваше да е за ОУП ,а не за четвърти километър.Впрочем проекта на Перо печели именно с това ,че парви реална и смислена промяна в схемата на ОУП на София /за съжаление той единствен го прави/.В София има няколко интересни сгради ,но на фона на бройката която се построй в последните години те са едно голямо нищо :(

 12. Аз съм съгласен с Creator. Един такъв конкурс няма как да покаже крайния архитектурен резултат, от една страна заради големия мащаб, а от друга дългото време което ще отнеме за да се построи каквото и да било. Единствено проектът на Перо и от части на Фостър провокира въоръжението ми и ме накара да си представя жив град а не готово архитектурно решение. Мисля си, че архитектурата в такъв мащаб е абстрактно понятие.

 13. Arx | 02.05.09 | 13

  Към Iavor…
  Местата (официални) на проектите в конкурса са следните…
  1. Доминик Перо
  2. Норман Фостър
  3. АДАИС проект

  4 и 5 както и да ги разпределиш е все тая, но твърдо 6-то място държи Георги Стоилов.

  Проекта на АДАИС бие по всички показатели прехвалените Заха Хадид и Фуксас, а и не отстъпва по нищо от проектите на Фостър и Перо. Твоето мнение е по-скоро злоба и завист към българският екип отколкото, каквато и да било оценка.

 14. Arx | 02.05.09 | 14

  И отново към Явор…
  Една “интересна” сграда сама за себе си може да бъде само едно недоразумение. Не случайно конкурса е за концепция, а не за конкретни сгради. От писаното от теб по горе разбирам, че не си архитект или ако си такъв – лошо…

 15. iavor | 02.05.09 | 15

  kum “Arx”, imam chuvstvoto che ne si mi prochel vtoriat komentar, a, ako si go prochel, iavno imame razminavane v nachina po koito mislim. TOVA NE E KRAIA NA SVETA! ;)

  Az, vuv vtoriat mi komentar, prosto se doiskazvam che prosto ne mi haresvat ideata chе imashe takuv konkurs za 4-ti kilometur. I tam se izkazvam zashto. V purviat komentar, kazvam che namiram designut na Pero (i drugi) mnogo interesni. I dobaviam che ne mi haresvat bulgarskite. Tova e chist chance, ZNAM mnogo dobre che ima dobri arhitekti v BG, vkluchitleno tezi v konkursut, prosto e suvpadenie che dvata bulgarski ne mi dobabudt :). Sorry! :)

  Moga mnogo lesno i az da vi obidia, no imam dalboko ovajenie za tazi blog, i ne iskam da ia prevrustam v cirk. Da ti otgovoria na vaprossa, da as ucha da buda architect v Cornell University v New York State. Toi e klasiran nomer edno (1), za poslednite 3 godini pod red, za nai dobur “undergraduate” college for architecture. takache – добре! :)

 16. Милен Мечкуев | 03.05.09 | 16

  Преди да се включа в спора, искам и аз да споделя своето виждане СЛЕД като видях изложбата. Определено си заслужава да се посети и моето мнение се оформи истински след като разгледах и прочетох повечко. Ще класирам мнението си по “сила” на впечатлението
  1. Г3 – Страхотна сила на впечатление 10 по рихтер :) винаги съм се сдържал да иронизирам, подигравам или нещо подобно някой проект и този път ми е изключително трудно. Само ще кажа, че по този начин се потвърждава нуждата от игнориране на българските архитекти при сериозни конкурси
  2. АДАИС – слагам го на второ място по впечатление, защото като българин отидох с голямо желание да видя български проект да защити гилдията. Не съм никой да поставят оценки, но мисля ще проектът спаси положението, и създава много приятно впечатление. Сериозно разработен, хубаво пресдставен, с интересна идея. Според мен, можеше да се наблегне повече на реалността в града ни и проектантите да използват предимството си, че познават София по добре от другите участници и да направят по-скромен, нискобюджетен и непретенциозен проект…. но това си е просто мое мнение. Обективно обаче – проектът е разработен сериозно
  3. Перо – доста се изписа тук и по медиите за този проект, който имаше предимството да е на не толкова известен (макар световно известен) архитект и някак поне според мен беше критикувам много малко. Разбира се, че той беше един от двата най-хубави проекта. Наистина впечатляваш на първо четене… но според мен не достатъчно силен като стратегия и градоуствройствен замисъл и най-вече смисъл. Създаването на градоустройствена рамка беше силен момент, но някак имаше някои неразбрани може би от мен неща – защо се появява този диагонал който почва от никъде и води на никъде ? Защо градоустройствената рамка има такава странна структура…за да прилича на витоша не е достатъчно.
  4. Заха Хадит – Да си призная честно гледах гледах, впечатлявах се и нищо не разбрах ЗАЩО се случва
  5. Фуксас – важи точка 4 :)
  6. Фостър – наистина някак си всички очаквахме нещо неземно от може би най-прословутият архитект в момента и след като не го видяхме се разочаровахме. Най-малко впечатляващ, наричан елементарен, банален, безинтересен…. лично според мен изключително стойностен, зрял и смислен проект. Всяко нещо беше ясно какво, как и защо се случва. Проект по учебник, но от хубавите учебници :) Нямаше асоциации на рози, планини, очи на вселена… не че някой ме пита, но едно голямо браво от мен

  Ех, писах, писах, та се забравих… следващият моля :)

 17. Creator | 03.05.09 | 17

  Не исках да критикувам ,особенно за проекта на Перо който след изложбата ми стана любимец ,но Милен ме подсети.Всичко е прекрасно ,но въпросния “ров” още не мога напълно да го осъзная.Постоянно ми изплуват асоциации за аварийно кацнал самолет на път за летището или направо кораба на Стартрек :)Освен че контура е доста “твърд” и леко странен/незнам адли сте обърнали внимания но всъщност произлиза от контура на две реки/ разделя и целия комплекс на две.Вероятно нещата са решими и при работния проект на ПУП-а с няколко игрища и т.н. грубото разделяне ще се омекоти.

 18. Tosh | 03.05.09 | 18

  Edinstvenoto neshto,koeto mi haresva v proekta na Pero e tozi “rov”. Chastta sys sgradite izobshto ne mi pravi nikakvo vpechatlenie. Spored men cqlata ideq se upovava vyrhu fakta,che v sredata ima parkovo prostranstvo napomnqshto mi na Central Park ili oshte edin proekt za koyto ne moga da se setq kak se narichashe.. no problema pri tozi vtori proekt,koyto moje da se poqvi i pri proekta na Pero e fakta,che imashe dve mnogo shumni ulici- shoseta okolo tova parkovo prostranstvo i nedostatychno fizicheski vryzki mejdu grada i parka.. po tozi nachin parkyt beshe dosta izoliran.. :/ Jalko,che ne moga da se setq za imeto.. beshe nqkyde v Amerika may..

  PS: Hehe.. Mechkuev, nqmashe kak da ne pohvalish Foster,nali :P

 19. Милен Мечкуев | 03.05.09 | 19

  Някой беше питал за журито. Ето го и него:
  проф. арх. Хеле Жул (Дания) – председател на журито
  арх. Браян Спенсър (САЩ)
  арх. Пол Андрьо (Франция)
  арх. Кионоре Кикутаке (Япония)
  арх. Петър Диков, главен архитект на София
  арх. Любомир Пеловски, САБ
  арх. Митьо Виделов, МРРБ
  чл. кор. проф. арх. Атанас Ковачев, председател на техническата комисия.

 20. Николай | 03.05.09 | 20

  Между другото, едно нещо в проекта на Перо ми напомни много приятно за вашия проект. Доколкото разбрах от схемите му, той променя първоначалното съотношение на живеещи там към работещи от 1:10 на 1:2 (на един живеещ да се падат по 2 работещи, вместо по 10) – увеличава жилищните части, за да е жив комплекъст 24 часа. И от това успява да добави още 20 точки по LEED.

 21. bedno li bedno | 05.05.09 | 21

  относно журито: по време на конкурса постоянно се споменаваше че било с “преобладаващо” чуждестранно участие. оказа се че е преобладаващо като времето у нас.
  пак ще кажа, и повече няма да се обаждам за да не посърва форума:
  не ме интересуват проектите на 6те екипа! с цялото ми уважение към работата им, но организаторите на конкурса са обрекли това начинание на посредственост от самото начало.
  идеите са слаби, няма разнообразие и няма конкуренция.
  резултатите от конкурса потвърждават само едно – че България е екзотична страна, където трудно може да се очакват сериозни проекти. като добавим и Феодалисткото отношение на организаторите с поканването на звезди, картинката е пълна.
  и не мисля че казвам нещо ново, но да е ясно че нищо от това няма да се построи.
  3,5 милиона на вятъра!!! това е цената за 6 недоправени проекта. ясна и стройна концепция за създаването на такъв център не е произведена.
  поздрави!

 22. Павел Янчев | 05.05.09 | 22

  @ bedno li bedno хаха по-добър е конкурсът, който съществува, отколкото този, за който само си мечтаем, никой не го прави и той не съществува. Все пак има някакво начало, а с хейтване със сигурност няма да се появи по-добър конкурс от този.

 23. Savova | 06.05.09 | 23

  Към Милен Мечкучиев… четох четох.. че ми хареса и се забравих. Твоето мнение е добре подплатено и ми допадна. И все пак ще се опитам да изкажа свое лично, макар може би и не толкова различно. ще ги разгледам от долу на горе..
  1 – Г3… ии УАУ. Да наистина, впечатление 6 точки. Прилича на сложен механизъм, погледнато отгоре,флоралничко, с произволни стърчащи обеми, подредени сякаш според някакъв принцип, ама защо ли аз нещо не го виждам в 3д… градоустройственото напасване спрямо заобикалящата среда няма да го коментирам.
  2 – Фуксас… съжалявам, нищо не разбирам от тая картинка…
  3 – Заха Хадид… Харесвам й нещата .. понякога. обаче тук проекта е според мен, леко казано “олян залян” какви са тея процепи, какви са тея теснини… някой беше казал нещо за слънчева светлина там, и съответно вътре в самите сгради. откъм технически системи не знам как точно го е измислила… не го виждам много енерги-ефективно..
  4 – Адаис. Харесва ми. Някакси е иновативно. за съжаление не мога да му видя разпределението и съответно цялостната идея и връзките със заобикалящата го среда. обаче пък честно казано мисля че хората са се постарали. има движение, има пространство, малко остричко навлизат ръбовете на телата.. ама пък защо не, добре разцепват. или поне това ми се вижда от тая снимка.
  5 – шампоана и двата сапуна – шок на пръв поглед, какво точно трябва да е това чудо. тука бате норми нещо не си е дал зор. пауза. втори поглед, странен шампоан. малко не ми се връзва. обаче има тоталната роля да разсейва – въобще не бях обърнала внимание на останалата част от констелацията – отворени етажирани сгради, (моля, в горенаписани коментари да се обърне Фнимание на правописа на тая дума), с присъщия на фостър стремеж към естествена светлина и максимално използване на пространството. центрирано, не прекалено симетрично, езерце, идеално за жилищен комплекс с малки деца. Явно шампоанът играе ролята на притегателния център и концентрация на формалитетните функции.
  6 – Перо – нищо не мога да коментирам от тези снимки. Но от коментарите ми стана ясно че наживо е по различно. Е, дано!

  Не споменах в прав текс, но сигурно е станало ясно , че не съм посетила лично изложението. Прииска ми се да бях. Навярно тогава мнението ми щееше да претендира за по голяма прецизност и съответно правдоподобност, което сега не мога да твърдя. Както казва един мой професор обаче – важно е как един проект действа на погледа и усещанията на зрителя, без да е прочел нито ред към него…
  И аз пописах доста. Но пък такова събитие да се случи в българия не е за подценяване, поне с моито колеги много му се радвахме :)

 24. Павел Янчев | 06.05.09 | 24

  Ето и политическата гледна точка – http://www.martinzaimov.com/2009/05/06/%D0%BF%D0%B0%D0%BA-%D0%BB%D0%B8-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%BC-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2/

 25. bedno li bedno | 06.05.09 | 25

  @ Павел Янчев: “хаха, може да не е хубаво, но по-добре от нищо…” с две думи – еснафска нагласа. и аз (както и ти ако не знаеш), съм напълно наясно че не може да се очаква много от организирането на подобни начинания, съответно и от участниците в тях… единственато полза е за да става лаф по седенките. с очите си го виждам. Остава усещането че начинанието и намерението са напълно естествени и това никой не поставя под критика. Заданието е цар! остава само да се сравним с батковците.
  и докато аз, за разлика от теб, заявявам очевидната нищета на начинанието, ти браниш правото си да изразяваш остроумия върху тази бедна обстановка. приписваш ми ролята на плачкото, и лишаваш дискусията от основен, според мен, аспект.
  Намеренията на првителството са налудничави. От мястото, през заданието, до формулата за финансиране.
  ако това не е ясно, както съм забелязал че не е ясно на други колеги, то бъди сигурен че е ясно за участниците в конкурса (поне за чуждестранните ;)
  Изработването на наистина ЦИВИЛИЗОВАНА (и демократична) процедура при появата на подобни намерения от страна на държавата е най-главното задължение за т.нар. Гражданин.
  И моля нека да не прибързваме със удовлетворението.
  Само така ще се появи по-добър конкурс от този.
  Поздрави!

 26. Милен Мечкуев | 06.05.09 | 26

  Хайде да се включа в мелето :)
  По стечение на обстоятелствата, като човек разсъждавал доста върху заданието, трябва да се съглася с “bedno li bedno” – реално погледнато този конкурс е безсмислен, от гледна точка на това, че е ясно че няма да се реализира, а се дават сериозни пари за награди и организация. Също съм съгласен, че това не е правилната формулировка на такъв конкурс – “могат да участват само богатите”. И най-вече заданието е невероятно нелогично, защото пак казвам – София няма нужда от този център, още повече пък на това място. Това обаче по никакъв начин не омаловажава работата най-вече на Перо и Фостър и партньори, които са направили много сериозни проекти от това несериозно задание. И все пак този конкурс е крачка в правилната посока ако го сравним с конкурса за голямата спортна зала

  Най-добре щеше да е конкурсът да бъде на 2 групи
  Група 1 – участват всички които искат и от техните проекти се избират 5-6, които продължават за финала
  Група 2 – поканени световноизвестни архитекти, като всички техни проекти отиват на финала
  На финала се събират едновременно проектите на “големите”, а от “малките” отиват само тези, които имат какво да покажат. Така би имало конкуренция, пак щяха да са защитени “големите, и на изложбата щеше да има какво да се види и какво да НЕ се види :)

 27. bedno li bedno | 07.05.09 | 27

  нека пробвам търпението ви…все пак , както Милен правилно отбеляза – мелето започна. :)
  Въпреки че разбирам оптимизма, не съм много съгласен че “все пак този конкурс е крачка в правилната посока”.
  като начало…в тази посока няма много крачки, които биха последвали. още по-нагло да се изразя – крачката е единствена, точно в духа на родния диапазон на концентрация (attention span дет се вика :)
  И ако, вторачвайки се в този конкурс, може да се потдадем на положителните му страни (най-после дойдоха! и пр…) то аз не мога да не отбележа че преди тази “крачка в правилната посока” има една (поне една) която е пропусната, като по този начин следващата е обречена на тъпотия.
  Никога не е имало процес, в които да се постави под критика т.нар. задание. Интелигентно би било да се натрупат голямо количество решения по отделните проблеми (аз ще ги подредя някак: къде в софия (или не) да има правителствени сгради? кои? , как да се финансират? , какво трябва да бъде Къро? , промяна на трасетата за столицата… много проблеми могат да хрумнат на различни хора.) Тези предложения би трябвало да се натрупат и съберат на едно място преди да се компилира подобно задание (или повече задания в зависимост от резултатите).
  Крачката може да е в правилната посока ако вече има посока, зададена от предната крачка. ;)
  Ето какво прави начинанието очевидно несериозно (меко казано).
  С чий Декрет се пакетираха всички тези сгради на точно това място? и за да покажа че не е изолиран случай : Чий мозък реши да се прави пленарна зала в двора на Партийния дом? Абсолютно същата дебилщина, оставена без критика и без алтернативи.
  Не е ли очевидна провинциалщината? Юначен подход :D на две на три и с много фанфари.
  Това мисля е в основата на обречеността на това задание. Мъртво родено (дай боже!)
  Спирам за сега.
  Поздрави!

 28. Павел Янчев | 07.05.09 | 28

  @ bedno li bedno ОК, съгласен съм с всеки един от аргументите, заради които не си спал =) Да приемем, че както каза ти единствената полза е ‘лафа по седенките’. Ами факт е че новината е обиколила доста издания по света. Новината е положително представена в доста издания за архитектура (и не само) и е една от малкото, в които България не е представена заедно с атентата срещу папата, трупа на Чарли Чаплин, протести или еврофондове. Смятай, че всеки един PR проект на правителството е струвал повече от 3млн., ако приемем като такъв този конкурс, защото строителен продукт след него няма да последва.
  И сега да попитам къде е бил Гражданинът X преди две години, когато заданието и намеренията бяха обявени пред публика? Не че мнението ми е всепомитащо, но никъде не съм видял някой по обсъждания на ОУП, по медии, по блогове открито да критикува заданието. Къде бяха тези аргументи тогава?
  И каква алтернатива предлагаш ти? Да седим и да чакаме да се случи по-добрия конкурс? Преди по-добрия конкурс обикновено има по-лоши конкурси, от които трябва да се анализират и научат грешките и добрите страни, колкото и да са малко последните. А демокрацията не е нещо, което се чака да дойде, а се извоюва с конструктивни стъпки, не с мрънкане.
  И ‘плачкото’ не съм ти го приписал аз толкова, колкото и ти сам се справяш :-)
  Поздрави

 29. Ина Динева | 07.05.09 | 29

  Според мен единствената необходима предварителна стъпка е изработването на смислен ОУП, в който да са заложени стратегическите цели за развитие за десетки години напред. Явно това не се е случило в София, не се случва и във Варна сега. Не знам дали има някакви процедури, чрез които нещата да се върнат назад и проблемите да бъдат преразгледани кардинално.
  Междувременно ясно е, че всяко по-мащабно начинание би срещнало сериозни проблеми или би било “мъртво родено”. На мен също ми е неприятно, че толкова пари се хвърлят на вятъра. И все пак виждам положителен аспект най-вече във възникналите дискусии и по-широката информираност. За да може за вбъдеще хората да имат адекватна реакция при обсъждането на проблеми или предложения за промени, те трябва да имат предварително формирано отношение – мисля, че това е начинът :)

 30. Софиянец | 07.05.09 | 30

  Не съм съгласен, че идеята за такъв правителствен център е напълно неудачна. Да, ясно е че предизборна реклама и няма голяма нужда от чак толкова допълнителни сгради за правителството, но все пак може и да има се спечели нещо от цялата работа. Всеки път когато се прибирам от някъде в София и минавам по Цариградско се чувствам все едно съм се върнал с 50 години назад като видя тея казарми. (за Родина няма да коментирм, там е съвсем от друг мащаб работата…) Като се сравни със сравнително по-модерната Плиска и кварталът около Универсиада по-нататък, тези казарми просто застаряват града и придават страшно лошо чувство на новопристигналите. А и не само, все едно времето там е спряло да тече, и в не-добрия смисъл на думата. Разбира се би било по-добре просто да се модернизира сградата на хотела може в бизнес център, да се бутнат онея малките постройки и да се построи нещо по-ново, но такъв проект би изисквал много голяма инвестиция без да има чак такава възвръщаемост.

  Според мен това е начин да се оправи цялото Цариградско шосе и да имаме наистина по-европейски град. Но разбира се това е само като камъче в езерото в сравнение с цялата работа която трябва да се свърши в квартали усетили доста силно бича на комунизма.

 31. Иван | 07.05.09 | 31

  Едно нещо не разбирам — защо винаги гонят някви мегаломански конструкции? Някви стоманенно-бетонно-стъклени мастодонти от по 1000 километра височина. Не може ли нещо по-семпло да се предложи? Примерно педиатричния център в Африка супер ми хареса като визия.

 32. bedno li bedno | 09.05.09 | 32

  а според мен единствената необходима стъпка е такива мероприятия да не се извършват от театралничещи идиоти като Станишев.
  Каненето на чужденци звезди е толкова жалко и провинциално. не се ли забелязва че добрите проекти в списанията последните 10 години все по-често са от неизвестни архитекти…но това не е изгодно за родните мърлячи и нехранимайковци (пак същия, и стоилов) , които ако не е голямо и известно няма как да се покажат. Нищо по-малко от ПРавителствен Център или Вторичен Център не може да им привлече вниманието.
  Много е иронично … тъкмо стигнаха на позиции да се отъркат в света, пък той взе че се промени и сега никой не тачи Звездите (освен на село). поне могат да се показват на местните. най-вбесяващото е не че има идиоти, които им вярват, а че има такива, които казват “е, по-добре от нищо”.
  Не ви ли е срам че участвахте в т.нар. алтернативен конкурс? питам защото много се чудих дали и аз да не “се пусна”…
  искам да попитам, пък който иска да ми отговори със “а по-добре ли беше да не участваме?!?”
  и не искам повече да чувам как било СУПЕР и МНОГО ЯКО че Фостър ни бил участвал… :))
  Нито пък ще се съглася че е крачка в положителна посока, че е по-добре от нищо и пр.
  нито, ще обсъждам повече това чудовищно начинание.
  Поздрави и до следващи инициативи.

 33. Милен Мечкуев | 10.05.09 | 33

  Лично на мен, ми е много интересна позицията ти, защото колкото и странно да е, съм на едно мнение с теб по организацията на конкурса, макар и не с твоите думи, които използваш :) Но пак казвам за мен е добре, че последната седмциа-две темата “архитектура”, стана нещо което се обсъжда не само от архитекти и за мен “това е нещо”. Също не е лошо човек да види реално как работят “звездите” и да се ориентира.

  На въпросът ти – НЕ, Не ни е срам, че участвахме в алтернативния конкурс и ДА – щеше да ме е срам да плюя наляво-надясно без да се опитвам да направя нещо конструктивно. Не виждам нищо срамно да отделиш няколко дни време и пари, за да се опиташ да направиш нещо и да покажеш обществената си позиция, не само да се възмущаваш. Най-лесна е позицията “всичко е ужасно”. Дали сме направили нещо – е друг въпрос, но поне сме се опитали, каквото и ще правим и занапред с всякакви инициативи…

 34. bedno li bedno | 11.05.09 | 34

  Абсолютно съм съгласен :)
  дискусията е екстра.
  колкото до звездите – също си абсолютно прав. реално са отразили заданието, даже са го украсили колкото са могли. само Перо е направил изисвания минимум и е удовлетворил мерзавците че ще могат да “си го направят”. даже ще получат платинено “нещо си там” да се фукат. :)
  всеки мой познат на запад, който съм запознал с проектите на звездите ги посреща с учтива иронична усмивка.
  не съм казвал че всичко е ужасно, само за проектите, и правя опит да го обясня с организацията.
  въпроса ми за това дали ви е срам беше риторичен.
  мисля че щеше да ви е срам ако сте имали алтенатива. в случая не е така. САБ и КАБ успешно затвориха всякакви алтернативни пътища за постигане на стойностна работа. съжалявам, но и вашата е осакатена. “няколко дни време и пари” удря точно в целта.
  не искам да се заяждам, ако така изглежда. :)
  друго ме притеснява. това, което наричаш обществена позиция не клати феса на никой, което си е показателно за състоятелността на позицията по отношение на общият (им) “замисъл”.
  за това питах дали не ви е срам…не се ли чувствате леко излъгани. подведени. изпълнявате “варианти” на това задание, давате повод на хората, които са го замислили да обявят че е имало “обществено участие” освобождавате КАБ и САБ от отговорност че не са потърсили алтернативи по-рано.
  И нека пак да повторя. без да се заяждам. :) НИЩО НЕ СТЕ НАПРАВИЛИ!
  и нищо не би могло да се направи с ” наколко дни и маклко пари” и да добавя по това “задание”
  причината да се пеня на вашето правене е че има хора, които съдят възложители на обществени поръчки и те не получават никаква подкрепа нито от САБ нито от КАБ нито от интернет пампфлети като вашия.
  и няма какво да ми се сърдите, като сте се захванали с тънкия ПР ход да си направите независима трибуна. такива мнения са неизбежни.
  Също не мисля да се извинявам че не се представям в това Ваше пространство. :)
  ако ме помолите да спра да се изказвам – ще го направя.

  поздрави

 35. Крайно Беден | 11.05.09 | 35

  @ bedno li bedno
  Ти си ебаси “пича”. Виждам че “всичко” ти е ясно. Защо не използваш “уменията” си за да въздействаш, вместо да си губиш времето с тези “незапознати” и “объркани” хора. Благодаря ти много, че ми помогна да проумея ситуацията.:) Моля те не спирай да се изказваш в това пространство, аз лично имам нужда да общувам с екстремисти !
  ПОЗДРАВИ :)

 36. Павел Янчев | 11.05.09 | 36

  А защо тези “хора, които съдят възложители на обществени поръчки и не получават никаква подкрепа нито от САБ нито от КАБ” не са поискали подкрепа, ползвайки “тънкия ПР ход да си направят независима трибуна”? Аз ли съм “виновен”, че не съм чул за тяхното “правене на нещо”? Имена? Случаи? Обществени поръчки? Докато си говорим анонимно с гатанки и без споменаване на алтернативи, със сигурност промяна няма да има.
  Някой си мислел, че заданието е безмислено, но си го говорел наум две години. И накрая “кой ми сра в гащите” – проектите са ужасни. Е, да – ужасни са.
  Писането в интернет може да е бягане от практическо решаване на проблемите, но с анонимни разсъждения на тема как е могло да бъде, още дълго някой ще сере в нечии гащи. Нито знам кой си, за да те поздравя за евентуалното ти дело срещу държавата, нито делото ти ще проима по-голямо значение и ще получи подкрепа като си седи само на бюрото на някой съдия. Аз не отричам нито едно от твърденията, просто е жалко че те не са подкрепени от личност и факти. Може би има причина за това, а може би няма – няма как да знаем.

  Поздрави

 37. bedno li bedno | 12.05.09 | 37

  ставам и к’во да видя :) унижние по всички фронтове.
  е, да – ужасни са. (проектите)
  искам да кажа че “еваллах” по подобие на фейсбук е абсолютно безсмислена “критика”.
  не е честно да точите само одобрение по интернет фотумите. :)
  @Крайно Беден: всеки, който изпитва раздразнение от моето раздразнение нека се опита да определи кое точно го дразни…
  вярно е че крайните мнения са разпространено увреждането сред населението, но моята позиция не произлиза от такива висоти.
  искам да се признае, честно, че алтернативния конкурс е без последствия, алтернативите са “недоносчета”, и поне от части да осъзнаете че сте били употребени за прикритие.
  тогава, и само тогава, може да се говори за това как би трябвало да бъде при следващи такива мероприятия(в случай че ги има при следващо правителство).
  колкото за личостта ми – няма да стане. не ме познавате и аз не ви познавам. имаме само общи познати :)
  няма причина да се сприятеляваме. целта е идеална. нека не се ориентираме по външни белези а да се коментират само Тези и Цели. по-цивилизовано е, отколкото да си мерим приказките спрямо застрашителността на опонента.
  вече разбрах че не ви е кеф. мението ми е крайно, но смятам че е необходимо.
  @Павел Янчев : къде съм бил преди 2 години не променя театъра. което не е било направено трябва да бъде отчетено в светлината на резултатите. анализ.
  без него няма развитие.
  ако ще има продължение на тази дискусия, то би трябвало да е точно под формата на анализ, иначе само доказваме че не можем като общество да достигнем “съединение” в обща, по-всеобхватна цел.
  Нека да кажа каква е моята цел:
  конкурсите, които раздават 3,2 милона обществени средства не може да се организират без обществено участие.
  как трябва да бъде организирано то?
  първо като се изследват “изходните данни”.
  1. правителствени сгради.
  а)нужни ли са?
  б)къде трябва да бъдат? не само лесното място, но и реално подходящото. необходими са алтернативи, които никога не са били търсени. не е ли това кусур на заданието??
  в)налични ресурси. (парцели, пари, заменки, одържавяване, и т.н.)
  2. начин на финансиране.
  – потенциални корупционни проблеми
  – организиране на структури, които да създадат полза за обществото.
  – изобщо…сложно е :) и точно това трябва да се уточни. бавно и методично.
  ………
  лесно и безсмислено е да приемем че вече е направена крачка в правилната посока. и да изпаднем в благоговенна летаргия. резултатът от конкурса е срамен… и беден ;)
  нека мелето продължи :)
  поздрави!

 38. Бре тук станало интересно :)
  bedno за някои неща си много прав. Най-вече за това, че като се използват обществени пари трябва да се действа доста внимателно! Дайте ми на мен 3,5 милиона да видите какъв конкурс ще ви спретна :) Да съдържанието е повече от безумно за времето си и нуждите на града, това е дефектът.

  Само не можах да разбера какъв ти е зора за алтернативния конкурс. Че няма да има последствия то е ясно, че сме използвани, възможно е и какво от това? Просто решихме да участваме без много да го мислим и това си е само наш проблем. Нищо не е напразно в този живот

 39. Росен Пецев | 12.05.09 | 39

  @bedno li bedno

  Единственото нещо, което не удобрявам е крайната ти позиция(знаеш защо:)) Разбери, че аз, и предполагам другите в “мелето”, по никакъв начин се възмущават от безкрайно конструктивната ти критика и алтернативната позиция, която заемаш, а по-скоро от начина, по-който го правиш, но в края на крайщата всеки има право да “пляска” както си може, така че, нищо лично, “пляскай” наред.

  Що се отнася до алтернативният конкурс – нищо ново не ми/ни съобщаваш (с никого не сме искали да си мерим пишоците). Пределно ясно беше, че САБ са безпомощни да дирижират нещо сериозно, но участието в този конкурс има много други аспекти освен този, който ти засягаш и те са свързани главно изразяване на гражданска позиция (пред тези които имат очи да я видят) и много весела колективна работа с много и готини хора. Ето т’ва беше моят стимул за участие (колко дребнаво, тесногръдо и еснаФско само, хахаххахахахаха). Но държа да отбележа, че когато порасна искам да стана като теб!

 40. Savova | 13.05.09 | 40

  Брех и аз ще взема да се “пробвам” другия път! Щом става за няколко дни и малко пари… че и мерене на пишоци може да има…
  @ Росен Пецев и по горе: САБ за съжаление, по моему, и да искат нищо не може да дирижират… Кой с какво дирижира в България мисля, че е ясно на всички. Жалко, наистина жалко. Браво на хората, които все пак за събрали кураж, пари, време и са участвали в конкурса. Не мисля че е било напразно, най-малкото са се насладили на работата си (надявам се)… а дали са прецакани, не знам, вие ще кажете.

  :) Лек ден

 41. Росен Пецев | 13.05.09 | 41

  @Savova

  Не че е от значение, но времето никак не беше “няколко дни”, затова пък кинтите бяха пренебрежимо малко. Прецакан може да се чувства само човек, който е вложил много усилия в безсмислена кауза. Ха, на пръв поглед изглежда че е така, но на втори – НЕ, защо – по-горе написах кратко и ясно.

  :) Хубаво денонощие

 42. bedno li bedno | 14.05.09 | 42

  малко позитивизъм.
  признавам че тонът ми е леко истеричен.
  @Росен Пецев – “пляскам” щот съм бесен!
  разбирам че всеки е извлякъл полза от правенето на този проект. все пак има извършена работа. с пени и танци – няма значение. :) колкото – толкова.
  занимава ме само как може да е по-смислено… може би все пак ще се извадят правилни заключения от тези конкурси (мноо якия и алтернативния) но ми е интересно как изградените до сега от участниците съображения по отношение на това задание ще могат да повлияят на командно-автоматичния похват на “спускане” на задания от-горе.
  (btw, знаете ли кой е ушил заданието?)
  бесен съм и от факта, че моментът в който трябва да се подложи едно намерение на критика е абсолютно (нарочно) прикрит, също така от това, че САБ и КАБ научават последни, или си го местят от единия крачол в другия докато е твърде късно.
  съгласен съм и с много от мненията (привидно противоречащи си)
  – 1. такъв център не е нужен,
  – 2. създаването на ново градско ядро е нещо хубаво,
  – 3. трябва ОУП
  – 4. живота е сложно нещо :)

  стига позитивизъм.

  може би всички изведени заключения от това проектиране трябва да бъдат събрани и подготвени в документ, предоставен на “нашите организации” и публикуван от тях, като конкретна критика на начинанието.
  може и да е леко утопично да се смята че до такова животно може да се стигне, но друга “алтернатива” не виждам.
  значи…
  единственият ми въпрос за сега е:
  може ли да се дефинират заключения, които да могат да бъдат излъчени като общоприети от тази провокад-“общност”.
  ако не, нека да обсъдим защо…
  поздрави!
  9to5isNOTenough

 43. Павел Янчев | 14.05.09 | 43

  Могат да се дефинират заключения, разбира се. Само че няма да са общоприети. Иначе идеята е много добра.

 44. Savova | 15.05.09 | 44

  @Росен: убедена съм че не е било няколко дни. беше иронично казано точно поради тази причина. все пак говорим за реален проект, имайки предвид усилията и парите (за време и липса на сън няма да говоря) които хвърляме с моите колеги за нашите семестриални проекти… затова ми звучи леко обидно ако някой подценява работата по един проект. определено не е за няколко дни и малко пари.

  “денонощие” е подходящо пожелание. напълно в тон
  Поздрави, Мария

 45. Днес получихме следното писмо от САБ:

  До: ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОРГАНИЗАЦИОННИЯ КОМИТЕТ
  До: ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЕКСПЕРТНАТА РАБОТНА ГРУПА
  До: УЧАСТНИЦИТЕ В „АРХИТЕКТУРНАТА РАБОТИЛНИЦА ЗА ВТОРИЧЕН
  ГРАДСКИ ЦЕНТЪР – СОФИЯ”, ОРГАНИЗИРАНА ОТ САБ И КАБ

  Копие:
  До: ЧЛЕНОВЕТЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ НА ОРГАНИЗИРАНИЯ ОТ
  МРРБ КОНКУРС ЗА ВТОРИЧЕН ГРАДСКИ ЦЕНТЪР
  До: СТОЛИЧНА ОБЩИНА – на вниманието на:
  Г-Н АНДРЕЙ ИВАНОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОС
  АРХ. ПЕТЪР ДИКОВ – ГЛАВЕН АРХИТЕКТ

  Уважаеми колеги,

  На 19.05 т.г. САБ и КАБ организират творческа среща-обсъждане на организирания от МРРБ конкурс за вторичен градски център –
  бул.” Цариградско шосе”, м. „Къро” в София и организираната от САБ и КАБ „Архитектурна работилница” за същата територия.

  С материалите може да се запознаете съответно в:
  Националната галерия за чуждустранно изкуство,
  пл.”Св. Ал.Невски”, ул.”19 февруари” 1
  Централния дом на САБ, ул.”Кракра” 11

  Срещата ще се състои от 18.30ч. в зала 2 на Централния дом на САБ, ул.”Кракра” 11, София.

  Разчитаме на присъствие и активно участие от страна на всички поканени.

  Председател на УС на САБ:

  арх. Спиридон Ганев

 46. Валери Гюров | 15.05.09 | 46

  ами освен да минем на път към изложбата Яков Чернихов, която е същата вечер от 19ч в НГзЧИ, лошото е, че и лекцията на Б.Спенсър е също тогава…
  малко лоша координация се получава

 47. bedno li bedno | 16.05.09 | 47

  2 статии във в-к. Култура за конкурса

 48. ал александров | 20.05.09 | 48

  bedno li bedno,
  интересен чешит си,
  мненията ти са остри, но – в преобладаващата си част – са много точни…
  за да не отидат на халос и да си останат само мрънкане – напиши статия – в бюлетина на САБ, в Арх-Арт или Капитал – или друг вестник!
  публикувай – за да прочетат повече!
  успех!

 49. bedno li bedno | 27.05.09 | 49

  @ал александров,
  нямам време. само павел попов може да ги пише бързо :)
  но ще обмисля предложението.

 50. Мартин Заимов | 30.05.09 | 50

  С малко закъснение и моето мнение:
  http://www.martinzaimov.com/2009/05/06/%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d0%bb%d0%b8-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%bc-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2-a-brave-new-world-of-governmen/

 51. Иван Фъртунов | 19.06.09 | 51

  Единствения проект, който ми хареса е този на Фостър – заради зеленината, богатството на светлина и отворени пространства, перфектния баланс на динамиката в централната композиция и т. н.
  Победителят … амии НЕ – зелените пространства са прекалено диференцирани от обема на сградите, който сам по себе си стои прекалено монолитно и още повече допринася за това огромното петно зеленина да изглежда като странна кръпка откъсната композиционно и смислово. Все едно се движа по устието на река заобиколена от ниски скалисти планини и от тесните процепи между скалите ме дебнат незнайни дзверове, което в случай, че там се помещават жизнерадостните величия на бг депутатите едва ли би било далеч от истината … :)